Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator

Porządkowanie podkatalogów w dynamic\PKP

<< < (4/6) > >>

youBy:

--- Cytat: Ra w 05 Lipca 2008, 18:16:10 ---Może oprócz nazw przewoźników w dynamic trzeba by dać nazwy producentów/projektantów i np. w katalogu PKP\ST44 (z teksturami) odwoływać się do plików w USSR\M62, zawierających model i tekstury detali? Nie wiem, czy takie krosowanie jest możliwe.
--- Koniec cytatu ---
Jest możliwe, ale tekstury z modelu się nie wczytują, może zacytuję logiem
--- Kod: ---Loading - text model: dynamic\rzd\tem2\../../pkp/tem2/tem2a.t3d
Loading - texture: dynamic\rzd\tem2\#sprzeg.tga
Failed
Loading - texture: dynamic\rzd\tem2\telezka.bmp
Failed
Loading - texture: dynamic\rzd\tem2\kolopeln.bmp
Failed
Loading - texture: dynamic\rzd\tem2\klocekham.tga
Failed
Loading - texture: dynamic\rzd\tem2\metalfrictionpattern1.tga
Failed
Loading - texture: dynamic\rzd\tem2\tem2.tga
OK
--- Koniec kodu ---
i kawałek tem2a.mmd:
--- Kod: ---models: ../../PKP/TEM2/tem2a.t3d
--- Koniec kodu ---

Symek nie robił poza tym większych problemów :)

Dolmio89:
Ja zgłaszam tylko 1 małą uwagę, w miare możliwości należy dążyć do jak najmniejszej liczby katalogów. W obecnej sytuacji zdaża się, że pliki tego samego pojazdu są zapisane w kilku różnych katalogach, bo maszyny różnią się niewielkimi szczegółami. Jako przykład podam model rumuna autorstwa Q. Loki różnią się tylko detalami, a wymagają 4 oddzielnych katalogów, jest to marnotrawstwo przestrzni na dysku. Dlatego moim zdaniem konieczne są 2 rzeczy: jasno ustalone zasady segregowania poszczególnych modeli, i zmiana podejścia twórców, tak żeby starali się swoimi modelami nie tworzyć niepotrzebnego bałaganu.

Proponuje nazywanie katalogów według typów fabrycznych, czyli 3E, 4E, 303E. Można nawet zrezygnować z podziału PKP, DB itd. Ważne aby wszystkie pliki modeli danego typu były tylko w tym 1 katalogu. W przypadku kolejnych wersji modelu katalogi powinny nazywać się np 3Ev2, 3Ev3 itd.

youBy:

--- Cytat: Dolmio89 w 07 Lipca 2008, 21:42:41 ---Proponuje nazywanie katalogów według typów fabrycznych, czyli 3E, 4E, 303E. Można nawet zrezygnować z podziału PKP, DB itd.

--- Koniec cytatu ---
Czyli zlikwidowanie katalogu dynamic\PKP i przerzucenie jego zawartości do dynamic, ew. dynamic\rail.

--- Cytat: Dolmio89 w 07 Lipca 2008, 21:42:41 ---Ja zgłaszam tylko 1 małą uwagę, w miare możliwości należy dążyć do jak najmniejszej liczby katalogów. [...] Ważne aby wszystkie pliki modeli danego typu były tylko w tym 1 katalogu.

--- Koniec cytatu ---
Jakaś argumentacja?

Ra:

--- Cytat: youBy w 05 Lipca 2008, 19:16:00 ---Jest możliwe, ale tekstury z modelu się nie wczytują,
--- Koniec cytatu ---
A gdyby tekstury w modelu też wpisać tak ../../pkp/tem2/#sprzeg.tga? Wiem, poprawianie wszystkich .T3D. (Może jak mi odbije, to zrobię...) Jest w tym jeszcze jakiś kosmiczny mechanizm pobierania wspólnych tekstur z textures...

Myślę, że można podsumować wyniki ankiety.

końcówki nazw:
_v(cyfra) - 23 głosy
_(cyfra) - 4 głosy
_(rok) - 5 głosów
_(litera) - 2 głosy
(inne) - 7 głosów - razem 41.

pozostawienie katalogu bez końcówki:
tak - 13 głosów
nie - 21 głosów
(inne) - 7 głosów, razem 41.

Uważam, że dolna kreska oddzielająca _ powinna być, aby odróżnić końcówkę od nazwy lokomotywy, dlatego nie umieściłem w ankiecie EU07v2. (Bo np. jest Lxd2 i jakby miało być Lxd2v2, to by było gorzej niż Lxd2_v2.)

Dolmio89:

--- Cytuj ---Cytat: Dolmio89  Lipiec 07, 2008, 21:42:41
Ja zgłaszam tylko 1 małą uwagę, w miare możliwości należy dążyć do jak najmniejszej liczby katalogów. [...] Ważne aby wszystkie pliki modeli danego typu były tylko w tym 1 katalogu.
Jakaś argumentacja?
--- Koniec cytatu ---

Jak już pisałem zapewnia to oszczędność miejsca na dysku, podałem przykład rumuna: 4 katalogi w których 90% plików niczym się nie różni. Moim zdaniem spokojnie można to wrzucić do jednaego katalogu (oczywiście trzeba zmienić nazwy niektórych plików i wpisy w .t3d).

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej