Symulator EU07 (i nie tylko) > Publikacje

Nowy Świat-Krosowo 1.0 beta.

<< < (4/14) > >>

hunter:
To bujanie na 30km/h wymyślił mój brat FTD:
( www.trakcja.prv.pl ; www.swidwin.runowopom.glt.pl ), odległości wskaźników itd to też jego sugestie.Chciałbym Jemu oraz Wam podziękować za cenne uwagi.

kilczuk:

--- Cytat: "sq1mhv" ---Ad.3. Zbyt krótkie?? Na jednego EZT 100m wystarczą! Bo to nie jest taka ruchliwa linia... A na stacjach głównych jest 200-250.

--- Koniec cytatu ---

Serio jest aż 100m? Może podrasuj chociaż do 2xEN57 czyli 120m.

--- Cytat: "sq1mhv" ---Ad.5. W dziwnym? Jedynie na drogach głównych!

--- Koniec cytatu ---

Niby tak, ale skoro jest to jakaś linia o znaczeniu regionalnym to na PKP ciężko sobie takie cuda wyobrazić. Dobrze, jak chociaż sygnalizacja świetlno-dźwiękowa jest, a co dopiero automatyczne szlabany. Np. na "radomce" (linia nr 8 W-wa Zach. - Kraków Gł. Os.) w wielu miejscach są jedynie krzyże Św. Andrzeja i ograniczenie do 20 km/h. Jeśli chcesz zostawić rogatki - to proponuję dołożyć budkę dróżnika. Np. na tym po, gdzie peron jest między dwoma przejazdami  możesz umieścić jakąś ruinę nastawni i "ustylizować" go na zamknięty posterunek odstępowy. Chyba dwa wygaszone dwukomorowe semafory byłyby ciekawym urozmaiceniem. Jak chcesz, mogę Ci podrzucić mailem fotkę z takiego miejsca.

--- Cytat: "sq1mhv" ---Ad.7. Nienaturalnie?? Czy chodzi ci o to, że za mocno??

--- Koniec cytatu ---

Jeśli chodzi o bujanie, to każde szarpnięcie jest takie samo. Może powinno "bujnąć" raz lekko, a potem ostro?

--- Cytat: "sq1mhv" ---Ad.9. Zbyt krótkie?? Dla mnie wystarczą takie.

--- Koniec cytatu ---

Nie chodzi mi nawet o stopień komplikacji stacji, ile o odległość między semafem wjazdowym a wyjazdowym. Nie jest przypadkiem zaniżona?

--- Cytat: "sq1mhv" ---Ad.11. Zbyt daleko? 900M ! Takie drogi wystarczają na prędkość szlakową 90 km/h i 70km/h.

--- Koniec cytatu ---

Tu się nie zrozumieliśmy. Chodzi mi o to, że czasem wskaźniki odsunięte są kilka metrów  w bok od toru. Trochę za daleko IMHO.

--- Cytat: "sq1mhv" ---Ad.12. Z tym torem to racja. Tam powinno być ograniczenie prędkości do 20 km/h. A najlepiej, to przerzucę zwrotnicę na inny tor ;)

--- Koniec cytatu ---

No najlepiej. Tam nie powinno być takiego przebiegu - mógłby być to co najwyżej tor do odstawiania loków (możesz dać jakąś SM42 jako dekorację).

Jeszcze kilka uwag z kolejnej jazdy (EU07):
1. Wygląd placu na stacji początkowej - może lepiej dać trylinkę?
2. Dworzec na st. pocz. - już mi się mocno opatrzył, ale nie wiem, czy są inne modele
3. Plusik - pola tworzą fajny krajobraz, nieźle wygląda jakiś tam domek wśrod pól. Proponuję jeszcze dorzucić trochę zabudowań gospodarskich, samotne drzewka, może gdzieś malucha na polnej drodze jako obiekt statyczny...
4. Trochę mam wątpliwości co do lokalizacji osiedli. Do niektórych budynków nie ma kompletnie dojazdu, są miejsca, gdzie zabudowa jest miejska a umiejscowione są jak kolonie wiejskie.
5. Na st. docelowej semafor wyjazdowy "C" jest zdecydowanie zbyt blisko - praktycznie równo z końcem peronu. Parę, a myślę że i parenaście metrów przesunięcia zdecydowanie by pomogło.

Jeszcze 3 sugestie:
- może jakaś bocznica gdzieś?
- jeśli już muszą być takie krótkie perony, to proponuję poodsuwać W4 od końca peronu. Na wielu liniach, gdzie perony są dość krótkie W4 odsuwa się kilka-kilkanaście metrów przed peron, tak aby na tej odległości zmieścił się lok
- super sprawą byłoby uruchomienie losowo, powiedzmy 1/20 uruchomień, instrukcji, która przy wyjeździe na szlak dwutorowy powodowałaby wyświetlenie sygnału zastępczego (wyjazd na tor niewłaściwy). W pewnym miejscu tego szlaku spotkalibyśmy np. pociąg sieciowy z SM42, oczywiście na torze prawym.

hunter:

--- Cytat: "kilczuk" ---Serio jest aż 100m? Może podrasuj chociaż do 2xEN57 czyli 120m.

--- Koniec cytatu ---

Zrobię 150m.

--- Cytat: "kilczuk" ---Jeśli chodzi o bujanie, to każde szarpnięcie jest takie samo. Może powinno "bujnąć" raz lekko, a potem ostro?
--- Koniec cytatu ---

Masz rację. Taki sam kąt jest trochę wkurzający [efekt wypadania przez okno ;)]

--- Cytat: "kilczuk" ---Nie chodzi mi nawet o stopień komplikacji stacji, ile o odległość między semafem wjazdowym a wyjazdowym. Nie jest przypadkiem zaniżona?
--- Koniec cytatu ---

Jest i będe musiał zrobić wskaźnik informujący o tym.

--- Cytat: "kilczuk" ---1. Wygląd placu na stacji początkowej - może lepiej dać trylinkę?
--- Koniec cytatu ---

Najlepiej to wywale i postawie drzewka :P

--- Cytat: "kilczuk" ---5. Na st. docelowej semafor wyjazdowy "C" jest zdecydowanie zbyt blisko - praktycznie równo z końcem peronu. Parę, a myślę że i parenaście metrów przesunięcia zdecydowanie by pomogło.
--- Koniec cytatu ---

Zmienie to.

--- Cytat: "kilczuk" ---- może jakaś bocznica gdzieś?
--- Koniec cytatu ---

Będzie.

--- Cytat: "kilczuk" ---- super sprawą byłoby uruchomienie losowo, powiedzmy 1/20 uruchomień, instrukcji, która przy wyjeździe na szlak dwutorowy powodowałaby wyświetlenie sygnału zastępczego (wyjazd na tor niewłaściwy). W pewnym miejscu tego szlaku spotkalibyśmy np. pociąg sieciowy z SM42, oczywiście na torze prawym.
--- Koniec cytatu ---

Piotr, nie myl MaSzyny z Mechanikiem :P .... To jest na razie nie możliwe. Być może w nebuli to się stanie.

Pozdrawiam.

hunter:
Aha, a czy przypadkiem nie macie zwidów?? Na żadnej polnej drodze nie ma szlabanów!!

hunter:
Na razie, to przedłużyłem perony do 150m. W Smutnej Woli tego nie zrobiłem, bo tam to jest nie możliwe według mnie. To by już trzeba było przesuwać całą połowę trasy.

W Sianowicach odzieliłem bloki drogą i obok drogi jest taki las składający się z drzew. Panie Kilczuk, masz może jakieś plany otoczenia, przystanków?? Chyba będe musiał jeszcze raz sie przejechać w Mechaniku EU07 na 116km (dwie godziny) i potem sobie powspominać...

Odległości semaforów wjazdowych też są poprawione. Od tej pory nie będe publikować już wersji testowych, tylko całą, kompletną trasę.

Od czasu do czasu będe udostępniać screeny.
Jak by coś, to poinformuję, że strona o trasce z screenami została zrobiona.

Pozdrawiam.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej