Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Shaderowe exe do testów
Milek7:
Drugie podejście do shaderowego exe, po, uh, roku czasu.
Wymagane OpenGL 3.3.
https://ci.appveyor.com/project/Milek7/maszyna/build/228/artifacts
wypakować exe i folder z shaderami do folderu shaders a nie luzem do roota!
wywalić e3d skydome_stars (użyć t3d)
dodać textures/stars.mat z zawartością shader: stars
dodać textures/sky/stratus.mat z texture1 teksturą chmur i shader: clouds
dodać textures/colored.mat z zawartością shader: colored
dodać textures/invalid.mat z zawartością shader: invalid
przetestować
Są to testy techniczne exe, czyli czy się nie wysypuje i nie ma kaszanki na ekranie. Walorów artystycznych brak, więc informacje że prześwietlone, przepalone, niedoświetlone mnie obecnie nie interesują.
Dokumentacja .mat i shaderów na wiki.
obecnie nie działa wyświetlanie ciał niebieskich i pickowanie w scenerii
Stele:
Jest to co już pokazywałeś. Obiekty na alfa-teście z 100% alfy, jak alternatywne klocki lokomotywy, dają dziury.
Na obiektech bez reflection, wagonach, wnętrzach wagonów, domkach, pojawia się projekcja cubemapy. Nawet na trawie odbija się słońce.
Elementy burym diffuse, jak wnętrza wagonów, to olewają. Mają pełną jasność po załączeniu emisyjności.
Nie działają światła w domkach z lights 5. Nie zmergowałeś tego?
Kompletny brak smugi, a coś pokazywałeś.
Star shader jakiś dziwny. Wziąłeś poprawkę, że Ra nie podawał tam kolejności w RGB tylko coś poprzekręcał? Na wiki jest napisane jak.
Przy włączeniu trybu vireframe w debugu, pokazuje jednego quada na cały ekran, blokując kamerę/zawieszając grę. Reszta sceny jest niewzruszona.
Na TD mam 16.7 ms cpu i 3.1 gpu. Na najnowszym exe tmj mam 0.8 ms cpu i 15.5 ms gpu.
tmj:
"u mnie dziala"
Gdy kamera wycelowana jest "w gore" tzn. powyzej linii rownoleglej do horyzontu cos sie chyba sypie przy kalkulacji obszaru shadow mapy, lub samej shadow mapy -- moze tutaj pomoc zostawienie na mapie 'pustej' ramki szerokosci 1 piksela; w starym rendererze sluzyla do tego aktywacja scissor test.
edit: lampki kontrolne w kabinie siudemky swieca na bialo zamiast w kolorze diffuse submodelu.
Milek7:
Tak, nie podpiąłem jeszcze reflectionmapy do shadera więc wszystko się odbija. tmj: to chyba nie shadowmapa tylko właśnie reflection.
lights 5 chyba jeszcze nie jest zmergowane.
Gwiazdy poprawię, zapomniałem że są pomieszane kolory.
Czasy minimalnie większe bo lepsze oświetlenie. (inny rozkład cpu/gpu dlatego że to się inaczej mierzy niż u tmj, cpu to jest cpu+gpu z tmj, a gpu tmj nie pokazuje).
Wireframe poprawię.
Alpha test hm, powinien działać ale jeszcze zobaczę.
Smuga też jakaś powinna być. Jakie masz gpu?
Stele:
GTX1060 ze sterownikiem jakimś sprzed dwóch tygodni.
Myślałem, że coś na sztywno uciąłeś, ale na screenie tmj jest render distance x3. U mnie było 1.5 przy capie 60 fps.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej