za to można wstawić rzeczy do dokończenia
Równie dobrze rzeczy do dokończenia mogą wisieć publicznie. Przecież wiele jest niedokończonych rzeczy w działach takich jak Na warsztacie, i nie ma z tego powodu problemu.
No tylko że jakby autor chciał, żeby dane prace były upublicznione już w trakcie prac, to by je dawał do działu publicznego, a nie zamkniętego? Nie wiem po co upubliczniać prace nad chociażby nowymi lokami, moim zdaniem skutkiem tego będzie jedynie nakręcanie niepotrzebnych pytań "KIEDY MODEL X WIDZIAŁEM ŻE JEST ROBIONY".
Taka mała sugestia - te rzeczy nie bez powodu siedzą w zamkniętych działach, modele niedokończone, materiały, które w założeniu miały być udostępnione małej ilości osób - to wszystko w mojej subiektywnej opinii nie powinno być dostępne dla każdego, jest to po prostu głupie.
Co znaczy "udostępnione małej ilości osób"? Możliwości są dwie:
a) mamy zgodę na wykorzystanie danych materiałów, więc równie dobrze może wisieć w publicznym dziale, kiszenie w zamkniętym nic tu nie pomaga
b) z jakiegoś powodu nie możemy materiału wykorzystać, więc... po co mieć działy z materiałami, których nie da się wykorzystać? I tak są bezużyteczne.
c) możemy korzystać z materiałów, ale autor takowych nie chciałby, aby były publicznie dostępne. Tak, wiem, można wysłać to do konkretnej osoby, ale materiały o których mówię (celowo nie wymieniam które, bo o to właśnie chodzi), nie będą użyte teraz, a za np. X miesięcy - i mogą być w tych zamkniętych działach, bo wtedy można robiąc projekt je po prostu wziąć, a nie pisać po wszystkich czy przypadkiem czegoś nie mają.
Przecież to brzmi jak zaprzeczenie testu dodatków dla wszystkich, żeby testowali, skoro i tak ktoś z wyznaczonej grupy musi to przejrzeć i zatwierdzić.
Czym niby różni obecny się test dodatków od tego? Ostateczna decyzja przecież należy do tego kto wgrywa dodatek na repozytorium. Jasne, jest zasada że zgłoszone błędy muszą być poprawione, ale jak ktoś zgłosi, że piksel powinien mieć kolor 342534 zamiast 342635 to nikt nie będzie wstrzymywał dodatku z tego powodu, tylko zostanie wrzucony na repo mimo że teoretycznie był zgłoszony błąd. Moja propozycja ma na celu uregulowanie tego przejrzystymi zasadami: jest aprobata N osób - zmiana jest akceptowana. Żeby było jasne: ten system zastępowałby obecny test dodatków, po prostu trafiałyby tam wszystkie zmiany, zarówno nowe dodatki jak i zmiany które obecnie są robione na repozytorium bezpośrednio przez osoby z dostępem; w zasadzie byłoby to rozszerzeniem zakresu testu dodatków.
No to jak mamy to wprost - ja osobiście, po niedawnym otworzeniu testu dodatków, nie jestem zwolennikiem tworzenia czegoś zamiast testu dodatków, nie podoba mi się ten pomysł, tak po prostu.
Brakiem benefitów czy nawet głupiego napisu przy nicku?
Jak ktoś robi coś tylko dlatego żeby mieć głupi napis przy nicku, to smutne to jest.
Idk, ale ja tam pamiętam, że jak po ponad roku robienia niezbyt dobrej jakości skórek w końcu mi się udało dać kilka na repo i dostać ten głupi napis, to tak, było to dla mnie "coś", co dało mi motywację do dalszego działania. Uważam też, że dodaje to jakby nie patrzeć trochę satysfakcji, że się wyróżniasz, że coś realnie robisz dla symulatora, i tak, brak absolutnie niczego w tym stylu może być po prostu demotywujące dla nowych twórców.
a potem ktoś coś odwali i będzie jak TK, który nie może orzekać, bo nie ma odpowiedniej liczby osób do głosowania XD
Dlatego liczę na dyskusję w jaki sposób miałoby to dokładnie działać - "będzie jak TK" niewiele tu wnosi. Administracja cały czas pozostanie, ale podejmowanie działań przez nią to jedynie ostateczność gdy system zawiedzie. Trzeba tak stworzyć procedury żeby zminimalizować to ryzyko.
Dobrze, to jako, że nie jestem zwolennikiem tego pomysłu, pozostawiam go pod dyskusję innym osobom.
Czy drobne zmiany takie jak poprawienie literówki w skrypcie czy wrzucenie nowych/aktualizacja czcionek do wyświetlacz
Tak, wszystkie zmiany przechodziłyby tą samą procedurę.
To ja tutaj byłbym na nie, że musisz mieć aprobatę X osób, żeby poprawić 5 pikseli na teksturze, bo dałeś je nie tego koloru co trzeba.
No, to jeszcze uwalić moją robotę, żeby dbać o stronę na FB, bo tak xD
Chodzi o to żeby nie było specjalnych stanowisk, tylko wszystko przechodziło tą samą ścieżkę: dowolny użytkownik (również ty...) może napisać post, gdy uzyska aprobatę zespołu to jest dodawany.
Teraz już nie ma specjalnych stanowisk, bo robię to ja, nie mają żadnego stanowiska, większość postów przechodzi wewnętrzny akcept i nie trzeba się bawić w wysyłanie tego do moderatorów czy administratorów. Nie widzę realnej potrzeby wprowadzania tutaj zbędnej biurokracji, mogę, jak bardzo jest to potrzebne, podsyłać posty grupę beta/dev na mm, żeby tam przechodziły akcept.
Należy iść z duchem czasu i stworzyć oficjalnego discorda, gdzie byłaby administracja, wytypowani moderatorzy do zarządzania treścią na discordzie, a developerzy tak samo jak i w tamtym projekcie będą mieli wyróżnienie w postaci rangi na forum czy discordzie. Tam też każdy robi za darmo bo to projekt open source darmowy. Jedyną nagrodą jest wyróżnienie rangą na discordzie bo na foorum trzeba się mocno postarać i wpis do autorów. Przecież discord dzisiaj to najpopularniejszy środek komunikacji, niż jakiś mattermost czy irc.
No ale co to ma dać, co to zmienia? Discord nie jest czytelny do takich rzeczy i szczerze nie wiem po co by był. Ot kolejna platforma, gdzie trzeba by było śledzić, by przypadkiem czegoś nie przegapić.
Taka ciekawostka z takiej innej gierki - Simrail. Oni mają forum, Discorda i FB. Jak zaczęli pokazywać nowości tylko na Discordzie i FB to widziałem głosy niezadowolenia na forum czemu te wiadomości się tam nie pojawiały. Od tego jest właśnie forum - jedno miejsce do dyskusji i publikacji, a reszta jak np. FB to tylko dodatki informacyjne pokazujące to co jest dostępne na forum, nie na odwrót.
Oczywiście, że discord jest czytelny, da się stworzyć posegregowanego discorda dla takiej usługi, nie ma on służyć pokazywaniu nowości tylko tam, ale też na forum (test dodatków na ten moment) i na fb. I gwarantuję ci, że discordem i facebookiem dotrzesz do osób młodych, mogących rozwijać ten projekt przez lata, a nie przez forum, które wśród tych osób jest mało popularnym środkiem kontaktu.
Słowem podsumowania, co do zaorania działów niepublicznych jestem na nie, co do tej rady, to będę obserwować istniejącą dyskusję. Co do FB, zdanie jak wyżej, nie jestem fanem tego pomysłu. Co do paczek, poddałbym to jednak pod dyskusję - bo co z tego, że mamy paczkę raz na kwartał, jak w tej paczce jedynymi nowościami są węglarki, skórki na pojazdy i trochę obiektów. No sorry, ale jak sobie wejdziesz na FB czy discorda, to opinie są dość jasno nakierowane na impulsy i na to, że nie warto pobierać, bo nie ma żadnych nowych modeli ani nic w tym stylu.
W mojej opinii paczka powinna być raz na 3-6 miesięcy, ale przystosowana jednak o to, żeby zawierała coś więcej, aby odbiór był jednak nieco lepszy. Budować wrażenie, że coś się dzieje, można poprzez regularne posty na FB, bo to zaczęło przynosić efekty. Takie jest moje zdanie w tym temacie.
Dalej uważam, że mimo że temat przeorany, to potrzebujemy drugiego człowieka w administracji, żeby była opcja B w sytuacjach awaryjnych.
Z tego miejsca chciałem cię również Milku przeprosić za niecenzuralne wypowiedzi z dnia wczorajszego, byłem nieco zbyt zirytowany, że przyszedłeś i bez zapowiedzi nikomu wrzuciłeś paczkę, mimo innych, wcześniejszych ustaleń.