Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator

Porządkowanie podkatalogów w dynamic\PKP

<< < (6/6)

Mariusz1970:

--- Cytuj ---Być może dobrze by było trzymać wszystkie wersje EU07 (czy EN57) w jednym katalogu i dawać różne nazwy .mmd. Wiadomo, że nowy model wymaga oddzielnego .mmd, gdyż inny model musi być w innym pliku, a jego nazwa jest w .mmd. Problem w tym, czy stosować różne nazwy .mmd, czy różne katalogi.

--- Koniec cytatu ---

Tutaj moja uwaga dotycząca EZT, ja swego czasu dawałem różne nazwy chk i mmd np. zamiast 6ba 7ba. Skutek był taki, iż nieprawidłowo wyświetlały się przedsionki, gdyż exe z automatu je dawał, bo gdzieś miał tam zapisane "jeśli 6ba to coś tam". Można poprzez dodanie jakiegos wpisu w mmd dotyczącego przedsionków zrobić tak, żeby było ok, ale to wymaga dodawanie wpisu w mmd. Tak więc lepiej chyba EZT trzymać w oddzielnych katalogach, a w każdym katalogu 6ba itd.

Co do nazw katalogów, to proponuje jakieś cyferki, a jedynie w środku jakiś txt, który opisywałby, jeśli to możliwe, autora i inne informacje. Dla obecnych i znających temat maszynowców po nazwie katalogu wiedzą "czyj" to model i "co się z tym je", ale co to może interesować nowego usera. Dla niego ważne są: jakość, fpsożerność, różnorodność i te informacje powinny być gdzieś w txt + jakiś screen modelu i kabiny.

Następna kwestia: konsekwencja.

mam dwa katalogi z EU:
1)EU07
2)EU07_new

W jednym i drugim katalogu mam różne modele EU. Można porozbijać katalogi i każdy typ EU miałby swój katalog. Zaleta: porządek, wada: miejsce na HDD

Zmieniam katalog 1 na EU07_v01, 2 na EU07_v02. Niby wersje są, ale jakiś taki nieład i te wersje mówią tylko tyle, że V01- stare wersje, V02-nowe wersje. Ponadto nie wiem jak Wy, ale u mnie w E07 i w EU07_new mam także ET41 i w związku z tym trzymając się porządku powinno się je wydzielić.

Reasumując: albo powydzielać dokładnie na wersje i typy do każdego oddzielnego katalogu- efekt: porządek i dużo zajętego miejsca na HDD, albo tak trochę pośrednio: nie dzielić tak dokładnie na typy- efekt: mniejszy porządek, mniej zajętego miejsca na HDD.

Ra:
W zasadzie to nie ma większych przeszkód, żeby EP07,EP08 i ET41 trzymać razem z EU07, a EN71 razem z EN57, o ile tak się da. Przynajmniej w wersjach, w których jest dużo wspólnych plików. Ale najwięcej zajmują tekstury i powtórzenie kilkunastu małych plików wspólnych nie jest chyba dużym problemem. Zawsze można też dać je do textures\tabor.

Wersje mają być głównie na użytek instalatora paczek, który mając paczkę z teksturą będzie wiedział, do którego katalogu ją wrzucić. Numerki byłyby konkretnie przyporządkowane i byłoby to opisane, kto zrobił v01, a kto v02. Np. są 54 paczki do EU07, ale ile tam jest modeli i które tekstury na który model, to pojęcia nie mam.

Powinno być tak, że jak mi się jakiś model nie podoba, to wyrzucam cały jeden katalog i nie ma. (A starter pozamienia wpisy na to, co jest.) Z tego wynika, że nie powinno być zależności pomiędzy katalogami. Przy okazji mogę wyrzucić wszystkie paczki zawierające dodatki do niechcianego modelu i nigdy potem nie ściągać ich przypadkiem.

Trudno też powiedzieć, że powinien być jeden słuszny, wybrany model, z najlepszymi teksturami. Ja np. chciałbym zrobić dużą scenerię z maksymalną ilością jeżdżącego taboru - a jak on wygląda w szczegółach i czy są super jakości tekstury do niego, to nie jest dla mnie ważne.

Mariusz1970:

--- Cytuj ---a EN71 razem z EN57

--- Koniec cytatu ---
No dobra, a co z tymi przedsionkami?
Jeden i drugi model mają nazwy 6ba, 6bb, 6bs. Chyba, że dodasz ten wpis w mmd dotyczący przedsionków.

--- Cytuj ---Trudno też powiedzieć, że powinien być jeden słuszny, wybrany model, z najlepszymi teksturami. Ja np. chciałbym zrobić dużą scenerię z maksymalną ilością jeżdżącego taboru - a jak on wygląda w szczegółach i czy są super jakości tekstury do niego, to nie jest dla mnie ważne.

--- Koniec cytatu ---

No właśnie, ja tak robię, iż do AI staram się dawać modele gorsze a zyskuje na fps. Dlatego napisałem, iż jakieś info "co to za zwierze" przyda się.

--- Cytuj ---Powinno być tak, że jak mi się jakiś model nie podoba, to wyrzucam cały jeden katalog i nie ma.

--- Koniec cytatu ---
No ok, a co z tym?

--- Cytuj ---W zasadzie to nie ma większych przeszkód, żeby EP07,EP08 i ET41 trzymać razem z EU07, a EN71 razem z EN57, o ile tak się da.

--- Koniec cytatu ---
Albo, albo.

Ra:
Jeśli będą różne lokomotywy w jednym katalogu (ET41 w EU07), to jak wylatuje katalog, to wtedy wszystko w nim i bez możliwości, że EU07 żegnamy, a ET41 zostaje. (Dało by się tak zrobić, ale to trochę komplikuje.) Jednak lepiej, żeby były w oddzielnych katalogach. A wspólne tekstury dać do textures\tabor.

Mariusz1970:

--- Cytuj ---A wspólne tekstury dać do textures\tabor.

--- Koniec cytatu ---

To rodzi pewne komplikacje:
1)

--- Cytuj ---Powinno być tak, że jak mi się jakiś model nie podoba, to wyrzucam cały jeden katalog i nie ma.

--- Koniec cytatu ---

--- Cytuj ---Przy okazji mogę wyrzucić wszystkie paczki zawierające dodatki do niechcianego modelu i nigdy potem nie ściągać ich przypadkiem.

--- Koniec cytatu ---

Jeżeli będą tekstury wspólne, to będziesz musiał kontrolować, czy wyrzucając model ma sens pozostawienia jakieś tekstury w  textures\tabor. Innymi słowy kontrola, czy na HDD pozostał jakiś model używający tej tekstury, czy nie. Jeśli tak, pozostawia teksturę, jeśli nie, usuwa teksturę.

2)Być może trzeba będzie mądrze żonglować teksturami tzn. zmieniać nazwy tekstur i odwołania do nich w t3d, bo może okazać się, iż dana nazwa tekstury w tym katalogu istnieje, a zawiera co innego, niż modele, które chcemy rozbić.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej