Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Debata nad rozdzielczością tekstur
mechatronik:
--- Cytat: RooteK w 20 Maja 2009, 14:57:51 ---Ale w takim razie co proponujecie ? Ja bym zostawił 2048x1024 lecz ktoś się pewno będzie czepiać. Może dwie paczki ?
--- Koniec cytatu ---
Ja też bym zostawił HD. Jednak zważywszy na to, że sam jeden na forum nie jestem ;), ostatecznie zrobiłbym 2 paczki. Jak ktoś chce to sobie ściągnie 'HD' jak nie to 'N'. Tak przynajmniej nikt 'pokrzywdzony' nie będzie ;).
Chociaż zawsze można napisać jak we własnym zakresie zmienić sobie rozmiar tekstury. Ale znając życie zaraz forum byłoby zasypane pytaniami i narzekaniami 'a mnie nie działa...' .
Także te 2 paczki to byłby kompromis.
Wydzielam.
Akvin
Dolmio89:
Osobiście będę używał 1024x512 (dla mnie 8Mb na teksturę wagonu to dużo za dużo). Popieram pomysł zrobienia dwóch paczek, nie trzeba zmuszać wszystkich do pobierania dodatkowych plików.
Ogólnie to trzeba przeprowadzić dyskusję i opracować jakieś normy co do rozmiarów tekstur, bo były już problemy z 12Mb teksturami. No ale to jest temat na inny dział.
Mariusz1970:
Czy ktoś pamięta twórczość @EU05?
Podobają się Wam jego tekstury?
Pewno tak, rozdziałka 512x512 i byliście zachwyceni.
To taka moja nic nieznacząca dygresja...
mechatronik:
A pamięta ktoś ET22-443? W sumie też kiedyś (daaawno temu) byłem tą teksturą zachwycony... .
Z resztą w czym problem. Jak komuś komp nie uciągnie to zrobi sobie te 1024x512 lub 512x512. Ale nie można skazywać na to osób, które chcą mieć 2048x1024. Wszak z 2048x1024 zrobi się 'gorsze' tekstury, ale 512x512 na 2048x1024 już nie przerobimy. Mnie np pasuje 2048x1024 więc nie widzę powodu dla którego miałbym być 'skazany' na 512x512.
Dlatego właśnie powinny być 2 lub 3 paczki żeby nikt 'pokrzywdzony' nie był.
Mariusz1970:
Proszę Cię.
Były głosy, że tekstury @EU005 wyglądają jak zywe itp. idt.
Nagle teraz umarły, no ale rozumiem, trzeba iść z duchem czasu i dla słupów, świateł semka i tekstur taboru potrzeba jest 2048 no w ostateczności 1024.
Chętnie zrobiłbym eksperyment.
Wziął te 3 tekstury w różnych rozdziałkach, odpaliłbym Ci Maszynę i kazał odgadnąć.
Ciekawe ile czasu i czy w ogóle zgadłbyś i jakie czynności musiałbyś wykanać, aby odgadnąć.
Ja wiem, teraz mi powiesz, ja to od razu widze i nie pitol mi Mariusz, ten eksperyment to pryszcz...
Napiasłem dlatego, że skoro 512x512 było jak żywe, nawet zakładając, ze macie sokole oczy i że "nowe" idzie, to jeśli zapisać 1024 to chyba zadowoli wybrednych. Czyli dla mnie nie ma sensu robić czegoś powyżej 1024.
A dla mnie osobiście 512 jak wyglądało jak żywe tak i ciągle wygląda, oczywiście dobrego teksturowca np. @EU05.
EOT na ten temat, bo wywoła się burza za chwilę.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej