Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Shaderowe exe do testów
CX MANIAK:
--- Cytat: Maciej w 16 Lipca 2018, 13:30:20 ---Pobrałem i wypakowałem do głównego folderu symulatora następujące paczki: builds\eu07_x64_bin.zip, builds\eu07_x64_pdb.zip oraz shaders.zip i mam ten sam komunikat.
--- Koniec cytatu ---
Też tak miałem na początku, musisz utworzyć osobny folder "shaders" i do niego wypakować zawartość "shaders zip".
Potestowałem trochę to exe i wygląda obiecująco, jednak strasznie wypalone obiekty w świetle, efekt podobny do zbyt dużego kontrastu światło-cień. Poza tym to co wspominał @Tmj, dziwny cień na scenie po podniesieniu widoku powyżej linii horyzontu. Na plus na pewno zaczątki interfejsu obsługiwanego myszką.
Pozdrawiam.
Edit:
Coś dziwnego stało się z cieniami otoczenia. Nie dość że podążają za nami, to są jakby odwrócone o 180 stopni i sprawiają wrażenie lustrzanego odbicia. Ciężko to pokazać na screenach, trzeba po prostu się przejechać.
Milek7:
Kolejna wersja: https://ci.appveyor.com/project/Milek7/maszyna/build/206/artifacts
Dodać textures/colored.mat z zawartością shader: colored
Oczywiście wypakować zaktualizowane shadery
Zrobiłem duże zmiany w obsłudze materiałów, mam nadzieję opacity wreszcie działa dobrze, merge z głównym branchem, konfigurowalne parametry w shaderach, inne sposoby bindingu tekstur jeżeli jest rozszerzenie multibind i/lub DSA, poprawiony wireframe. (mapowanie otoczenia narazie zakomentowane w shaderze)
Stele:
Niestety alfa bez zmian. Przynajmniej na pojazdach.
Pojawiło się światło pojazdów, oczywiście świecące gdzieś w niebo, ale jest.
Gwiazdy nadal mają złe kolory, zmienne zależnie od kąta kamery.
tmj:
Potwierdzam problem z alpha. Latwy do zauwazenia np na Calkowo Niebezpieczny Pociag -- wystarczy wysiasc na poczatku i spojrzec na trawe na stacji, wyraznie widac ze geometria w z-buforze laduje w calosci zamiast z pominieciem czesci przezroczystych, w rezultacie 'zaslaniajac' kepki za soba.
Wyglada tez na to, ze zapalone swiatla wplywaja na teren/tory tylko na kanale specular, albo cos podobnie dziwnego -- zapalone swiatla generuja waski stozek zmieniajacy kat padania wraz z ruchem kamery, podczas gdy modele 3d jak slupy, budynki itp oswietlane sa normalnie.
Stele:
Trawa jest na blendzie i na milkowych exe tak źle się zachowuje chyba od zawsze. Mi chodzi o modele na teście, jak klima i bufory na 424 czy naklejki na czole bohuna w domyślnym składzie na TD.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej