Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Porządkowanie podkatalogów w dynamic\PKP
MichałŁ:
Ja uważam że nie ma co się bawić w dodawanie katalogów typu EU07v2 Eu07v3 itd tylko zapisywać nowszy model zamiast starego bo po co komu ileś katalogów z tą samą lokomotywą skoro będzie używał raczej tej najbardziej dopracowanej.
Nazwy katalogów też powinny być nazwami fabrycznymi lokomotyw żeby nie było problemów jak poszczególni przewoźnicy je innaczej oznaczają np. 201E 4E, 303E, 203E, M62 itp
Ajusto:
--- Cytat: MichałŁ w 05 Lipca 2008, 15:11:15 ---...bo po co komu ileś katalogów z tą samą lokomotywą skoro będzie używał raczej tej najbardziej dopracowanej.
--- Koniec cytatu ---
Inni tak inni nie... Np. ja nie. Nie pasuje mi takie coś, że na każdej scenerii mam taką samą kabinę siódemki(przykładowo siódemki:]). Mam z 7 wersji kabin EU/EP07 i mojego autorstwa i nie mojego jak np. kolegi @ST44-003 i używam wszystkich. Przecież w realu kabiny nie są "klonowane", że każda kabina jest w 110% identyczna. Ale to tylko moje zdanie, inni mogą się z tym nie zgodzić :]
Ja np. mam takie katalogi jak ET21cab1, ET21cab2 itd, a z EU/EP07 mam folder o nazwie EU07 i w nim mam wszystkie siódemki, które posiadam. Tak samo z kiblami (EN57) W jednym katalogu mam i zmodernizowane i stare wersje kabin @MKaczego. W moim dynamic/PKP trochę rzeczy mam pozmienianych ale przystosowane one są dla użytkowania przeze mnie:]
Koniec litanii xD
Pozdrawiam!
MichałŁ:
Fakt że nie ma 2 lokomotyw z takimi samymi kabinami a można by coś takiego zrobić jak teraz jest w paczce kabin Mkaczego że w jednym katalogu 201E są pliki różnych kabin taki układ jest dla mnie najbardziej przejrzysty
Żabek:
--- Cytat: MichałŁ w 05 Lipca 2008, 15:11:15 ---Nazwy katalogów też powinny być nazwami fabrycznymi lokomotyw żeby nie było problemów jak poszczególni przewoźnicy je innaczej oznaczają np. 201E 4E, 303E, 203E, M62 itp
--- Koniec cytatu ---
Tutaj sie zgadzam w całej rozciągłości. Podobnie powinno być z wagonami, gdyż określenia typu Eaos, Eamos itp nie są jednoznaczne, natomiast np 412W, 412W, 601W już jednoznacznie określają typ wagonu (ukłon dla yB - dla mnie UIC nadal nie istnieje :P ). Do tego są przecież katalogi 'przewoznikow' (PKP, DB, można zrobić więcej jeśli potrzeba), które należałoby wykorzystać a nie wszystko wrzucać do /pkp :]
Ra:
Pewnie najlepiej by było podzielić pojazdy wg nazwy fabrycznej, a tekstury z kolei według przewoźników i okresu popularności malowań. Ale trudno to będzie zastosować dla katalogów.
Lista taboru będzie służyła do dodawania pojazdów do scenerii. Moim zdaniem najlepiej będzie podzielić na katalogi według przewoźników (i nazw nadawanych przez przewoźników, które są bardziej znane), niż nazw fabrycznych. Wadą takiego rozwiązania jest powtarzanie się modeli w katalogach przewoźników (np. EN57). Jednak pliki .chk, .mmd oraz tekstury wózków, czy nawet pliki do kabin itp. są niewielkie w porównaniu do rozmiarów obecnych tekstur. Może więc lepiej dzielić wg tekstur i nie przejmować się powtórzeniami plików?
Może oprócz nazw przewoźników w dynamic trzeba by dać nazwy producentów/projektantów i np. w katalogu PKP\ST44 (z teksturami) odwoływać się do plików w USSR\M62, zawierających model i tekstury detali? Nie wiem, czy takie krosowanie jest możliwe.
Nie chcę robić niepotrzebnych komplikacji, tylko znaleźć możliwie proste do zastosowania rozwiązanie. Cel jest taki: wypakować wszystkie paczki dotyczące taboru w sposób przejrzysty (podział na wersje modeli) i w miarę oszczędny pod względem miejsca. Nadpisywanie starych modeli nowymi nie wchodzi w grę, ponieważ np. nowy model jest lepszy, ale ma tylko jedną teksturę, albo nie ma kabiny.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej