JONIN_EZT napisał:
Nie jestem pewien ale ma 5 pozycji na nastawniku (mam przebłyski z tego jak kiedyś byłem w spalonych 007-017) czyli zerowa pierwsza druga trzecia bocznik1 bocznik2.
Co do fizyki EW58. Otoz co do pozycji masz racje, sa to: 0, przetok, szeregowa, bocznik I, bocznik II. Ale ilosc pozycji bocznikowania na EW58 nie jest rowna ilosci stopni oslabienia pola. Otoz, EW58 posiada 9 stopni oslabienia pola. Inne roznice w stosunku do EN57 (ktore czesciowo utrudniaja wykonanie go w symku na obecnym exe) to 3 stopnie hamowanie elektrodynamicznego oraz 3 nastawy PSR.
A co do lekkiej przerobki to nie tak latwo, trzeba zrobic od nowa MPT.
Ja mam co do tego inne zdanie, zapytałem się mojego ojca, który 15 lat służby spędził na kolorach.
Pozycje nastawnika to
(0)-pozycja neutralna, (M) -manewrowa, (P) - pociągowa (nie mylić z przetokiem jedno i drugie nie ma nic wspólnego), (B1) - wyższy stopień rozruchu prądowego, (B2)- najwyższy stopień rozruchu prądowego.
W przypadku B1 i B2 po zejściu na bez oporową włącza się bocznikowanie
Różnica pomiędzy kible i kolorami to np :możliwość sterowania prądem, to znaczy po rozruchu na poziomie 400A na pozycji B1 po zejściu do pozycji 0 i ustawieniu na pozycję P od razu mamy 200A (bardziej skomplikowany wał i przekaźnik utrzymania prądu jazdy). W kiblu musielibyśmy zejść nastawnikiem do zera przełączyć nastawnik kierunkowy z pozycji II na I i ponownie wejść na szeregową.
Różnica między Manewrową, a Przetokową :
- Przetok - stała jazda na oporach rozruchowych
- Manewrowa - podobnie jak przetok jazda na oporach ale w tym wypadku można było dłużej podróżować na oporach ponieważ opory znajdują się na dachu, a nie ukryte gdzieś wewnątrz.
Jeszcze jedna sprawa moc EW58 to 8x200kW=1,6MW , podobnie co EU07 z czterema wagonami.