Autor Wątek:  MaSzyna 20.04 - problemy  (Przeczytany 18710 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online matek123

  • Moderator
  • Wiadomości: 4140
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 780
MaSzyna 20.04 - problemy
« dnia: 30 Kwietnia 2020, 12:04:16 »
Wątek założony w celu zgłaszania nieprawidłowości zaobserwowanych w MaSzynie w wydaniu 20.04.

Proszę pamiętać o:
  • dokładnym opisie problemu (jaką lokomotywę uruchamiasz, na jakiej scenerii, co się dzieje);
  • w przypadku crashy i błędów graficznych, informacji o konfiguracji sprzętowej (procesor, pamięć karta graficzna i wersja sterowników do niej – szczególnie ta informacja jest cenna);
  • pliku log.txt, umieszczonym jako załącznik do wiadomości; znajduje się on w katalogu głównym symulatora; UWAGA! Należy sprawdzić, czy w starterze Rainsted zaznaczona jest opcja Zapisywanie przebiegu symulacji w "log.txt"; znajdziesz ją w zakładce "Ustawienia"; log musi być z uruchomienia, w którym wystąpił błąd (nie generuj pliku log na innej, działającej scenerii, i w przypadku korzystania z innego taboru, tylko po to, żeby był); Jeśli błąd dotyczy nie podania jakiegoś sygnału lub utknięcia AI na szlaku, należy ustawić kamerę w/obok takiego pojazdu i wcisnąć F12 po czym rozwinąć zakładkę AI scan table.
  • w przypadku crashy pliku .dmp; jeżeli się nie wygenerował poinformować o tym
  • w przypadku podmiany składów, pliku $sceneria.scn, umieszczonym jako załącznik do wiadomości; znajduje się on w folderze scenery;
  • ewentualnie screenie obrazującym problem (przypominamy o Regulaminowym umieszczaniu screenów); Na screenie powinny być wyświetlone informacje diagnostyczne, czyli stan błędnie zachowującego się pojazdu, lub współrzędne miejsca z błędnie umieszczonymi obiektami.
Wiadomości raportujące błędy, a będące nieprzydatne do ich lokalizacji/usunięcia, będą przenoszone na bocznicę.

Prosimy nie zgłaszać w wątku problemów wynikających z nieprawidłowej instalacji paczki, bądź własnych w niej modyfikacji!

Przed napisaniem wiadomości prosimy przeczytać plik informacyjny readme.html i poszukać w nim rozwiązania swojego problemu.


Ewidentne braki w funkcjonowaniu pojazdów, oskryptowaniu scenerii, o których jesteś przekonany, że nie leżą po twojej stronie klawiatury, proszę zgłaszać bezpośrednio w BUGTRACKERZE PACZKI CAŁOŚCIOWEJ. Tu mają dużą szansę zaginąć.

Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline kubi_sos

  • Wiadomości: 5
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Kwietnia 2020, 17:27:54 »
Witam.
Będę pierwszy.

Sceneria: Bałtyk_skm1 / EP09-044

W doborze składów nic nie zmieniane. Stacja początkowa scenerii
U mnie wyglądało to jak na screenie


Symulacja uruchamiana za pomocą nowego launchera ;)

PS. Dodatkowo w Elfach przy załączeniu baterii nie uruchamia się ekran i panel radia jest biały bez tekstu (przejrzałem klawiszologię, ale nie znalazłem nic) ;)



Usunąłem nieregulaminowe obrazki. Na przyszłość proszę korzystać z opcji załączników.
Matek123
« Ostatnia zmiana: 03 Maja 2020, 12:55:52 wysłana przez matek123 »

Offline Turbokibel

  • Wydział Repozytorium
  • Wiadomości: 630
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 191
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Kwietnia 2020, 17:29:30 »
Myślę, że wgrałeś paczkę 20.04 na 20.01, bo niemożliwe by ekrany się nie uruchamiały, u mnie ekrany działają.

Offline kubi_sos

  • Wiadomości: 5
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Kwietnia 2020, 17:31:37 »
Zawsze przed zassaniem nowej paczki usuwam cały folder starej. Ok. Spróbuję przeinstalować ;)

Online matek123

  • Moderator
  • Wiadomości: 4140
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 780
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Kwietnia 2020, 17:34:38 »
Pobrałeś instalatorem, czy bezpośrednio torrentem?
Poszukuję zdjęć na tekstury pociągów sieciowych. Szczególnie platform z pomostami.

Offline kubi_sos

  • Wiadomości: 5
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Kwietnia 2020, 17:45:11 »
Pobrałeś instalatorem, czy bezpośrednio torrentem?

Instalatorem stąd: https://eu07.pl/pobierz/

Nie wiem czy to ma coś do rzeczy ale czy odpalam launcherem czy poprzez Rainsted mam to samo. Do tego W obu przypadkach mam od razu odpalone baterie i brzęczyk do skasowania. 

Offline Stele

  • Wydział Repozytorium
  • Administrator
  • Wiadomości: 8888
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1755
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Kwietnia 2020, 17:53:49 »
Sceneria: Bałtyk_skm1 / EP09-044

PS. Dodatkowo w Elfach przy załączeniu baterii nie uruchamia się ekran i panel radia jest biały bez tekstu (przejrzałem klawiszologię, ale nie znalazłem nic) ;)
Bałtyk, bałtykiem, ale dlaczego nie masz wnętrza wagonu. Coś tu śmierdzi. Dawaj logi.
Do elfa to samo się odnosi. Zobacz inne pojazdy z ekranami.
Mój kanał youtube

Offline jochand

  • Wiadomości: 862
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 14
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Kwietnia 2020, 19:04:29 »
Potwierdzam ze w Elfie 76 sa ekrany, natomiast w pozostalych dwoch nie ma.
EDIT: ep09-104_5 oraz 303eb-zez to samo, nie swieca elektroniczne hasslery.
« Ostatnia zmiana: 30 Kwietnia 2020, 19:35:15 wysłana przez jochand »

Offline Carmelovy

  • Wiadomości: 519
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 33
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Kwietnia 2020, 19:46:36 »
EN76 po uruchomienu są już załączone baterie i włączone ekrany. Brakuje panelu z klawiaturą oraz niebieskiego przycisku do tempomatu.
« Ostatnia zmiana: 30 Kwietnia 2020, 19:47:53 wysłana przez Carmelovy »
https://www.youtube.com/channel/UCw1v6CajLi0qa0PH3zpB3dA "Odpowiadam za to co powiedziałem, nie za to co zrozumiałeś"

Mój sprzęt: Lenovo Y50-70 Intel Core i7 4710HQ 3,5GHz, Nvidia GeForce 860M 4GB VRAM,8GB RAM Dysk SSD 480GB GoodRAM,Windows 10 Home 64 bi

Offline Stele

  • Wydział Repozytorium
  • Administrator
  • Wiadomości: 8888
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1755
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Kwietnia 2020, 19:51:34 »
Coś jest nie tak ze skalowaniem tekstur kabiny. Macie skręcone tylko zewnętrzne, a skaluje wam też kabinę. Zobaczcie czy ustawienie tekstur globalnie na 4k ożywi ekrany i powiedzcie jak macie ustawione generowanie mipmap dla pythona.
Mój kanał youtube

Offline youBy

  • Deweloper
  • Wiadomości: 5826
  • Co tam?
    • Zobacz profil
    • Automat Weryfikujący Regulację i Lambdę
  • Otrzymane polubienia: 326
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Kwietnia 2020, 19:53:06 »
Brakuje panelu z klawiaturą oraz niebieskiego przycisku do tempomatu.
Śląskie EN76 (poza jednym) nie mają tempomatu.
Xoov
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w chwili publikacji. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów bez podawania przyczyny, jak również informowania o tym.

Offline RoboBatman

  • Wiadomości: 1267
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 330
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Kwietnia 2020, 23:40:08 »
Może to nie jest palący problem ale to brzydko zdeka wygląda. Tyle czasu stoi bohun 109-8 na TD i nikt tego nie dojrzał. Mile widziane usunięcię odbić nieznanego wagonu i odbicia kibla z wszystkich okien bohuna wspomnianego wyżej. Zalecana kontrola wszystkich tex bohunów czy coś takiego nie występuje. Poniżej zapodaję obrazek o co chodzi.

Offline Darriio100

  • Wiadomości: 17
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 10
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Maja 2020, 01:29:35 »
Nie wiem, gdzie to zgłosić.

Uczę się obsługiwać startera i uruchamiać siódemkę na nowo.
Zauważyłem, że na nowym starterze nie załącza się czerwona lampa baterii CA/SHP.
Na rainsted jest wszystko porządku.

Offline Stele

  • Wydział Repozytorium
  • Administrator
  • Wiadomości: 8888
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1755
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Maja 2020, 01:53:40 »
Robo, większość pojazdów z szybami sprzed 2017-2018 tak ma. Nikt ci tego nie będzie hurtem poprawiał. Gimp i maziasz. :/

Darrio, starter nie ma wpływu na działanie symulacji. On jedynie nadpisuje eu07.ini, $.scn i odpala wybrane exe. Jest kilka opcji, jak włączony debugmode, inna prędkość początkowa pojazdu, przypadkowa zmuła, skutkująca późniejszym wsadzeniem gracza do pojazdu. Multiplayerowość odznacza się tym, że każdy aktywny pojazd startuje pod kontrolą ai i gracz jest do niego ładowany później. Jeśli ten proces wydłuży się o kilka ms, ai zacznie procedurę rozruchu.
Mój kanał youtube

Offline Zaptyp

  • Wiadomości: 25
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 7
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Maja 2020, 08:43:30 »
Witam
Znalazłem brak modelów czy brak tekstur nie wiem do końca ale w maszynowni EP05-23 na scenerii drawinowo_noc
W załączniku log + zdjęcie i errors.
Procesor: i5-2410M 2.30 Ghz
Karta Graficzna: Intel HD Graphics 3000
Sterowniki do grafy w wersji: 9.17.10.4229
« Ostatnia zmiana: 01 Maja 2020, 08:47:55 wysłana przez Zaptyp »

Offline SymuLant52

  • Wiadomości: 1
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Maja 2020, 10:01:36 »
Dzień dobry, chciałem rozpocząć swoją przygodę z MaSzyną ale nie mogę jej zainstalować, jest komunikat o braku plików podczas instalacji, pomocy.

Offline Turbokibel

  • Wydział Repozytorium
  • Wiadomości: 630
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 191
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Maja 2020, 10:04:46 »
Zainstaluj do nowego, czystego folderu.

Witam
Znalazłem brak modelów czy brak tekstur nie wiem do końca ale w maszynowni EP05-23 na scenerii drawinowo_noc

Tak było zawsze, jeszcze nie ma maszynowni do EP05 i raczej nie będzie.
« Ostatnia zmiana: 01 Maja 2020, 10:06:32 wysłana przez Turbokibel »

Offline jochand

  • Wiadomości: 862
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 14
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Maja 2020, 13:05:37 »
Nie wiem czy tylko u mnie, w elektrowozach nie idzie zejsc z pozycji jednym ruchem tylko trzeba klikac po pozycji aby zejsc do zera.
EDIT: wracajac do mojego wczesniejszego postu ekrany i hasslery dzialaja. cos chyba bylo w ini. Dalem to z poprzedniej wersji, i nie mam pojecia co bylo powodem.
« Ostatnia zmiana: 01 Maja 2020, 13:17:48 wysłana przez jochand »

Offline Hubertnator23

  • Maskotka forum
  • *
  • Wiadomości: 295
  • Specjalista ds. kiszenia nieukończonych dodatków
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 73
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Maja 2020, 13:26:35 »
Scenariusz Bałtyk ŚDM - misja mpe 15133 (EP07-1051)

Na początek - zapowiedź błędów (zrzuty 1 i 2): Otwarte drzwi na złą stronę, a w między czasie - w radiu słysze coś w stylu "50242, co z wjazdem?", "Podany wjazd na wprost".

W międzyczasie na semaforze dostaje pozwolenie na manewry. Coś mi tu śmierdziało - a więc sprawdziłem gdzie się znajdują kibelki. Okazuje się że stoją pod sem. A (zrzut 3) na stacji Bałtyk Plaża, a kibel wyłączony (zrzut 4). Wracam do pojazdu, czekam z 3 min i nadal nie dostaje pozwolenia na manewry (zrzut 5).

(log.txt ważył 3MB, więc zapakowałem go do archiwum)
Spis moich dodatków na rok 2020:

W toku: SSP Bombardiera, sygnalizator HZ-10/11, EHZ-31, EHZ-32, SD-K2 i pakiet dzwonków do MaSzyny.

Offline kolejarzostbahn

  • Wiadomości: 13
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Maja 2020, 13:30:20 »
W jaki sposób uruchomić przetwornicę w EN71 po rozłączeniu WS-a (po zaniku napięcia/spadku napięcia). Nigdy wcześniej nie miałem z tym problemów a teraz na nowej paczce po rozłączeniu WS-a z ponownym uruchomieniem przetwornicy. Próbowałem także odblokowania przekaźnika nadmiarowego przetwornicy zarówno z klawiatury [Ctrl+n]  jak i z szafy NN. Przetwornicy również nie szło załączyć z szafy NN. Oczywiście wyłączyłem urządzenia NN takie jak sprężarka i ogrzewanie przed ponownym załączeniem WS-a. Czy to możliwe że powoduje to sceneria?
Postaram się na dniach sprawdzić czy podobnie dzieje się w EN57 i ED72.

Offline Stele

  • Wydział Repozytorium
  • Administrator
  • Wiadomości: 8888
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1755
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Maja 2020, 13:39:46 »
Tam powyżej drzwi są na dobrą stronę. Nie ma innego toru przy tym peronie. Tylko pewnie nie był on przewidziany pod tak długie składy. Zostawiam w gestii autora scenariusza.
Po wywaleniu WSa w klopie, należy wyłączyć wszystkie urządzenia: ogrzewanie, sprężarkę przetwornicę. Zamknąć WSa. Włączyć przetwornicę. Włączyć pozostałe urządzenia. Korekta od @tmj. Najpierw zamykamy ponownie WSa. Potem wyłączamy przetwornicę. Przekaźnik się resetuje opuszczeniem hebla przy załączonym WS. Popatrz jak to działa. Stan urządzeń masz podany na panelu F12 z literkami odpowiadającymi skrótom klawiszowym danych urządzeń. Wykrzyknij obok literki oznacza zadziałanie przekaźnika. Nyły gruntowne zmiany w obsłudze ezt i stary en71 mógł nie być testowany, to nie przeczę, że coś mogło się skaszanić.
« Ostatnia zmiana: 01 Maja 2020, 16:20:06 wysłana przez Stele »
Mój kanał youtube

Offline Hubertnator23

  • Maskotka forum
  • *
  • Wiadomości: 295
  • Specjalista ds. kiszenia nieukończonych dodatków
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 73
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Maja 2020, 13:43:09 »
@Stele skład jest na torze nr 2, a więc między peronem 1 a 2. Moim zdaniem powinny się drzwi otworzyć na peron 1 albo na obydwa.
Spis moich dodatków na rok 2020:

W toku: SSP Bombardiera, sygnalizator HZ-10/11, EHZ-31, EHZ-32, SD-K2 i pakiet dzwonków do MaSzyny.

Offline hubo221

  • Wiadomości: 139
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 8
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #22 dnia: 01 Maja 2020, 14:58:23 »
Po zaniku napięcia w EN57 i pochodnych wywala WS. I jednocześnie nadmiarowy przetwornicy.
Naciskanie samego x na klawiaturze podnosi tylko hebelek załączający przetwornicę, a chcielibyśmy ją odblokować. 

Rozwiązanie tymczasowe, empiryczno-januszowe: by podnieść hebelek odblokowujący przetwornicę należy nacisnąć na klawiaturze x, a następnie myszką najechać na hebelki przetwornicy i tam nacisnąć LPM. Lub wpierw najechać myszą na hebelki i nacisnąć LPM, a następnie na klawiaturze nacisnąć x. Magicznie podniesie się hebelek wyłączająco-odblokowujący.

Offline Turbokibel

  • Wydział Repozytorium
  • Wiadomości: 630
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 191
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #23 dnia: 01 Maja 2020, 14:59:40 »
Potwierdzam błąd, na najnowszym exe również to występuje.

Online MarianToJo

  • Wiadomości: 5
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #24 dnia: 01 Maja 2020, 15:47:06 »
Zacząłem uruchamiać ET41 bez powietrza. Małą sprężarką nabiłem powietrze w jednym członie, w nim uniosłem pantografy i odpaliłem przetwornice i sprężarkę, zaczęło się nabijać powietrze, ale wyszedłem na zewnątrz to dało się usłyszeć także te urządzenia pracujące w członie z opuszczonymi pantografami. Nie jestem jakimś znawcą, i nie wiem czy ET41 odpala się tylko z jednego członu, ale te urządzenia tam chyba nie powinny pracować.

Offline Joachimowicz

  • Wydział Repozytorium
  • Wiadomości: 1044
  • Nazywam się N'Avoie
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 708
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #25 dnia: 01 Maja 2020, 15:54:50 »
Jeżeli były połączone „wysokim napięciem”, to powinny.
| Z maszyną od 20 Kwietnia 2010! |

Online MarianToJo

  • Wiadomości: 5
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #26 dnia: 01 Maja 2020, 16:09:46 »
Faktycznie, domyślnie były złączone wysokim napięciem, ale w przypadku ET41 chyba nie powinno tak być przecież, bo to są tylko połączone 2 siódemki bez kabin.

Offline Menda Społeczna

  • Wiadomości: 4
  • T.W. "Bazar"
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #27 dnia: 01 Maja 2020, 16:21:41 »
Problem dotyczy 6Dg oraz ST45.
Wyświetlacz prędkościomierza biały.
Wyświetlacz kolibra czysty.
Wyświetlacz komputera pokładowego nie uruchamia się.

Offline hubo221

  • Wiadomości: 139
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 8
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #28 dnia: 01 Maja 2020, 16:32:00 »
Cytuj
To samo odnoście manometru zbiornika głównego w ED72. Coś z nim nie tak.
Turbokibel 21 Kwietnia 2020, 22:39:29 napisał: "Co z nim nie tak? Dokładniej trochę co?"

W rb to nie występuje

Offline MishutkAviation

  • Wiadomości: 22
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 7
Odp: MaSzyna 20.04 - problemy
« Odpowiedź #29 dnia: 01 Maja 2020, 16:44:18 »
To pewnie nie błąd, ale mimo wszystko chciałbym się spytać - o co chodzi z komunikatem "brak komunikacji CAN ze sterownikiem drzwi" wraz z informacją"jazda awaryjna" w EN71AKŚ? Wcześniej, jak miałem ją pobraną z repo, tego komunikatu nie było.