Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Debata nad rozdzielczością tekstur
Sakorius:
--- Cytat: Mariusz1970 w 21 Maja 2009, 16:11:12 ---Ale ok, róbta co chceta, szkoda tylko według mnie, iż poczucie psychiczne typu im większy rozmiar tekstury tym lepiej, zasłania zdrowy rozsądek.
--- Koniec cytatu ---
A gdzie ja napisałem, że im większa tym lepsza? Rozmiar tekstury jest uwarunkowany stopniem detalizacji modelu oraz tym, które ewentualne obiekty będą mapowane. Tu podam przykład mapowanie nowej SM42. Tekstura jest w dużej rozdzielczości (2048x2048) z tego względu, że na całej długości zmapowana jest ostoja, gdyby była w małej rozdzielczości, nie było by widać napisów eksploatacyjnych. Także, duży rozmiar to nie tylko "widzimisie" teksturowca, ale czasem także mus.
youBy:
Pokażże więc teksturę, abyśmy i mogli uwierzyć, że innej możliwości nie było.
Sakorius:
--- Cytat: youBy w 21 Maja 2009, 21:07:59 ---Pokażże więc teksturę, abyśmy i mogli uwierzyć, że innej możliwości nie było.
--- Koniec cytatu ---
Toć była w devs, każdy widział ;)
youBy:
Dobrze napisane - była. Gdy chciałem przetestować, już jej nie było. Tak więc zasiewasz ziarno nieprawdy na tym forum, gdyż jednak nie każdy widział.
BTW. da radę wydzielić rozmowy o jakości gdzieś tam indziej? (To w sumie sugestia w formie pytania :P)
EDIT: a nie, przepraszam. Jest przypadkiem jakiś jeden link, co działa (ale tylko do tekstury).
EDIT2: na szybko stwierdzam, że dało radę to zrobić w 1024x1024 przy niewielkiej utracie szczegółów (poszło na PW) :]
Quork QTar:
Bok tekstury musi miec dlugosc 2^n, najwyzej 512 (wdg. dokumentacji DirectX 256), jesli tekstura ma przezroczystosc, dlugosc 2^n*0.9375, najwyzej 480 (wdg. dokumentacji DirectX 240). Najwazniejsze jest to 2^n, jak tak nie jest, to, zaleznie od engine, efekty siegaja od "tylko" rozdmuchania sztucznie tekstury do bokow 2^n (n.p. LokSim3D), poprzez silnie negatywny wplyw na FPS (n.p. nowsze engine VS) do zawieszenia (n.p. starsze engine VS).
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej