Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Shaderowe exe do testów
Stele:
Jest lepiej, ale nadal sporadycznie z-buffer głupieje.
Zły kolor jest na latarni rozjazdu krzyżowego. Zaraz zerknę jak ona jest zbudowana. Jest to lampka w modelu statycznym, bez tekstury o białym diffuse. Wyświetla się jako niebieska. Ogólnie color shader nie bangla. Auta są w odcieniach szarości.
Node stars mają dobry kolor na star shaderze, ale zły w t3d statycznym.
Reflektory dynamiców mają dobrą emisyjność.
Milek7:
>ale nadal sporadycznie z-buffer głupieje
Na jakich obiektach, kiedy? Teraz to naprawdę już powinno być dobrze ;d
>zły w t3d statycznym
Czyli co to jest? Daj jakiś przykład.
Stele:
Lampki pozycyjne na kominach. Submodel typu stars w zwykłym t3d wstawionym przez node model.
Odpaliłem l053 poranek. Obejrzałem kilka składów i tylko na ST45 zauważyłem problem. Przekręciłem zegar by obejrzeć efekty w nocy i już wyświetlała się poprawnie.
tmj:
Prawie ladnie ;d
Reflektory nadal rzucaja slaba ilosc swiatla diffuse, ale juz jakas rzucaja. Teren, podsypki itp maja raczej niepotrzebnie wysoki domyslny specular, i slonce i swiatla generuja refleksy jakby ktos wszystko szmata wypolerowal.
Wypadaloby cos jeszcze zrobic z kalkulacja koloru nieba -- w tej chwili jest robiona per vertex i to dosc paskudnie widac rano/wieczorem, jak na zalaczniku. Mozna by pokusic sie o wersje per-pixel wstawiona do shadera.
przyklad implementacji: https://github.com/zeux/sandvox/blob/master/src/shaders/sky-preetham-fs.glsl
(uzyty jest tam ten sam algorytm co w symulatorze, chociaz tylko w wersji podstawowej, bez dodanych recznych korekt)
edit:
troche nie bardzo tez z nakladaniem odbic, widac je nalozone na budynku ze zbyt duza intensywnoscia, a dodatkowo obracaja sie przy zmianie kata kamery w gore/dol
Milek7:
Zamiast uzupełniać braki i optymalizować to ja postefekty dorabiam, ale to ciekawsze jest ;P
https://ci.appveyor.com/project/Milek7/maszyna/build/214/artifacts
doszło ustawienie do ini:
--- Kod: ---gfx.postfx.motionblur.shutter 0.01 // "czas naświetlania" efektu motion blur (w sekundach)
--- Koniec kodu ---
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej