Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Szablony rozjazdów - jak policzyć kontrolne

<< < (4/8) > >>

Ra:
Skrzyżowania są obecnie we wczesnej fazie rozwoju, nie działają poprawnie i również ich wygląd powinien być jeszcze przerobiony. Ja zwykle wstawiam skrzyżowania o odcinkach długości 20m, łuk ma wtedy promień 10m, a długość wektora kontrolnego (liczona ze wzoru w pierwszej wiadomości dla kąta prostego) wychodzi 5.523m.

Ra:
Rysunki techniczne najpopularniejszych rozjazdów są do pobrania pod adresem http://www.vossloh-cogifer.pl/index_pl.php?cid=160. Nie dam ich jako załącznik, bo są koszmarnie duże.

danniel:
Udało mi się to policzyć.

P1: 0,0
C1: 3616.667,0
C2: 7233.334,0
P2: 10850.000,0

P3: 0,0
C3: 2981.089,0
C4: 9553.715,467.102
P4: 10740.952,888.692

punkt przecięcia stycznych: 4566.000,0
promień łuku: 63m

rozstaw toru: 750mm

P. S. Na tych rysunkach nie doszukałem się tego a.

Tolein:
Bo a nie istnieje.

Edit:
Tłumaczyłem powyżej, ale wytłumaczę jeszcze raz, dla świętego spokoju: a (jeśli mówimy o przesunięciu styku iglicowego, tzn. o odległości pomiędzy punktem początkowym rozjazdu, gdzie łuk toru zwrotnego jest styczny do prostej toru zasadniczego, rzutowanej na oś wzdłużną rozjazdu, albo jak kto woli na prostą toru zasadniczego) jest wartością przyjętą dla danej konstrukcji rozjazdu i można spotkać dwa rozjazdy o tych samych szynie, łuku i skosie, posiadające różne wartości a. Wynika to z konstrukcji rozjazdu (poszerzenia przediglicowe), konstrukcji iglic (przecinające, styczne, ścięte, paraboliczne) oraz konstrukcji samego profilu iglicy oraz jeszcze paru detali, ale któż o to dba, przecież to nie jest symulator toromistrza. ;-)
Swoją drogą, wąski tor, szczególnie stary wąski tor będzie miał z dużą dozą prawdopodobieństwa iglice proste (jeszcze inny typ).

Ra:
Ja bym przyjął odległość do połowy pierwszego podkładu, czyli 250mm. Najlepiej by chyba było pomierzyć taki rozjazd w naturze. Odcinki przediglicowe są potrzebne z przyczyn technicznych do symulacji, a wstawianie odcinka długości 3mm ma ograniczony sens, gdyż może się on obrócić z powodu niedokładności współrzędnych. Problemem jest jeszcze sama długość iglic, która jest wyznaczana na dwa segmenty — przy promieniu 63m segment będzie miał długość 1.46m (0.02×R+0.2), czyli iglica będzie miała 2.92m, podczas gdy z rozstawu podkładów wychodzi 2.5m.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej