Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Szablony rozjazdów - jak policzyć kontrolne

<< < (5/8) > >>

Tolein:
Zdałem sobie właśnie sprawę, że takie coś się powinno pojawić w czerwcu 2009. Wtedy być może sprawy potoczyłyby się inaczej i nie byłoby całej tej dyskusji... Niemniej wrzucam.
Jest to prosty arkusz kalkulacyjny, liczący szablony rozjazdów zwyczajnych oraz łukowych. Niestety nie miałem wiele czasu na tetowanie, także proszę traktować jako dzieło nieukończone.

Ra:
W czerwcu 2009 nie miałem świadomości w zakresie potrzeby istnienia odcinków przediglicowych. To przyszło z dopiero z czasem. Chyba wraz z narysowaniem zachodniej głowicy w Legnicy, gdzie jest po prostu łuk zrobiony kilkoma rozjazdami pod rząd.

Tolein:
Drogi Ro, pisząc te słowa odnosiłem się do zamieszczonego arkusza kalkulacyjnego.

danniel:
Wykorzystałem "program" i wyszły inne wyniki:

--- Kod: ---
       x                 y
P1 0                 0
C1 2,9848480983 0
C2 5,9696961967 0
P2 8,954544295 0
P3 0                 0
C3 2,9810887422 0
C4 5,958418152 0,2115922864
P4 8,909545443 0,6331818993

promień rozjazdu wyginanego          R = 63
promień wygięcia toru zasadniczego Rzs = 0
skos rozjazdu                                         tan a = 1: 7

kąt rozjazdu                                        alfa = 0,14190
długość rozjazdu                                L = 8,9545
długość stycznej                                 l = 4,4773
kąt stycznych toru zasadniczego      beta = 0,0000
kąt stycznych toru zwrotnego         gamma = 0,14190
promień łuku toru zwrotnego            r = 63,000
długość wektora kontrolnego zas.    Szs = 0
długość wektora kontrolnego zwr.       Szw = 2,9810887422

--- Koniec kodu ---

Tolein:
Tak, bo to jest rozjazd z krzyżownicą prostą. W ogóle nie kojarzę, żeby robili krzyżownice łukowe pod wąski tor.
Przeanalizuj jeszcze raz rysunek, a zrozumiesz.

Edit:
Rozwijając myśl, jeżeli szablon, który wygenerowałeś przy pomocy mojego arkusza, jest prawidłowy, to oznacza, że szablon który Ty policzyłeś, nie ma wiele wspólnego z rzeczywistością.
Ten sam problem dotyczy Rz-R190-1:9, gdzie krzyżownica jest prosta, co znaczy dokładnie tyle, że już na wysokości krzyżownicy tor zwrotny jest prosty. Czyli tor zwrotny biegnie po łuku, aż osiągnie określony skos (lub jak kto woli kąt), a następnie występuje wstawka prosta. Nie wydaje mi się, żeby odwzorowanie takiej geometrii krzywą Beziera było w ogóle możliwe.
Analogicznie w Twoim przypadku, jeżeli dobrze pamiętam, wszystkie rozjazdy wąskotorowe mają krzyżownice proste. Ergo nie da się geometrii tego rozjazdu odwzorować jednym nodem typu switch. Konieczne jest dostawienie odcinka prostego "na wylocie" z toru zwrotnego.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej