Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Szablony rozjazdów - jak policzyć kontrolne
danniel:
Wydaję mi się, że ta końcówka nie jest potrzebna, bądź nic nie zmieni w geometrii układanych torów. Ale niech się wypowie @Ra - to On tu ostatecznie decyduje.
Tolein:
A o czym Ra ma tutaj decydować? Czy robi różnicę, czy nie robi? To chyba każdy potrafi ocenić sam?
Poniżej grafiki w PNG, a w archiwum grafiki w SVG (których niestety forum nie ubsługuje) jak również plik programu Graph, w którym można sobie to dokładniej obejrzeć.
Edit:
Dwa słowa w kwestii legendy:
Linia zielona obrazuje wyliczony przez Ciebie (@danniel) szablon.
Pierwsza linia niebieska obrazuje szablon wyliczony przez mój arkusz kalkulacyjny.
Druga linia niebieska to prosta, o skosie 1:7, zaczynająca się tam, gdzie pierwsza linia niebieska się kończy (wstawka prosta w rozjeździe).
Dla porównania linia czerwona to okrąg o promieniu 63 metrów.
W zestawieniu 2 może nie być widać pierwszej linii niebieskiej, bo nakłada się na nią linia czerwona (powinna się nakładać).
youBy:
Mógłbyś zrobić takie same wykresy dla Rz-300-1:9 i Rz-190-1:9?
Tolein:
Przepraszam Cię, @youBy, ten wątek zaginął mi gdzieś pod nawałem pracy.
Przygotowałem porównanie dla Rz-190-1:9. Dla Rz-300-1:9 jedyne różnice, jakie powinny występować, to te wynikające z przesunięcia początku rozjazdu.
Legenda jest taka sama, tj.:
Linia zielona obrazuje wyliczony przez Rę szablon.
Pierwsza linia niebieska obrazuje szablon wyliczony przez mój arkusz kalkulacyjny.
Druga linia niebieska to prosta, o skosie 1:9, w skrócie zaczynająca się tam, gdzie pierwsza linia niebieska się kończy (wstawka prosta w rozjeździe).
Dla porównania linia czerwona to okrąg o promieniu 190 metrów.
W zestawieniach może nie być widać pierwszej linii niebieskiej, bo nakłada się na nią linia czerwona (powinna się nakładać).
Ra:
Czyli że moja metoda liczenia szablonów daje 10cm "błędu" w środku rozjazdu? A jakby tak wydłużyć wektor kontrolny na końcu?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej