W zał. archiwum - nowe otoczenie Grabówka i okolic zawierające 5 plików scm (z tego dwa pliki nadpisujemy: tory.scm - podmieniłem jedną rogatkę w Grabówku oraz include.scm - "zakomentowałem" nieoświetlone bloki w Grabówku Wsi, które zostały podmienione w pliku grabowek.scm na bloki od @Toprusa).
Wpisy include są następujące: include drawinowo_os/grabowek.scm end
include drawinowo_os/grabowek_drzewa.scm end
include drawinowo_os/grabowek_trawy.scm end
.
Kilka uwag:
1. Plik grabówek. scm został stworzony w oparciu o wpisy node (próba podmiany na wpisy include, kończyła się zniknięciem części obiektów, także dałem sobie z tym spokój). Pozostałe dwa nowe pliki są tworzone w oparciu o wpisy include.
2. Domy z cegły, które nie są dostosowane do paczki całościowej (screen 101 doł. do wiad. z dn. 03 Kwietnia 2022, 10:08:06) zostały "zakomentowane", żeby nie psuły widoku różowymi dachami.
3. Budynki od @Toprusa (screen 104 doł. do mojej wiad. z dn. 03 Kwietnia 2022) pozostają nieoświetlone, pomimo zdefiniowania parametru lights (próba przetworzenia wpisów na wpisy include u mnie nie pomogła - może ktoś znajdzie rozwiązanie tego problemu).
4. Część latarni została tworzona w ten sposób, że wstawiałem model latarni na scenerię i kolejne w równych odległościach (taki sposób tworzenia powoduje wysyp błędów powtórzonych modeli w pliku errors.txt - duplicate 3d model
)
5. Nie potrafię tworzyć w edytorze Rainsted chodników, dróg, skrzyżowań dróg, placów, parkingów itp. - także jest to do poprawy.
6. Terminal kontenerowy w Grabówku jest do poprawy (jest problem z nowymi kontenerami w nodebanku - screen 105 i 106 doł. do mojej wiad. z dn. 04 Kwietnia 2022, 21:36:56). Jeżeli ta kwestia zostanie poprawiona to podmienię kontenery na nowe. Dodatkowo, jeżeli ktoś stworzy betonowy plac pod kontenery, to mógłbym także dodać brakujące latarnie.
7. Dwujezdniowa droga w Grabówku została podmieniona na jednojezdniową w pliku drogi.scm, co jest związane z tworzonym ruchem AI samochodów ( u siebie mam już podmienioną drogę w Grabówku, ale kończę tworzenie numeracji dróg, także wrzucę na forum poprawiony plik razem ze zmienonym plikiem auta.scm).
8. Na budowie sieci trakcyjnej nie znam się w ogóle, także nie poprawiałem stojącego w osi toru słupa na wyjeździe z Grabówka - było to zgłaszane już wcześniej w wątku.
9. Pozostałe błędy dot. nowego otoczenia Grabówka, które zostaną zgłoszone na forum postaram się poprawić w miarę posiadanych umiejętności i możliwości.
Edit: Po pobraniu, wgraniu nowych plików i dodaniu w/w wpisów include w plikach scenery, przed pierwszym uruchomieniem scenariusza należy usunąć z katalogu scenery dwa pliki .sbt: drawinowo_od_rana. sbt i drawinowo_od_rana_lite.sbt (brak usunięcia tych plików może powodować brak roślinności dodanej na scenerii).