Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Skrypty do 3ds max
Jeżyk:
Dzięki, problem z głowy choć nie przypominam sobie aby kilka textur się nałożyło czy coś w ten deseń.
P208:
Jeśli mogę zapytać, to mam pewien problem. Zrobiłem na szybko drzewko z ośmiu płaszczyzn, efekty na rysunku poniżej.
Pytania do znawców:
1) Czy trzeba robić dwa plane-y (drugi odwrócony o 180 stopni względem pierwszego), aby tekstura była widoczna z dwóch stron? Czy może jest jakaś inna technika?
2) Patrząc na krawędzie gałązek widać prześwity. Prawdopodobnie wynikają z pośrednich wartości w kanale alfa. Czy można się tego jakoś pozbyć czy kanał alfa musi mieć tylko dwa kolory (czarny/biały)?
matek123:
--- Cytat: P208 w 03 Maja 2013, 21:37:53 ---1) Czy trzeba robić dwa plane-y (drugi odwrócony o 180 stopni względem pierwszego), aby tekstura była widoczna z dwóch stron? Czy może jest jakaś inna technika?
--- Koniec cytatu ---
Tak.
adsim:
--- Cytat: P208 w 03 Maja 2013, 21:37:53 ---1) Czy trzeba robić dwa plane-y (drugi odwrócony o 180 stopni względem pierwszego), aby tekstura była widoczna z dwóch stron? Czy może jest jakaś inna technika?
--- Koniec cytatu ---
Drzewka do scenerii wstawia się poprzez użycie tree.inc
--- Cytat: P208 w 03 Maja 2013, 21:37:53 ---2) Patrząc na krawędzie gałązek widać prześwity. Prawdopodobnie wynikają z pośrednich wartości w kanale alfa. Czy można się tego jakoś pozbyć czy kanał alfa musi mieć tylko dwa kolory (czarny/biały)?
--- Koniec cytatu ---
Należy użyć odpowiedniego przedrostka @, lub # w nazwie tekstury (więcej informacji w dokumentacji exe od Ra). Zmniejszyć ilość półprzeźroczystości w teksturze też nie zaszkodzi.
Benek:
Bardzo by mi się przydało użycie opcji Mirror w 3ds Maxie. Jednak po jej użyciu, wszystkie płaszczyzny modeli są do góry nogami, pomimo tego że w podgladzie 3ds Maxa wszystko wygląda poprawnie. Jeden z użytkowników zasugerował, że jest to problem ze skryptem eksportującym model do t3d. Można to obejść używając opcji Symmetry, jednak jest ona bardziej czasochłonna, zwłaszcza jak w modelu ma znaczenie pozycja pivota.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej