Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Szablony rozjazdów - jak policzyć kontrolne

<< < (8/8)

Stele:
Pomyślałem by wziąć się za coś pożytecznego i podłubać przy tych nieszczęsnych podsypkach. Rz-r300-1:9 ma w symku 1,486m odcinka przediglicowego. Na wrzuconych przez Ra rysunkach a=0,730 i af=0,698. Na czym się opierać? Zresztą jak Tolek napisał, i tak jest to źle liczone. Żeby potem nie było krzyków, że komuś podrozjezdnice nie pasują do wygenerowanych szyn.

Ra:
Zasadniczo to długość szablonu została ustalona na 33230mm dla toru prostego, określony jest też punkt zakończenia toru odchylonego i kąt stycznej w tym punkcie. Wnętrze szablonu można zmieniać w miarę poszerzania wiedzy, o ile wyżej wymienione parametry zostaną zachowane (tzn. długość odcinka przediglicowego jest drugorzędna dla szablonu). Długość odcinka przediglicowego może być zależna od producenta rozjazdu. Ja się spotkałem akurat z takimi rysunkami, z których wynikała przyjęta długość (na dole strony). Nie jest to duży problem, żeby w sceneriach zrobionych w Rainsted wymienić szablon w zakresie odcinka przediglicowego, natomiast przemieszczenie końca toru odchylonego sprawiło by ogromne problemy.

W ogóle to myślę, że docelowo potrzebne będą szablony jeszcze dłuższe, tylko że wtedy będą się różnić, w zależności od tego, czy za odchylonym jest prosty, czy łuk (i o jakim promieniu).

Tolein:

--- Cytat: Ra w 24 Marca 2015, 17:21:14 ---W ogóle to myślę, że docelowo potrzebne będą szablony jeszcze dłuższe, tylko że wtedy będą się różnić, w zależności od tego, czy za odchylonym jest prosty, czy łuk (i o jakim promieniu).

--- Koniec cytatu ---

Przed rozjazdem też są podrozjazdnice. Nie słyszałem, żeby w torze zwrotnym, tuż za końcem rozjazdu stosowane były łuki koszowe, także wybór jest raczej uproszczony do dwóch opcji: tor prosty / łuk. Nie jestem co prawda specem, więc nie wiem, czy warto ufać moim słowom.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej