Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Porządkowanie podkatalogów w dynamic\PKP
Ra:
Może w niezbyt szybkim tempie, ale zmierzam do zrobienia instalatora paczek. Instalator ma składać coś w rodzaju paczki całościowej poprzez instalowanie pojedynczych paczek. Czyli uruchamiamy moduł instalatora, wchodzimy na zakładkę Tabor, wybieramy typ pojazdu (np. ED72), a instalator pobiera skrypt instalacyjny z serwera danych, sprawdza już zainstalowane pliki, pobiera brakujące paczki, których nie znajdzie na naszym dysku, a następnie rozpakowuje pliki do odpowiednich katalogów.
No i tu jest problem z odpowiednimi katalogami. Niektóre pojazdy istnieją w kilku, niezgodnych ze sobą, wersjach. W perspektywie może to dotyczyć każdego pojazdu, bo zawsze można zrobić lepsze modele i tekstury dające więcej szczegółów i możliwości konfiguracji. Nazwy katalogów nadawane przez autorów mają różną konstrukcję, przez co trudno zorientować się, co jest czym. Teoretycznie można by trzymać wszystkie wersje w jednym katalogu, bo często używane są wspólne tekstury (np. wózków), ale wtedy trudno będzie się pozbyć jednej z wersji, która nie będzie się nam podobać.
I tu mam prośbę do wszystkich, którzy są lepiej zorientowani w taborze, niż ja, aby wypowiedzieli się co do ujednolicenia nazewnictwa katalogów. Kolega @Class66 zaproponował taką strukturę (z tym, że np. SU45spec jest do wyrzucenia).
Czy stosować nazwy fabryczne, czy inwentarzowe PKP? (Lepiej się ograniczyć do jednych, w miarę możliwości.)
Jakiego typu przyrostek dodawać do tej nazwy? (Można takie: _v2, _2, _A, _08. Lepiej nie używać _NEW, bo zawsze może powstać jeszcze nowsz wersja.)
Czy do wszystkich katalogów dodać _v1, bo jest możliwość, że do wszystkiego powstaną nowe modele? Czy pozostawić katalog bez przyrostka, jako pierwotny? (Z teksturami w niskiej rozdzielczości i modelami z lat 2002-2004. Docelowo nie byłby on instalowany, chyba że użytkownik preferuje większą ilość FPS niż wygląd taboru.)
Dla uproszczenia odpowiedzi dodałem ankietę. Proszę nie sugerować się kolejnością opcji - jest ona przypadkowa.
Oczywiście starter będzie wyposażony w mechanizm automatycznej zmiany nazwy katalogu w scenerii. Tak więc zmiany nazw katalogów będą jedynie formalnością, ułatwiającą segregowanie tekstur i różnych kabin. Użytkownik będzie mógł wybrać, które wersje pojazdów chce używać i tylko te będą instalowane - ale zawsze w katalogach o nazwach odpowiednich dla wersji.
EP08_015:
A gdyby dać tak:
NAZWA_AUTOR_ROK_WERSJA
np:
2e_ep08015_07_V1
2e_ep08015_08_V2
eaos_oloeu_03
eaos_kakisz_04
eu07_oloeu_03
eu07_bart_04
eu07_sakorius_08
itd...
Opcjonalnie mozna dac za autorem rok o ile go znamy i wersje. Mozna tez wywalic cały stary tabor, jednak ja u siebie trzymam wszystko co kiedykolwiek wyszlo.
Przy okazji wiesz z czym bedzie sie to wiazalo? zmiana wpisow we wszystkich sceneriach jakie kiedykolwiek wyszly i nie tylko w scn ale tez w incach skladow dla kazdego pojazdu osobno. A wiec kupa pracy. Ciekawe czy znajda sie chetni nie na zmiane nazw katalogow ale na dlubanie we wszystkich sceneriach.
ST44-003:
Osobiście w swojej MaSzynie, gdy mam dodatek który ma dwie wersje (starą, lub nową) używam końcówek v1 itd. Jest to o wiele wygodniejsze (no może poza wywaleniem starszej wersji dodatku ;)). Np. EU07 (wersja EU używana na wszystkich sceneriach gdzie pociągi są prowadzone przez AI), EU07v2 (moja własna paczka gdzie są podzielone loki), EU07v3 (paczka kolegi @Ajusto). Uważam że ten sposób jest owiele lepszy. :)
youBy:
Ja głosuję na rok -> rzadko kiedy wychodzą dwa modele tego samego pojazdu w tym samym roku i ogranicza nas rok 2101, a nie ostanie w alfabecie Z (jak w przypadku literek).
Co do nazw katalogów, to odpowiedź powinna być jedyna słuszna: w katalogu przewoźnika jego oznaczenia, czyli:
* dynamic/PKP/ST44;
* dynamic/DB/BR120;
* dynamic/RP/M62;
* dynamic/RŻD/M62.
Troszkę się niektóre pojazdy wymieszały i teraz już tak łatwo nie będzie.
EP08_015:
Do tego podzial na prywaciarzy i PKP przyklad:
3e_bohun
et21_olieu
et21_oloeu
itp.
YB a jak rozwiazesz przypadek np tekstury zagranicznej np niemieckiego gagara na model PKP? Będziesz tworzyl katalog DB i kopiowal pliki z pkp po to by byla niemiecka teksttura na polskim modelu gagara?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej