Po raz trzeci próbuje przejechać całkowo - orlen. Niestety za każdym razem jest to samo - w Wilisiu skład beczek który wjeżdża z naprzeciwka staje i blokuje mi wyjazd... Podjeżdżam swoim składem pod sam semafor, z tyłu za tamarą jest jeszcze sporo wolnego (screen) - zresztą nawet nie to jest problemem. Problem jest taki, że AI zatrzymuje się nie dlatego że hamuje, tylko coś je blokuje. Zauważyłem, że pierwsze 12 wagonów jest jakoś dziwnie spiętych - jak na screenie. Przesiadałem się do tego gagarina który wjeżdża. Skutek jest ten sam - skład wyluzowany, nastawnik na maxa i nic. Ani do przodu, ani do tyłu. Tyle tylko, że Ciśnienie w całym składzie zmienia się przy hamowaniu prawidłowo.
[SOLVED] Dzisiaj postanowiłem zrobić solidny DEBUG, oto efekt:
Zauważyłem, że przy kręceniu nastawnikiem lokomotywa rusza się na tyle na ile pozwala sprężystość sprzęgów. Lecąc wzdłuż składu (i dając nastawnik na maxa i na zero i tak w kółko) zauważyłem, że od pewnego momentu wagony nie drgają. Wagon bliżej lokomotywy drga do przodu i do tyłu (w takt gaz - bez gazu), a wagon obok stoi jak przymurowany do szyn. Co ciekawe, naciśnięcie DEL przy takim połączeniu powodowało tylko rozłączenie węży, a sprzęg zostawał. Wrzuciłem wsteczny ;) i zamiast rozciągać - zacząłem ściskać skład. Po dociśnięciu udało się rozłączyć sprzęg i w tym momencie ten "przyklejony" wagon "odkleił się". Po ponownym podłączeniu zachowywał sie już normalnie. Wiedziony tym tropem, pojechałem dalej do tyłu składu poszukując kolejnych takich par - było ich jeszcze 3 lub 4. Jedno z takich połączeń wyglądało normalnie, tzn. sprzęg był zapięty (nie jak na screenie), i węże podłączone prawidłowo, pozostałe wyglądały jak na screenie.
Wygląda to na jakiś bug w exe związany ze sprzęgami, nie wiem czy u kogoś jeszcze to wystąpiło... Sceneria odpalona bez żadnych zmian na świeżo rozpakowanej paczce, jak również po dorzuceniu misji od @szoguna.
Ktoś ma pomysł, dlaczego tak się dzieje? Zaznaczam że nie jest to jednorazowe, dopiero za 3cim razem udało mi się przejechać ten feralny odcinek... Może to dlatego że wszystkie beczki mają taką samą nazwę we wpisie?
[EDIT] Przesiadłem się znowu do swojego gagara, AI niestety zahamowało i potem znowu nie mogło ruszyć. Okazało się, że z kolejnym sprzęgiem zrobiło się to samo... Obejrzałem dokładniej miejsce w którym się to dzieje - jest tam jakiś błąd w scenerii coś co wygląda jak nulltrack między zwrotnicą a torem (załącznik) - myślę że to przez to w pewnych warunkach dochodzi do tego dziwnego rozerwania sprzęgów, a w konsekwencji zablokowania pojazdu...