Autor Wątek:  O obliczaniu zużycia energii elektrycznej i o energii z jabłek.  (Przeczytany 14472 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mechatronik

• Zasłużony dla Symulatora
  • Kierownik sekcji napraw lokomotyw
    • Filmy kolejowe
  • Otrzymane polubienia: 172
O obliczaniu zużycia energii elektrycznej i o energii z jabłek.
« dnia: 17 Października 2008, 00:46:53 »
Wydzielony wątek z >tematu< .
Akvin

A czym, że jest ta energia elektryczna?
Płacę, za ilość przemieszczających się elektronów co jest prądem pomnożone przez czas. Przcież nie płacę za ogórki, kiełbasę, tylko prąd. Ponadto prąd sie pisze krócej niż energia elektryczna, a wszyscy jak mniemam wiedzą o co chodzi.

Płacisz za energię jaką prąd elektryczny przekazał odbiornikowi, nie płacisz za prąd. To tak jakbyś płacił za ciśnienie wody w kranie a nie za ilość wody jaką zużyłeś. Co do do tego, że pisze się krócej, nie uważasz, że ee jest jeszcze szybciej ? ;).
To tak na boku toczącej się dyskusji ;).

Pozdrawiam :).
« Ostatnia zmiana: 18 Października 2008, 20:13:24 wysłana przez Akvin »
Autoryzacja: M62, M62Ko, M62M, BR231, BR232, BR233 060DA, TEM2, S200, t448p, SM42, SM30, SM03, SA105, SA108, SA132, SA134
EU07 (4E, 303E), ET21 (3E/1, 3E/1M), ET22, 111Ed, E4MSU, ES64F4, E186, E189, E140, E181, E182, E183, ET40, EN57, EN57AKW, EN76

Offline Mariusz1970

• Otrzymane polubienia: 288
Odp: Prywatyzacja i przekazywanie lokomotyw - cd.
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Października 2008, 00:56:00 »
Płacisz za energię jaką prąd elektryczny przekazał odbiornikowi,

Nie, ok, idę do sklepu i kupuje jabłka, to nie płacę za jabłka, tylko za energię jabłek, jaką mi te jabłka po zjedzeniu przekazały.
To tak jakbyś płacił za ciśnienie wody w kranie a nie za ilość wody jaką zużyłeś.
Nie zgodzę się, bo jeśli kran jest zakręcony (obwód elektryczny otwarty), ciśnienie jest (napięcie jest) a nic nie płacę. Odkręcam kran (zamykam obwód), płynie woda (płynie prąd) i płacę za ilość tej wody i (tego prądu).
Jeżeli kran będzie odkrcęcony na 1 godzinę, po przeleci mi tam ileś wody (ilość elektronów) i za to płacę. Natomiast przyjęto, że jednostką rozliczneiową dla wody będzi m3 a dla prądu kWh to inna sprawa. 

Offline mechatronik

• Kierownik sekcji napraw lokomotyw
    • Filmy kolejowe
  • Otrzymane polubienia: 172
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Października 2008, 02:35:21 »
Nie, ok, idę do sklepu i kupuje jabłka, to nie płacę za jabłka, tylko za energię jabłek, jaką mi te jabłka po zjedzeniu przekazały.

Nie kup jabłek to będziesz głodny i nie będziesz miał "siły/energii" żeby pisać na klawiaturze ;). Tak naprawdę wszystko (no prawie ;) ) co spożywamy dostarcza nam energii. Czyli de facto za nią płacimy (absurdalnie brzmi ale tak jest). A to, że pożywienie ma różną formę... cóż tylko się z tego powodu cieszyć :).

Dobra brnąc dalej w temat. W takim razie wytłumacz mi dlaczego liczniki mamy wyskalowane w Wh, kWh, MWh i pochodnych ?, a nie np w Amperach ? A no dlatego, że jednostka natężenia prądu opisuje jedynie wielkość zwaną natężeniem (czyli ile w danym przedziale czasowym, przemieszcza się ładunków), a nie ile energii ten prąd zużył do przemieszczenia tego ładunku. Bo i po co komu prąd jak by z niego nic nie było?
Reasumując będę pamiętał, że jeżeli będę chciał wyliczyć ile zapłacę energetykom za włączony komputer, to wezmę sobie włączę amperomierz w obwód zasilania. Tylko nigdzie nie widziałem cennika ile zapłacę za 3A lub 1,5A ... a przecież prąd wyrażamy w A. Niestety ale jednostka Ah jest już zajęta do czego innego.

Zresztą wyobraź sobie "grzałkę" z nadprzewodnika (wiem wybiegam w przyszłość ;) ). Podłączamy źródło zasilania. Obwód zamknięty prąd płynie. No i... co? Mam za to zapłacić? Grzałka grzać się nie będzie bo to nadprzewodnik (źródło będzie się hmm... delikatnie mówiąc grzać). No i co mi wtedy z przepływu prądu ? A no nic, bo to, że on sobie płynie to jedno a drugie, że coś z tego przepływu musi być. Chyba, że ktoś ma kasę i będzie płacić za coś z czego nic miał nie będzie.
Na zakończenie naszych rozważań, polecam literaturę elektrotechniczną. Gdziekolwiek się nie ruszysz błędem (i to ostro piętnowanym) jest twierdzenie, że płacimy za prąd.

btw odnośnie płacenia za ee a prąd. Nie dalej jak 2 tyg. temu kolegę na kursie z E1 oblali za takie stwierdzenie, dlatego lepiej pewne rzeczy nazywać "po technicznemu" a nie "po chłopskiemu", bo jak widać nie zawsze ma się rację.

Dobra, kończę z mojej strony ten częściowy OT.

Pozdrowionka ;).
Autoryzacja: M62, M62Ko, M62M, BR231, BR232, BR233 060DA, TEM2, S200, t448p, SM42, SM30, SM03, SA105, SA108, SA132, SA134
EU07 (4E, 303E), ET21 (3E/1, 3E/1M), ET22, 111Ed, E4MSU, ES64F4, E186, E189, E140, E181, E182, E183, ET40, EN57, EN57AKW, EN76

Offline Mariusz1970

« Odpowiedź #3 dnia: 17 Października 2008, 02:51:01 »
Dobra brnąc dalej w temat. W takim razie wytłumacz mi dlaczego liczniki mamy wyskalowane w Wh, kWh, MWh
Dla urposzczenia. 
Mogę mieć np. w domu Amperomierz sprzężony z rejstratratorem, który rejestruje wartości chwilowe natężenia i tak się też mogę rozliczać z energetyką. Np po miesiącu pracy taki rejestrator przesyła automatycznie dane do energetyki i się zeruje. Kwestia co on miałby przesyłać. Mógłby np. jeśli pomiar dokonuje się co us, to prześle sumę wszystkich wartości chwilowych natężenia. Wyjdzie co prawda jakaś ogromna liczba. Co później z tą liczbą będzie się działo, czy to przeliczą na coś innego, czy pozostwią na fakturze tą ogrmną liczbę, to jest sprawa wtórna. Może także sam coś ten rejestrator przeliczać, aby nie musieć przesyłać tak wielkich liczb.
Teoretycznie można pomyśleć nad miernikiem, który na wyjściu z energetyki a wejściu do mojej instalacji domowej, będzie zliczał przesuwające się elektrony wzdłuż przewodnika (ilość przesuwających się elektronów w czasie ma związek z natężeniem prądu) i na tej podstawie się będę rozliczał.
Jeżeli jedynym moim odbiornikiem byłby silnik elektryczny, to możemy się teoretycznie umówić z energetyką, iż rozliczać się będziemy na podstawie co miesięcznych spisów ilości wykonanych obrotów przez ten silnik. Oczywiście taki pomiar będzie obdarzony dużym błędem w jedną bądź w drugą stronę (bo nie da się dokładnie przeliczyć obroty na zużytą energię), ale jeśli dawca i biorca się na to zgodzą, to czemu nie.

Więc jak będziemy się rozliczać, to kwestia mierników, ich dokładności i udokumentowania, a także dostępnych środków technicznych, potrzebnych na zbudowanie miernika, które na wielką skalę są tanie i pewne.

Podobnie z wodą:
Zuzycie wody możemy przeliczać na m3, litry, a można również na kropleki, mole czy to tam chcesz np. w kranie plynie woda i rozliczanie jest na podstawie ilośći masy (m3), a w grzejnikach CO płynie też woda, a rozliczam się w Dżulach.
Nie kup jabłek to będziesz głodny i nie będziesz miał "siły/energii" żeby pisać na klawiaturze ;). Tak naprawdę wszystko (no prawie ;) ) co spożywamy dostarcza nam energii. Czyli de facto za nią płacimy (absurdalnie brzmi ale tak jest). A to, że pożywienie ma różną formę... cóż tylko się z tego powodu cieszyć :).
No bo prąd to m.in. energia, podobnie jak pożywienie. Nie słyszałem, aby był prąd, który nie dawałby energii. Jak znasz prąd, który nie daje energii, napisz. Jestem bardzo ciekaw.
A no dlatego, że jednostka natężenia prądu opisuje jedynie wielkość zwaną natężeniem

Zauważ, iż Ty teraz użyłeś sformuławanie natężenie prądu, a nie sam jako taki prąd. Amper jest jednostką natężenia, ale nie jest jednostą prądu, jeśli mamy już tak szczegółowo to rozaważać, więc napisanie:
Jeszcze mała prośba Panowie, nie piszcie, że ktoś płaci na prąd bo zapytam się Was czy macie w domu lub zakładzie licznik zużycia wyskalowany w amperach... . Płaci się za energię elektryczną nie za prąd ;).
Jest błedne, bo napisanie, iż jednostką prądu jest Apmer jest złe.

Na zakończenie naszych rozważań, polecam literaturę elektrotechniczną. Gdziekolwiek się nie ruszysz błędem (i to ostro piętnowanym) jest twierdzenie, że płacimy za prąd.
To akurat książek swego czasu się dużo naczytalem, a czy piętnowanym, możliwe, ale to nie moja działka.

« Ostatnia zmiana: 17 Października 2008, 06:59:43 wysłana przez Mariusz1970 »

Offline youBy

• Deweloper
  • Co tam?
    • Automat Weryfikujący Regulację i Lambdę
  • Otrzymane polubienia: 889
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Października 2008, 13:39:00 »
http://pl.wikipedia.org/wiki/Licznik_energii_elektrycznej#Licznik_indukcyjny

Jedna kwestia - liczniki liczą nie samo natężenie prądu, ale również napięcie. Oznacza to, że za godzinę świecenia żarówki 40W, 230V możesz zapłacić więcej bądź mniej, zależnie od tego, czy w gniazdku masz w danej chwili 220V, 230V czy 241,5V. Dlatego też płacisz za zużyta energię elektryczną.

Borys: Zauważ jedno, że do stacji transformatorowej koło bloku nie biegnie osobny kabel od każdego jednego dostawcy, tylko jeden - dwa (nie wiem dokładnie, proszę poprawić w razie czego), podczas gdy mieszkańcy podpięci do tej stacji mogą podpisać umowy np. z 10 różnymi dostawcami (większa ilość niż doprowadzeń).
« Ostatnia zmiana: 17 Października 2008, 13:43:44 wysłana przez youBy »
Xoov
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w chwili publikacji. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podawania przyczyny, jak również informowania o tym.

Offline Mariusz1970

« Odpowiedź #5 dnia: 17 Października 2008, 14:18:23 »
Jedna kwestia - liczniki liczą nie samo natężenie prądu, ale również napięcie.
Zauważ, iż natężenie prądu ma związek z napięciem, czyli innymi słowy napięcie rośnie-rośnie natężenie, napięcie maleje- maleje natężenie.
Możliwe jest obilczenie zużytej energii tylko na podstawie natężenia i czasu.

Offline youBy

• Deweloper
  • Co tam?
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Października 2008, 14:21:42 »
Nie w przypadku np. żarówki. Jej opór zależy od natężenia, a z poziomu licznika nie wiesz, czy to była grzałka oporowa (R=const), sinik elektryczny o regulowanym poborze prądu (R=kU), czy żarówka (w przybliżeniu R=pierwiastek z U).

EDIT: nie wspominając o silniku regulowanym do stałej mocy (R=k/U).
« Ostatnia zmiana: 17 Października 2008, 14:31:49 wysłana przez youBy »
Xoov
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w chwili publikacji. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podawania przyczyny, jak również informowania o tym.

Offline Mariusz1970

« Odpowiedź #7 dnia: 17 Października 2008, 14:43:31 »
I=u/r
więc widać, iż natężenie zależy do napięcia i od rezystancji.
jeżeli podłączymy żarówkę i jej opór będzie np. 100 omów, podłączmy do źródła napięcia 220V na pół godziny, to żużyta enregia będzie E=P*t, a P=U*J, więc 220*u/r*0,5h , to energia wyniesie 0.24 kWh (o ile dobrze wymnożyłem. Teraz napięcie zasilania maleje z jakiś tam względów do 200 V, a żarówka nadal jest włączona na kolejne 0.5 h, to energia żużyta będzie wynosiła: 0.2 kWh. Jeśli teraz sumujemy te zużyte energie, to będzie na dawało: 0.44 kWh

Tutaj przyjąłem założenie, iż opór jest stały, a napięcie się zmienia, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby rezystancja się też zmieniała w czasie. Kwestia tylko rejestracji chwilowego natężenia prądu.
« Ostatnia zmiana: 17 Października 2008, 14:48:21 wysłana przez Mariusz1970 »

Offline youBy

• Deweloper
  • Co tam?
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Października 2008, 15:13:04 »
Pytanie - skąd wiesz, że zużyta energia w drugim przypadku to 0,2kWh (chodzi mi o to, że podstawiając do wzoru uzyskuje za każdym razem 0,22kWh). Rzeczywiste zużycie będzie faktycznie 0,2kWh, jednakże nie znamy napięcia, więc podstawiamy 220V - co daje nam 10% błędu - naciągnąłeś konsumenta :)
Xoov

Offline Mariusz1970

« Odpowiedź #9 dnia: 17 Października 2008, 15:19:34 »
skąd wiesz, że zużyta energia w drugim przypadku to 0,2kWh

No bo liczę:
U=200V
R=100 omów
t=0.5 h
E=U*U/R*t, więc jakby nie patrzeć wychodzi 0,2 kWh
i na nic nie naciągnąłem.

Nawet jeśli nie wiem, iż napięcie maleje/rośnie czy rezystancja maleje/rośnie w danym momencie, to te zmiany widzę na Apmeromierzu, przecież to jasne.

« Ostatnia zmiana: 17 Października 2008, 15:22:07 wysłana przez Mariusz1970 »

Offline youBy

• Deweloper
  • Co tam?
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Października 2008, 15:21:50 »
E=P*t, a P=U*J, więc 220*u/r*0,5h
Wg tego wzoru jednak nie.

Poza tym musisz wiedzieć, jakie napięcie ma odbiorca (zarejestrować je).
Xoov

Offline Mariusz1970

« Odpowiedź #11 dnia: 17 Października 2008, 15:23:37 »
Nawet jeśli nie wiem, iż napięcie maleje/rośnie czy rezystancja maleje/rośnie w danym momencie, to te zmiany widzę na Apmeromierzu, przecież to jasne.
Przecież Amperomierz mierzy wielkość U/R.

E=P*t, a P=U*J, więc 220*u/r*0,5h
Wg tego wzoru jednak nie.

Co jednak nie?

Offline youBy

• Deweloper
  • Co tam?
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Października 2008, 15:33:28 »
Tak, ale znasz tylko I. Podam inaczej, oto tabelka:
(odczyt co 1h - sytuacja się nie zmieniała, znamionowe napięcie sieci to 230V)
I [A] 10 10 9,5 11 10
Policz zużytą energię

Tu są przykładowe dane:
a)
R [Om] 23 24 24,2 20 22
U [V] 230 240 230 220 220
zużyta energia elektryczna: 11,505 kWh
b)
R [Om] 23 23 24,2 20,9 23
U [V] 230 230 230 230 230
zużyta energia elektryczna: 11,615 kWh

Oczywiście najciekawsze wyniki wyjdą dla napięcia o stałych wartościach 220V i 240V przy zmiennych oporach (taki sam przebieg natężenia prądu w czasie). Różnica sięgnie ok. 9%.

Co jednak nie?
W tym wzorze zamiast iloczynu U*U pojawia się 220V*U. Dla U=200V mamy 40000 V^2 vs 44000 V^2.
« Ostatnia zmiana: 17 Października 2008, 15:35:23 wysłana przez youBy »
Xoov

Offline Mariusz1970

« Odpowiedź #13 dnia: 17 Października 2008, 16:38:10 »
Dobra, zacząłem przeliczać na wszystkie sposby: E=U*J*t, E=Jkwadrat*R, przyjmowałem, iż nie wiem co się zmienia, czy napięcie, czy rezystancja, zakładałem zawsze, iż napięcie jest stałe, choć nie było, wychodziły różnice w zużytej energii. Przyznaję rację, iż obliczając energię, muszę znać napięcie, ale kurde, skoro prąd się zmienia w czasie, bo napięcie się zmienia lub rezystancja, to z drugiej strony muszą wychodzić te same wyniki. Nie wiem, gdzie tkwi błąd w myśleniu. Chyba w tym, że się zmienić może napięcie, rezystancja, prąd i jedno ma wpływ na pozostałe i teraz gubie się co przyjąć jako constans, a co się zmienia, a co mam liczyć.
Może coś później wymyślę :)
Na razie, przyznaję rację.

Offline youBy

• Deweloper
  • Co tam?
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Października 2008, 16:56:50 »
Powiedzmy to tak, że musisz rozwiązać równanie U = IR. Nie da się tego zrobić, nie znając dwóch zmiennych. Musisz znać dwie wartości, aby mieć wynik. Jedna to niestety za mało, gdyż zdołasz tylko określisz stosunek obu pozostałych, ale nie poznasz ich dokładnej wartości.

Rzeczone 220V/22 Om = 10A = 240V/24 Om.

Czasem tak bywa, że coś nam się wydaje takie proste (230 to 230), ale niestety świat rzeczywisty koryguje nasze pomysły. Na szczęście dzięki innym można dojść do porozumienia :)

Pozdrawiam,
niosąc sobie fazę w wiaderku :D
Xoov

Offline Radkos07

• Otrzymane polubienia: 0
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Października 2008, 16:59:52 »
Mariusz, jeżeli masz dany obwód z żarówką, to prąd w tym obwodzie jest zawsze ten sam. Wymuszone to jest poprzez rezystancję tej żarówki (interpretacja fizyczna to ten drucik, który nagrzewając się świeci). Im mniejsza rezystancja tej żarówki, to jaśniej ona świeci, ma większą moc.
A zatem w tym obwodzie zmienne bywa napięcie, co powoduje jaśniejsze/ciemniejsze świecenie.
Jeśli dobrze pamiętam, obliczając chwilową energię, musisz całkować.
Ciężka praca i brak rozrywek sprawią,
ze bedziesz cholernym nudziarzem,
a twoja żona bogatą wdową

Offline Mariusz1970

« Odpowiedź #16 dnia: 17 Października 2008, 19:00:15 »
No dobra dałem ciała i uśwadomiłem sobie błąd, bo
P=U/R*U
1   2    3

widzę, że się zmienia 2, ale żeby obliczyć moc, potrzebuje 3, co nie jest mi znane. 3 mogę mieć albo z bezpośredniego odczytu, albo wyliczyć sobie na podstawie rezystancji, jeśli mi jest znana. Poprostu matma... :)
Może jakieś tam interpolacje, czy inne całki pomogły by mi obliczyć moc nie znając napięcia, ale tu już ściemniam :)

No to do rejstratora prądu, dołączmy jeszcze rejestrator napięcia i będzie git :)

Offline youBy

• Deweloper
  • Co tam?
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Października 2008, 19:25:29 »
I tym sposobem masz zwykły miernik zużycia energii elektrycznej, który obraca się z szybkością proporcjonalną do iloczynu pobieranej mocy, a jej całka po czasie to całkowity kąt - który jest proporcjonalny do zuzytej energii, co można odczytać :)
Xoov

Offline Mariusz1970

« Odpowiedź #18 dnia: 18 Października 2008, 00:05:51 »
Trochę mnie zbiliście z tropu, a trochę ja sam, bo ja się uparłem przeliczać natężenie na moc, a następnie na energię, nie znając napięcia, co jest niewykonalne, ale też zbyteczne z punktu widzenia rozliczenia i odszedłem tym sposobem od pierwotnych moich założen. Teraz do nich powrócę:
Jeżeli byłby tylko tak jak pisałem na początku rejestrator chwilowych wartości prądu, czy konieczne do rozliczenia potrzebna nam jest wiedza o zuzyciu energii.
Moim zdaniem nie, co udowodnie na yB przykładzie *
Jeżeli apmeromierz mierzy stosunek U/R, czyli ma pod sobą te dwa parametry, to wystarcza do rozliczenia się z elektrownią.
Np, jeśli włączę dowolny odbiornik o nieznanej mi rezystancji do sieci i nie wiem też jakie dokładnie jest napięcie w sieci, ale miernik zwany apmeromierzem zmierzy stosunek nieznanego napięcia do nieznanej rezystancji. Pomiar chwilowych wartości tego stosunku i zapamiętywanie go pozwala mi na rozliczenie się.
Ja włączę odbiornik o rezystancji X, a sąsiad o rezystancji  X/2 i tak to pozostawimy na miesiąc. W czasie tego miesiąca elektrownia może robić nam różne psikusy i raz to napięcie jest wyższe, a raz niższe, ale czuwa nad tym wielki brat, czyli rejestrator natężenia. My o tym nie wiemy i nie musimy wiedzieć, bo zmieniające się w czasie napięcie, automatycznie przekłada się na chwilową wartość natężenia, co zostaje zarejetrowane i zapamiętane.
Po miesiącu przychodzi rozliczenie i sumowanie próbek i u mnie wyszła liczba Z a u sąsiada Z*2.
Jeżeli w ciągu tego miesiąca ja i sąsiad będziemy kombinowali z rezystancjami, to też to wyjdzie na końcu okresu rozliczenowego, bo ilekroć coś będziemy z rezystancjami kombinowali, to automatycznie zarejestruje to rejetrator natężenia.

Czyli de fakto rejestrator natężenia reaguje na to samo, co miernik kWh.
Wzrasta napięcie - KWh kręci się szybciej (amperomierz pokazuje więcej), napięcie maleje kWh kręci się wolniej (A pokazuje mniej), rezystancja maleje kWh kręci szybiej (A pokazuje więcej), rezystancja rośnie kWh- kręci się wolniej (A pokazuje mniej).

Przykład*
Czyli, to co napiałeś yB na początku:
Jedna kwestia - liczniki liczą nie samo natężenie prądu, ale również napięcie. Oznacza to, że za godzinę świecenia żarówki 40W, 230V możesz zapłacić więcej bądź mniej, zależnie od tego, czy w gniazdku masz w danej chwili 220V, 230V czy 241,5V. Dlatego też płacisz za zużyta energię elektryczną.

Mam żarówkę powiedzmy 40W 230V. Obliczam jej rezystancję, to P=U*J-->J=P/U 40/230=0.17 A, R=U/J =230/0.17=1352 omy

i teraz rozpatrzmy 2 przypadki:
1)Gdy U w sieci =220 V
2)Gdy U w sieci=240 V

Włączamy na godzinę tę samą żarówkę w oby dwóch przypadkach i mamy dwa mierniki kWh i miernik chwilowego natężenia prądu, który rejestruje co sekundę wartość natężenia:
1)
a)miernik kWh wskazał 0,0356 kWh
b)miernik chwilowych wartości prądu wkazuje 0,162 A* ilość próbek=0,162*3600=583 Ampero próbek.

2)
a)miernik kWh wskazał: 0,0424 kWh- (liczba :) )
b)miernik chwilowych wartości prądu wkazuje 0,177 A* ilość próbek=0,177*3600=637 Ampero próbek.

I to o czym pisałeś, jest yB spełnione.
Kwestia tylko tego, iż im częściej będą próbki dokonywane tym lepiej i na odwrót, a miernik kWh nie ma tej zależności (wady), bo w kWh całkują :).

Możesz przyczepić się w tych wyliczeniach, iż przyjąłem opór żarówki jako stały, który de fakto nie jest stały, bo zmienia się w zależności od temperatury żarnika i Bóg wie czego tam jeszcze, ale jakieś założenie dla wyliczeń trzeba zrobić, aby zobrazować mechanizm, ale nie ma to znaczenia, bo ten sam mechanizm reaguje tak samo na zmieniającą się rezystancję jak i zmieniające się napięcie. W jednym bądź w drugim przypadku, bądź jeśli zmieniamy te dwa przypadki jednocześnie, zawsze odbije się to na natężeniu, które jest rejestrowane.

Taki tam arkusz, aby nie trzeba było liczyć:
http://eu07.pl/userfiles/1278/priv-Oblicz.rar
wraz z przykładowym generatorem danych.

Za wodę są mi znane dwa typy rozliczeń: za masę (woda z kranu) i chyba pracą się zwie, bo dżul, jeśli chodzi o wodę przepływającą w grzejniku CO.
« Ostatnia zmiana: 18 Października 2008, 07:17:58 wysłana przez Mariusz1970 »

Offline youBy

• Deweloper
  • Co tam?
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Października 2008, 08:31:25 »
Pewnych zmian amperomierz nie wychwyci, gdyż można regulować rezystancję czegośtam* tak dokładnie, by zawsze prąd był stały.

cośtam* - takie urządzenie, dla którego ważny jest pobierany prąd, a nie napięcie zasilania.

Rozliczanie się za prąd jest chyba niemożliwe, bo... scałkowanie wskazań amperomierza daje nam ładunek elektryczny :) Oczywiście, że można się tak rozliczać (na podstawie samego ładunku), ale wtedy elektrowni może się opłacać dać 220V zamiast 240,V, bo potrzeba mniejszej mocy do "wyprowadzenia" prądu. Odbiorcy zaś będzie się opłacało uzyskać 240V, gdyż przy tym samym pobieranym prądzie się bardziej nagrzeje/doświetli/cokolwiekjeszczemożnazprądemzrobi.

Rozliczenie ładunku jest jak rozliczenia za... gaz. Teraz płaci się za jego objętość (ładunek), niezależnie od jego kaloryczności (napięcie). Oznacza to, że jak dadzą gaz ziemny pół na pół z azotem, to nic się nie ugotuje i jeszcze dużo mieszanki zostanie zużyte. A jak dadzą w gnizadku nagle 150V, to sobie w nocy nie poczytasz i nie posiedzisz na forum :) (inna sprawa, że to wykracza poza warunki umów, z reguły są one pisane na +5%/-10%).

Hmm, tak teraz pomyślałem sobie, że jakby ładunek podzielić przez miesiąc, to można uzyskać średni pobierany prąd. Wtedy na rachunku może widnieć:
prąd 16A
cena jednostkowa 80,73 zł/A
razem 1291,68
Tylko że cena jednostkowa będzie zależeć od miesiąca (różne ilości dni). Rozwiązaniem w tym wypadku byłoby przyjęcie miesiąca rozliczenowego - dzielimy prąd zawsze na 30 dni. Wtedy wskazania by się wahały, ale zachowujemy stałą cenę. Oczywiście pozostaje kwestia tego, że jak mamy już zapisany ładunek, to nie ma sensu obdarzać się błędem przybliżenia jego ilorazu i czasu. Prościej ustalić cenę za kulomb :)
Nie zmienia to faktu, że płacisz za energię elektryczną, a nie prąd, bo... wszyscy tak płacą. Za dużo by było zabawy ze zmianą sposobu rozliczania się, gdyż Polaków są tysiące, a nawet setki :)

Konkludując, można się rozliczać na podstawie prądu, ładunku i energii. Można też na podstawie koloru licznika, wzrostu czy na oko sąsiada. Wszystko zależy od przyjętych umów i każde z tych rozwiązań ma wady i zalety.
Ładunek: płacimy za użyteczną ilość, ale możemy mieć różne efekty (zależność od nierejestrowanego napięcia).
Prąd: j.w., z dodatkiem problemu przeliczania.
Energia: płacimy za to, co zyskaliśmy (podgrzanie obiadu 22min@240V, 24min@220V), ale również za... grzanie ściany - wszystkie straty w kablach są w tej metodzie również liczone na nasz koszt.

PS. po co różniczkować prąd, skoro można go scałkować :) Twoja metoda opiera się na pomiarach co jakiś czas (np. 1 s), przez co można to urządzonko oszukiwać (oczywiście trzeba wiedzieć, w jakim cyklu to jest robione). Standardowy licznik można zaadaptować, wstawiając zamiast cewki napięciowej mały magnesik :)
Xoov

Offline MichałŁ

• Otrzymane polubienia: 37
« Odpowiedź #20 dnia: 18 Października 2008, 09:14:04 »
Jeżeli już mierzyć zużytą energie amperomierzem to jednostką powinna być amperogodzina A/h tak jak w akumulatorach. Dawniej w tramwajach stosowano zegarki ,które chodziły tylko wtedy kiedy przez obwód główny płyną prąd ,pozwalało to stwierdzić który motorniczy jeździł najbardziej oszczędnie.

Offline Mariusz1970

« Odpowiedź #21 dnia: 18 Października 2008, 09:22:13 »
Rozliczanie się za prąd jest chyba niemożliwe,
No udowodniłem Ci, że jest możliwe i taki ładny arkusz nawet zrobiłem.
Zmienia się jak należy czy nie?
Odbiorcy zaś będzie się opłacało uzyskać 240V, gdyż przy tym samym pobieranym prądzie się bardziej nagrzeje/doświetli/cokolwiekjeszczemożnazprądemzrobi.
Na ale zapłaci wtedy więcej!
I w jednym w drugmi przypadku (czy rozliczmy się za pomocą kWh czy na podstawie próbek natężenia).

Twoja metoda opiera się na pomiarach co jakiś czas (np. 1 s),
WIem dlatego napisałem ileś tam postów wyżej:

Więc jak będziemy się rozliczać, to kwestia mierników, ich dokładności i udokumentowania, a także dostępnych środków technicznych, potrzebnych na zbudowanie miernika, które na wielką skalę są tanie i pewne.

Pewnych zmian amperomierz nie wychwyci, gdyż można regulować rezystancję czegośtam* tak dokładnie, by zawsze prąd był stały.

Daj przykład.
Nie zmienia to faktu, że płacisz za energię elektryczną, a nie prąd, bo... wszyscy tak płacą. Za dużo by było zabawy ze zmianą sposobu rozliczania się, gdyż Polaków są tysiące, a nawet setki :)
To juz jest inny aspekt.

Energia: płacimy za to, co zyskaliśmy (podgrzanie obiadu 22min@240V, 24min@220V), ale również za... grzanie ściany - wszystkie straty w kablach są w tej metodzie również liczone na nasz koszt.

Pamętaj, że natężenie ma związek z napięciem i rezystancją, natomiast energia ma dokładnie taki sam związek. No popatrz na arkusz, wstawiaj dane.
Jak będzie Ci wychodziło, iż energia rośnia, a amperopróbki maleją lub odwrotnie, napisz, ciekaw jestem.

Offline youBy

• Deweloper
  • Co tam?
« Odpowiedź #22 dnia: 18 Października 2008, 09:45:24 »
220   210   1   1   5,531   1,048   90514,286
240   240   1   1   5,760   1,000   86400,000

Stosunek ilości kWh/Amperoprobkę jest proporcjonalny wprost do napięcia.

Pod spodem obliczenia z mojego arkusza
Xoov

Monczan_SP32

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 18 Października 2008, 09:49:23 »
Mariusz1970, tak szczerze, to gdy patrzę na to, jak rozbijasz dyskusję o szczegóły, to żałuję, że nie jestem moderatorem. Ale nie o tym.

Przypomnijmy sobie temat dyskusji. Nie jest to bynajmniej rozważanie o sposobach naliczania opłat za energię elektryczną. Owszem, jest to związane w jakiś sposób z tematem, ale Twoje przekomarzania zrobiły z pobocznego główny wątek, podczas gdy wszystko w tej kwestii zostało już wyjaśnione. Spójrz:

Płacisz za energię jaką prąd elektryczny przekazał odbiornikowi,

To tak jakbyś płacił za ciśnienie wody w kranie a nie za ilość wody jaką zużyłeś.
Nie zgodzę się, bo jeśli kran jest zakręcony (obwód elektryczny otwarty), ciśnienie jest (napięcie jest) a nic nie płacę. Odkręcam kran (zamykam obwód), płynie woda (płynie prąd) i płacę za ilość tej wody i (tego prądu).
Jeżeli kran będzie odkrcęcony na 1 godzinę, po przeleci mi tam ileś wody (ilość elektronów) i za to płacę. Natomiast przyjęto, że jednostką rozliczneiową dla wody będzi m3 a dla prądu kWh to inna sprawa. 
Przede wszystkim, to idąc do sklepu po jabłka, nie idziesz po to, by kupować energię, z jaką podają Ci jabłka. Stosowanie przenośni z wszelkimi ciałami fizycznymi mija się z celem, bo prądu nie zobaczysz, ale jego przepływ. (Wartość fizyczna) A jak myślisz, co widzisz w Twojej przenośni? Jabłko czy jego ruch?
Sam więc widzisz, że błędnie podszedłeś do sprawy, i na tej podstawie rozwinąłeś cały "boczny tor" dywagacji.
Co do kranu - mechatronik wytłumaczył to bardzo przystępnie, ale jeżeli ktoś chce wprowadzić zamęt, to niestety nawet najprostsze tłumaczenie uda się poprzekręcać.
Efekt pracy wody możesz zobaczyć w wannie, bo w wyniku jej ruchu tam Ci się wlała. Jednak woda w kranie nie napędza Ci np. młyna zbożowego, byś miał płacić za efekt jej pracy. Interesuje nas woda, jako obiekt. I za ilość tego obiektu płacimy. W przypadku energii elektrycznej płacimy za pracę strumienia elektronów, bo po jakiego diabła nam jakiś elektron sam w sobie??

Offline Mariusz1970

« Odpowiedź #24 dnia: 18 Października 2008, 10:03:18 »
220   210   1   1   5,531   1,048   90514,286
240   240   1   1   5,760   1,000   86400,000
Stosunek ilości kWh/Amperoprobkę jest proporcjonalny wprost do napięcia.

I chyba dobrze, nie?, choć nie rozumiem tych cyferek.
Jak z mojego arkusza wyjdzie Ci, iż na podstawie napięcia i rezystancji będzie wychodziło, że energia zużyta rośnie, a ampero próbki maleją, to wtedy będę widział bąd. Ale takie coś się nie zdarzy.
Przede wszystkim, to idąc do sklepu po jabłka, nie idziesz po to, by kupować energię, z jaką podają Ci jabłka.

to chciałem w skrócie napisać, ale jakoś się tak dyskusja potoczyła, jeśli Ci to przeszkadza, no cóż. Mod zadecyduje o tym, może bana mi wlepi nawet.

PS
Do poźniej, trzymajcie kciuki, reinstalacja systemu XP u kogoś, a nie instalowałem nigdy. Mam nadzieję, że sobie poradzę :)
« Ostatnia zmiana: 18 Października 2008, 10:04:56 wysłana przez Mariusz1970 »

Offline youBy

• Deweloper
  • Co tam?
« Odpowiedź #25 dnia: 18 Października 2008, 10:08:53 »
Proszę, wpisane w arkusz.

http://eu07.pl/userfiles/1007/priv-Oblicz-yb.rar

Wracaj szybko :)
Xoov

Offline Mariusz1970

« Odpowiedź #26 dnia: 18 Października 2008, 15:52:52 »
Jestem,
hmmm, sam nie wiem o co chodzi, trochę zmęczony jestem, pomyślę. Sprytnie to wymyśliłeś i na razie nie wiem o co biega, czy z blędu zaokrągleń dzielenia, czy z czegoś innego.
« Ostatnia zmiana: 18 Października 2008, 16:02:58 wysłana przez Mariusz1970 »

Offline youBy

• Deweloper
  • Co tam?
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Października 2008, 16:03:46 »
Nie uwierzę w 5% błędu w Excelu na systemie 32 bitowym. Wyraźnie widać, że dla R=210 Om, U=220V pobrana energia jest mniejsza niż przy R=240 Om, U=240V, natomiast amperopróbki cechuje relacja odwrotna.

Możesz to nawet ręcznie przeliczyć. Niektórych rzeczy nie da się przeskoczyć :)
Xoov

Offline Mariusz1970

« Odpowiedź #28 dnia: 18 Października 2008, 16:26:50 »
Przeliczałem :)
Nie wiem dlaczego dla jednych wartości jest ok, dla inncyh źle.
Ale już po tym widzę, iż moja metoda o kant rozbić :), czasami się sprawdza, w specfycznych sytuacjach nie :)

No to przyznaję, iż sromotnie przegrałem :)
i brrrrrrrr brrrr, reset, nie było dyskusji :)

« Ostatnia zmiana: 18 Października 2008, 16:53:48 wysłana przez Mariusz1970 »

Offline youBy

• Deweloper
  • Co tam?
« Odpowiedź #29 dnia: 18 Października 2008, 17:02:27 »
Otóż rozwiązanie Mariusza było w miarę skuteczne tak długo, jak długo był zachowany warunek:
|dU/U|-|dR/R|>0
U - napięcie, R - opór, dU - zmiana napięcia, dR - zmiana oporu.

W tych warunkach zmiana amperopróbek i energii ma ten sam znak. W przypadku niespełnienia go, zmiany te mają różne znaki (łącznie z zerem).
Niestety, te szczególne warunki sprawiły, że teoria się sypła :)
Xoov