Z pewną taką nieśmiałością chciałbym podzielić się problemem z lokomotywami łączonymi (ukrotnienie), np. 2xTEM-2.
Zmieniając składy w Rainstedzie postanowiłem pojeździć na trasie L 053 (cargo, part I) dwoma połączonymi lokomotywami TEM-2. Jak sobie postanowiłem, tak zrobiłem. Pierwszą wstawiłem normalnie (połączenie 55, headdriver), a przy drugiej zaznaczyłem opcję "Ustawiony odwrotnie" (połączenie 0, connected).
Pierwsza lokomotywa stała tyłem do tarczy manewrowej, pod którą musiałem podjechać. Po odpaleniu lokomotyw i włączeniu światła manewrowego podjechałem na wstecznym pod tarczę i zameldowałem się dyżurnej. Aby jednak pojechać dalej musiałem przejść do drugiej lokomotywy (nie wypada tak szaleć po stacji bez widoczności i włączonego światła manewrowego). Po kilku próbach [End] dostałem się do drugiej kabiny. Gdy ruszyłem - każda lokomotywa ciągnęła już w swoją stronę... Jak powiedziałby Kubuś Puchatek: "im bardziej chciałem ruszyć, tym bardziej ruszyć się nie dało"... Diametralnie inna jest sytuacja, gdy zmieniam na wsteczny - wtedy pchają się jedna na drugą. Doprawdy zupełnie nie mam pojęcia, gdzie popełniam błąd.
W poprzednim Rainstedzie były np. lokomotywy SM 42 także w wersji SM-42 rev, a dzięki temu można było bezproblemowo łączyć je ze sobą. W nowym Rainstedzie (jak czytałem) tę opcje zamieniono na "ustawiony odwrotnie". Łączone TEM-2 pracują poprawnie do momentu, kiedy nie zmienimy miejsca siedzenia.
Jeśli robię coś źle, niedokładnie przeczytałem readme lub niechcący powielam rozpoczęty już wątek - przepraszam...