Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Porządkowanie podkatalogów w dynamic\PKP
El Mecánico:
Mnożenie katalogów z każdym wydaniem czegoś nie jest najlepszym pomysłem. Osobiście preferowałbym tak: jeden "obiekt" (lok, wagon) - jeden katalog. Nazwa katalogu jak oznaczenie fabryczne. Nazwa pliku mmd/chk/t3d: modelarzwersja, dodatkowy xml (jeden na folder) z indeksem (coś a'la teksture.txt, plus zestawienie jak to sie może nazywać wg. systemu PKP lub nazywa się u prywaciarza).
Przydało by się też opracować pewną standaryzację mapowania tekstur, co uchroniło by przed problemami typu "tex mi nie leży". Co prawda zastosować tego wstecz było by praktycznie niemożliwością, ale na przyszłość mamy jeden problem mniej. Co do samego standartu jeszcze: wg. jednego wzorca mapowanie wszyskich loków, może inny dla wszystkich wagonów, nad kiblami trzeba zbiorowej refleksji (podciągamy pod loki, wagony czy trzeci standart robić).
Na razie tyle, dziekuję za uwagę:)
youBy:
--- Cytat: EP08_015 w 05 Lipca 2008, 10:50:53 ---YB a jak rozwiazesz przypadek np tekstury zagranicznej np niemieckiego gagara na model PKP? Będziesz tworzyl katalog DB i kopiowal pliki z pkp po to by byla niemiecka teksttura na polskim modelu gagara?
--- Koniec cytatu ---
Oczywiście, szczególnie że chk też jest inne.
--- Cytat: El Mecánico w 05 Lipca 2008, 11:05:21 ---Przydało by się też opracować pewną standaryzację mapowania tekstur, co uchroniło by przed problemami typu "tex mi nie leży".
--- Koniec cytatu ---
Jest to prawie niemożliwe, gdyż ilość elementów charakterystycznych jest znaczna dla każdej serii z osobna (zrozumiałem, że jedno mapowanie na wszystkie loki, drugie na wszystkie wagony).
El Mecánico:
W sumie racja, yB. Pomysł z mapowaniem można uznać za niebyły.
Ra:
Ogólnie chodzi o to, że jeśli ktoś sobie dodaje paczkę ręcznie, to może sobie je wgrać gdzie chce, pozmieniać nazwy, pozamieniać dźwięki na inne i jest OK. Ale do tego jest potrzebna pewna wiedza i świadomość tego, co się robi.
Jeśli paczki mają być instalowane automatycznie, to musi powstać jednoznaczne przyporządkowanie, że plik X z paczki Y trafia do katalogu Z (określonego z góry).
Ja raczej wstecznie nie dojdę do tego, kto robił model, żeby zapisać autora w nazwie katalogu. Poza tym efekt może być kombinowany - ktoś inny robi model, ktoś inny kabinę, ktoś inny łączy w całość, ktoś inny poprawia lub przerabia. Podobne trudności będą z datami, a także z numerami wersji - trzeba by arbitralnie przyjąć, że dany komplet (model, kabina, tekstury, poprawki) dostaje jakiś przyrostek do nazwy katalogu.
Być może dobrze by było trzymać wszystkie wersje EU07 (czy EN57) w jednym katalogu i dawać różne nazwy .mmd. Wiadomo, że nowy model wymaga oddzielnego .mmd, gdyż inny model musi być w innym pliku, a jego nazwa jest w .mmd. Problem w tym, czy stosować różne nazwy .mmd, czy różne katalogi.
Moim zdaniem, katalog powinien być oddzielny, gdy jest jakiś skok jakościowy w wykonaniu modelu. Wtedy możemy wyrzucić stary katalog, jeśli uważamy że np. jakość tekstur jest nieodpowiednia (np. ET22-671 z 2002 roku). Wtedy starter automatycznie pozamienia nam wpisy starych modeli na nowe. Albo, jeśli ktoś preferuje więcej FPS, nie instaluje sobie nowych modeli, a wpisy nowych zamienia na stare.
Czyli np. zostawić stary katalog EU07 z EU06, EU07, EP07, ET41 w stanie z 2004 roku, a nowsze dawać już do oddzielnych katalogów EU06_v2, EU07_2, EP07_v2, ET41_v2 (oczywiście zamiast _v2 może v2, albo _2, albo _06 - ale coś konkretnie trzeba się zdecydować).
Z drugiej strony, katalog pojazdu ma być kompletem. Czyli podczas instalacji nie wskazujemy instalatorowi paczki, tylko katalog-wersję, którą ma skompletować (w to wchodzą również dźwięki i najnowsze poprawki).
Na marginesie dodam, że mam zamiar zająć się optymalizacją modeli - tzn. sprawdzaniem, czy wierzchołki trójkątów się pokrywają (o ile mogą) i badaniem, z jakiej odległości poszczególne detale nie muszą być widoczne. Chcę też sprawdzić, czy da się model zastąpić prostą bryłą (10 do 30 trójkątów), obleczoną w teksturę, widoczną z odległości większej niż kilkaset metrów. Również byłyby poprawiane kolory świateł. Instalator będzie od razu wykonywał takie poprawki modeli (o ile lista poprawek będzie krótsza niż plik z modelem).
ST44-003:
Tak na marginesie, ostatnio wydany model ET21 wygodnie jest podzielić na określone wersje kabin. ET21v1 dla pierwotnej wersji kabiny (chodzi o tą pierwszą dla rzeczywistego loka), ET21 (dla sputnika z obecną kabiną) i w końcu dla modelu z zezem czyli ET21v2 (dla zmodernizowanej kabiny).Taki podział jest weług mnie dobry, bo wiadomo w której paczce jest która kabina. Ewentualnie można dać takie nazwy jak ET21_old, ET21, ET21_mod, ale to już zależy od Ciebie @Ra ;)
Ogólnie zmiana nazw paczek z lokami będzie tym korzystniejsza, im bardziej czytelnie będą one nazwane. :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej