Symulator EU07 (i nie tylko) > Symulator
Debata nad rozdzielczością tekstur
mechatronik:
Ale dlaczego odrazu burza :). Nie wszyscy są tu nerwowi ;).
Co do testu to bardzo łatwo odróżnić te 3 tekstury. Wystarczy popatrzeć na jakość i czytelność oznaczeń na pudle wagonu :). Wiem bo sprawdzałem. Jak nie wierzysz to sam sprawdź.
Chodzi o to, że w tym momencie ja liczę się z Twoim zdaniem, a Ty z moim nie bardzo. Jeśli chcesz mieć 512x512 to miej. Ja chcę mieć 2048. Jeśli będą różne paczki to każdy będzie happy ;). Dlatego nie skazuj innych na 512 tylko dlatego, że Ty uważasz inaczej.
Mariusz1970:
Tak tak, napisy na 512x512 na lokach tekstur @EU05 były bardzo zamazane...
Nie jestem jakimś znawcą programów do grafiki, ale jeśli zmieniasz rozmiar tekstury z czegoś średniego do małego, napisy będą rozmazane, ale jeśli z b. dużego do małego już nie będą. Przy zmiejszaniu odbywa się tzw. interpolacja. Jest ich kilka metod, nie wiem jaką Ty wybrałeś i nie wiem z jakiego rozmiaru na jaki przetwarzałeś. Prawdopodobnie było coś dużego, odbyła się interpolacja kiedyś tam do tworzenia tekstury. Ty ją otrzymałeś, zmniejszałeś rozmiar i znowu odbyła się interpolacja. Dlatego według mnie te napisy były takie rozmazane. Też nie wiem jaką metodę interpolacji wybrałeś i czy w ogóle miałeś wybór.
Ja nie nakazuje, mylisz się (napisałem przecież na początku, że to jest nic nie znacząca dygresja - czytaj uważnie i nie nadinterpetowuj), tylko próbuje Was zrozumieć i zastanawiam się nad sensem. Sensem nie tylko pojedynczej tekstury, ale w kontekście działania całej Maszyny, przy założeniu, że skoro idzie "nowe", róbmy teksutry powyżej 1024 dla wszystkich obiektów, poly też się już nie liczy.
Jak to będzie działało na końcu....
To wszystko.
PS Co do nerwowości, wystarczy dwóch ultrasowców o skrajnie odmiennych poglądach i to wystarczy do burzy.
Sakorius:
--- Cytat: Mariusz1970 w 20 Maja 2009, 18:17:47 ---Czy ktoś pamięta twórczość @EU05?
--- Koniec cytatu ---
Tak, pamiętamy. Ale to nie oznacza, że muszą być teraz robione równie "wspaniałe" tekstury. Twórczość @EU05, okazała się nie taka piękna, jak ją co niektórzy widzieli. Teraz przy poprawkach bryły i mapowania byka wychodzi wiele błędów, od nieprzemyślanego mapowania narożników, po zwykłe ślady działań systemem "kopiuj-wklej". @EU05 zawsze kręcił nosem, jak mu się dawało materiał na tekstury. Musiał mieć zdjęcia idealne, a i tak robił "guano". Teraz nadszedł czas na nowych teksturowców, jakość tekstur wzrosła, zwiększył się także ich rozmiar, ale zostawmy kwestię wyboru użytkownikom, niech używają takich tekstur, z którymi symulator będzie działać znośnie.
Mariusz1970:
Jeśli chodzi o twórczość EU05 to przede wszystkim odróżnijmy mapowanie od jakości wykonania tekstury i rozmiaru tejże. On miał mapowanie z góry narzucone, więc trudno do niego mieć pretensje o mapowanie czy błędy w mapowaniu.
Ale ok, róbta co chceta, szkoda tylko według mnie, iż poczucie psychiczne typu im większy rozmiar tekstury tym lepiej, zasłania zdrowy rozsądek.
Sigman:
EU05 robił "dobre" tekstury (w mniemaniu np. Mariusza) dlatego, że miał dobre zdjęcia (chociaż nie zawsze). Nie potrafił jednak wykorzystać tych zdjęć i popełniał masę błędów, tak jak to już Sakorius powiedział, na przykład powielanie kawałków tekstury metodą kopiuj-wklej bez retuszowania powstałych "wzorków", nie wyszło mu też mapowanie ET22. Jego tekstury "były jak żywe" dlatego, że były zrobione z dobrych zdjęć, jak nigdy wcześniej żadne inne tekstury w maszynie, jednak obecnie powstają o wiele lepsze tekstury, również z dobrych zdjęć i co równie ważne, precyzyjnie wykonane.
1024x512 po wyostrzeniu wystarczy. Sam nie robiłem moich Es-ów w większej rozdzielczości, chociaż mogłem, ale stwierdziłem, że większe nie będą potrzebne, dobrze wyglądają w obecnym rozmiarze. Czy ktoś czuje się pokrzywdzony? Mam wykonać tekstury na nowo w większej rodzielczości? Jak wydawałem model, to jakoś kurde nikt nie powiedział, że tekstury są za małe :|
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej