Autor Wątek:  Maszyna 19.04 - problemy  (Przeczytany 14527 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Sawi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 8834
  • O.M.D - Electricity, O.M.D - Enola Gay. 01.09.2012
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 396
Maszyna 19.04 - problemy
« dnia: 06 Kwietnia 2019, 12:31:36 »
Wątek założony w celu zgłaszania nieprawidłowości zaobserwowanych w MaSzynie w wydaniu 19.04. -> https://eu07.pl/forum/index.php/topic,31523.0.html

Proszę pamiętać o:
  • dokładnym opisie problemu (jaką lokomotywę uruchamiasz, na jakiej scenerii, co się dzieje);
  • w przypadku crashy i błędów graficznych, informacji o konfiguracji sprzętowej (procesor, pamięć karta graficzna i wersja sterowników do niej – szczególnie ta informacja jest cenna);
  • pliku log.txt, umieszczonym jako załącznik do wiadomości; znajduje się on w katalogu głównym symulatora; UWAGA! Należy sprawdzić, czy w starterze Rainsted zaznaczona jest opcja Zapisywanie przebiegu symulacji w "log.txt"; znajdziesz ją w zakładce "Ustawienia"; log musi być z uruchomienia, w którym wystąpił błąd (nie generuj pliku log na innej, działającej scenerii, i w przypadku korzystania z innego taboru, tylko po to, żeby był); Jeśli błąd dotyczy nie podania jakiegoś sygnału lub utknięcia AI na szlaku, należy ustawić kamerę w/obok takiego pojazdu i wcisnąć F12 po czym rozwinąć zakładkę AI scan table.
  • w przypadku crashy pliku .dmp; jeżeli się nie wygenerował poinformować o tym
  • w przypadku podmiany składów, pliku $sceneria.scn, umieszczonym jako załącznik do wiadomości; znajduje się on w folderze scenery;
  • ewentualnie screenie obrazującym problem (przypominamy o Regulaminowym umieszczaniu screenów); Na screenie powinny być wyświetlone informacje diagnostyczne, czyli stan błędnie zachowującego się pojazdu, lub współrzędne miejsca z błędnie umieszczonymi obiektami.
Wiadomości raportujące błędy, a będące nieprzydatne do ich lokalizacji/usunięcia, będą przenoszone na bocznicę.

Prosimy nie zgłaszać w wątku problemów wynikających z nieprawidłowej instalacji paczki, bądź własnych w niej modyfikacji!

Przed napisaniem wiadomości prosimy przeczytać plik informacyjny readme.html i poszukać w nim rozwiązania swojego problemu.


Ewidentne braki w funkcjonowaniu pojazdów, oskryptowaniu scenerii, o których jesteś przekonany, że nie leżą po twojej stronie klawiatury, proszę zgłaszać bezpośrednio w BUGTRACKERZE PACZKI CAŁOŚCIOWEJ. Tu mają dużą szansę zaginąć.

Życie jest bardzo kruche i w najmniej oczekiwanym momencie tracisz bliskich. Nie widzisz kogoś lata i nagle już tej osoby nie ma :(. Jedynie co tobie zostaje, to wspomnienia http://www.youtube.com/watch?v=Rk_sAHh9s08 "Co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".

Offline Irek_Wd

  • Betatester
  • Wiadomości: 404
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 24
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Kwietnia 2019, 12:38:45 »
Witam. EN57-2040 nie posiada wnętrza lowpoly (nie wiem, czy weszło ono do paczki). Próbując to w jakichś sposób poprawić dostałem wysyp.
« Ostatnia zmiana: 06 Kwietnia 2019, 12:48:11 wysłana przez Irek_Wd »
"Bo ja mam tylko jeden świat, trakcja, tory, "Suka","Fiat", i nic mnie więcej nie obchodzi, bom MiKolem się urodził."

Online matek123

  • Moderator
  • Wiadomości: 3642
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 495
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Kwietnia 2019, 12:50:56 »
Wnętrze EN57-2000 jeszcze nie jest dostępne publicznie.

Offline Turbokibel

  • Betatester
  • Wiadomości: 117
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 20
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Kwietnia 2019, 12:58:21 »
Czy taki dźwięk powinien być przy uruchamianiu baterii w Elfie  ? Takie jakby pierdzenie.


Znacznie krótszy dźwięk luzowania i hamowania. Dźwięk był dłuższy przed premierą. ( Chodzi o te pss pss )
Gwizdawka ma sporo pyknięć , lecz przed premierą nie miała pyknięć.
« Ostatnia zmiana: 06 Kwietnia 2019, 19:09:35 wysłana przez Turbokibel »

Online matek123

  • Moderator
  • Wiadomości: 3642
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 495
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Kwietnia 2019, 13:07:40 »
U mnie ładnie zapętla się dźwięk SHP.

Offline Turbokibel

  • Betatester
  • Wiadomości: 117
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 20
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Kwietnia 2019, 13:14:33 »
Ok , czyli w takim razie muszę reinstalować MaSzynę.

Offline Milek7

  • Administrator ds. Technicznych
  • Wiadomości: 808
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 391
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Kwietnia 2019, 13:30:48 »
Czy taki dźwięk powinien być przy uruchamianiu baterii w Elfie  ? Takie jakby pierdzenie.

Znacznie krótszy dźwięk luzowania i hamowania. Dźwięk był dłuższy przed premierą. ( Chodzi o te pss pss )
Gwizdawka ma sporo pyknięć , lecz przed premierą nie miała pyknięć.
Ale przecież to nie jest exe dołączone do paczki 19.04. Tutaj proszę zgłaszać problemy z paczką bez żadnych dodatków.

Offline Turbokibel

  • Betatester
  • Wiadomości: 117
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 20
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Kwietnia 2019, 14:25:27 »
Tak to wina exe , kiedy elf będzie przystosowany do nowszego exe ?

Offline Piotr93

  • Deweloper
  • Wiadomości: 1068
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 333
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Kwietnia 2019, 14:26:13 »
Ty masz ściągnąć najnowszego patcha, tam jest elf, inne rzeczy i najnowsze exe przystosowane do jego działania...

Offline mk12

  • Wiadomości: 40
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 4
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Kwietnia 2019, 15:33:23 »
Na kibelkach brakuje tekstur wyświetlaczy, oraz na niektórych nastawniach brakuje tablic.

Słabo widać na tym screenie. Za duża waga załącznika
Matek123


Brak reakcji, kasujemy załącznik.
adsim
« Ostatnia zmiana: 04 Maja 2019, 21:42:34 wysłana przez adsim »

Offline Czarodziej

  • Wiadomości: 91
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 15
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Kwietnia 2019, 15:43:54 »
Zapomnieliście zaktualizować linków w dziale "do pobrania" na stronie :)

Offline hanys

  • Deweloper
  • Wiadomości: 2023
    • Zobacz profil
    • Trainz Download Center
  • Otrzymane polubienia: 403
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Kwietnia 2019, 16:24:37 »
Zapomnieliście zaktualizować linków w dziale "do pobrania" na stronie :)
Nikt nie zapomniał. Czekamy na administratora strony.
Emerytowany teksturowiec i menager.

Online Miłosz Dorsz

  • Betatester
  • Wiadomości: 151
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 92
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Kwietnia 2019, 18:38:27 »
Problem z haslerem i kolibrem w 6Dg. Nie działają ich wyświetlacze. Główny ekran lokomotywy działa poprawnie. Instalacja symulatora "na czysto". Dzieje się tak na każdej scenerii.

Offline Czarodziej

  • Wiadomości: 91
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 15
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Kwietnia 2019, 18:57:14 »
Po aktualizacji z 19.01 Niektóre składy w Rainsted źle się wyświetlają.

Offline Turbokibel

  • Betatester
  • Wiadomości: 117
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 20
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Kwietnia 2019, 19:07:41 »
@Czarodziej , odinstaluj MaSzynę i potem zainstaluj od nowa, są takie problemy czasami jak ktoś instaluje nowszą na starszą wersję.
« Ostatnia zmiana: 06 Kwietnia 2019, 21:57:30 wysłana przez Turbokibel »

Online Joachimowicz

  • Wydział Repozytorium
  • Wiadomości: 798
  • Nazywam się N'Avoie
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 427
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Kwietnia 2019, 19:27:46 »
A może byś przestał do każdej pierdoły doradzać reinstall maszyny? Coś jest skopane, plik pythona w folderze 6dg jest pusty.
| Z maszyną od 20 Kwietnia 2010! |

Offline Milek7

  • Administrator ds. Technicznych
  • Wiadomości: 808
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 391
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Kwietnia 2019, 20:30:25 »
Traceback (most recent call last):
  File "<string>", line 62, in render
  File "<string>", line 167, in _render
IOError: [Errno 2] No such file or directory: 'scripts//kilometry/6dg-1204_przebieg.txt'

Offline Gwozdziu

  • Wiadomości: 18
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Kwietnia 2019, 20:31:53 »
l053_poranek, misja z EN96 (ROJ 22151 i ROJ22152).
Nie wykluczam, że to jakiś mój przeoczony błąd, z grubsza między Krapikowikiem i Swoszowicami omyłkowo przeszedłem do trybu edytora (czyli wcisnąłem F11), ale natychmiast z niego wyszedłem i nic się nie zmieniło. Zaraz potem zapauzowałem, sprawdziłem coś w innym oknie i odpauzowałem symulator. Po wznowieniu symulacji straciłem możliwość sterowania klawiaturą, chociaż esc i klawisze od F1 do F12 działały. Sterowanie myszką dalej było możliwe, ale że za wygodne to nie było po prostu zamknąłem Maszynę. Próbowałem odtworzyć problem, ale bez efektu, sprawdzałem, czy przez przypadek nie włączyłem autopilota - też nie.

No i w readme w klawiszologii w uwagach do klawisza F11 powinno być "Obejrzyj podstronę nt. edytora". Link do podstrony z opisem edytora nie działa. (adres w linku to editor, plik nazywa się edytor)

Konfiguracja:
Win 7 pro, Core2 Duo E6750, 6GB RAM DDR3, Radeon R7 240


Edit: wywaliłem z załącznika log, w swoim geniuszu najpierw sprawdziłem na td czy problem się powtórzy, i oczywiście nadpisałem ten log, który faktycznie mógłby coś powiedzieć - strasznie przepraszam!
« Ostatnia zmiana: 06 Kwietnia 2019, 23:13:46 wysłana przez Gwozdziu »

Offline matt3991

  • Wiadomości: 41
    • Zobacz profil
    • Sympatycy Symulatora MaSzyna!
  • Otrzymane polubienia: 3
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Kwietnia 2019, 20:41:22 »
Czarodziej, spróbuj w zakładce "Tabor posiadany" kliknąć na "Sprawdź posiadany tabor" i uruchomić ponownie Rainsted.

Offline Czarodziej

  • Wiadomości: 91
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 15
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Kwietnia 2019, 20:42:11 »
@matt3991 Już zainstalowałem na nowo :(

Offline Czarodziej

  • Wiadomości: 91
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 15
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Kwietnia 2019, 20:45:49 »
W scenariuszu bałtyk_skm2, misja lokomotywy TEM2 jest jakiś problem z semaforami na stacji Bałtyk Główny. Po dojechaniu na stację czekamy na zielone światło, które po pewnym czasie się zapala. Ale limit prędkości w Pomocniku nadal pokazuje 0. To zmienia się dopiero po jakiejś minucie. Jeśli nie nie odczekamy aż zmieni się limit w Pomocniku i ruszymy na zielonym z limitem 0, to przejedziemy przez docelowe Alakowice nie zjeżdżając na bok i dojedziemy na "koniec świata"

Offline Lipek

  • Wiadomości: 22
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Kwietnia 2019, 22:05:10 »
Witam, chciałbym zgłosić ten oto bląd, dzieje się to w lokomotywach eu07-15xx. Mianowicie ekran Kolibra oraz wyswietlacz Haslera nie posiada tekstury. Ponizej dołączam log.txt, dodatkowo sprężarka dziwnie brzmi, inaczej niż wczesniej, mozna powiedziec, że "charczy", Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2019, 23:12:43 wysłana przez Quark-t »

Online Joachimowicz

  • Wydział Repozytorium
  • Wiadomości: 798
  • Nazywam się N'Avoie
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 427
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #22 dnia: 06 Kwietnia 2019, 22:35:21 »
| Z maszyną od 20 Kwietnia 2010! |

Offline bartiprog

  • Wiadomości: 144
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 11
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Kwietnia 2019, 10:31:25 »
l053_poranek, misja 2xElf (6 - osobowy Turów-Sandomierz-Turów) stójka przed Skwarkami na powrocie z Sandomierza, przed nami utknięty 2xEN57 przed Żernikami.
Powiedz NIE teksturom siódemek.

Offline Transkei

  • Deweloper
  • Wiadomości: 440
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 376
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Kwietnia 2019, 10:56:03 »
Przyczyną jest brak rozkładu jazdy dla 2xEN57 - bez niego żaden pociąg nie wjedzie do Żernik. Dlaczego 2xEN57 nie dostał w Sandomierzu rozkładu - nie wiem. Kilka dni temu jechałem na poranku, misja TLK Dębica - Sandomierz, i mijałem ten skład koło podg Pawłon, czyli było dobrze.

Offline bartiprog

  • Wiadomości: 144
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 11
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #25 dnia: 07 Kwietnia 2019, 11:07:00 »
Mogę potwierdzić że pod F2 nie miał rozkładu jazdy, ale myślałem, ze skoro skład nie prowadzony przez użytkownika to może tak śmigać - nie zrobiłem dlatego screena. Czyli przypadek jednostkowy?
Powiedz NIE teksturom siódemek.

Offline Jarco

  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #26 dnia: 07 Kwietnia 2019, 15:11:01 »
Witam. Mam problem, gdy chcę uruchomić obojętnie jaki scenariusz wyskakuję błąd: "Nie można uruchomić programu, ponieważ na komputerze nie znaleziono api-ms-win-crt-runtime-l1-1-0.dll. Spróbuj ponownie zainstalować program, aby naprawić ten problem"
Pomoże ktoś? Na wcześniejszych wersjach symulatora nie miałem takiego problemu.

Online Miłosz Dorsz

  • Betatester
  • Wiadomości: 151
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 92
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #27 dnia: 07 Kwietnia 2019, 15:17:38 »
Uruchom jeszcze raz instalator maszyny, wybierz ten folder w którym ją zainstalowałeś i zaznacz przy instalacji "zainstaluj biblioteki UCRT"

Offline Milek7

  • Administrator ds. Technicznych
  • Wiadomości: 808
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 391
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #28 dnia: 07 Kwietnia 2019, 15:27:38 »

Offline DanLi

  • Wiadomości: 16
  • English | Polski - Informatyk, Programowanie.
    • Zobacz profil
    • YouTube
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Maszyna 19.04 - problemy
« Odpowiedź #29 dnia: 07 Kwietnia 2019, 15:39:08 »
Witam, mam taki problem z GL33. Nie jestem pewny czy wiecie o tym błędzie, dlatego że we wcześniejszej wersji to się nie działo. Po powiększeniu okna w trybie windowed, okno zostaje dalej takie jak było, tak jakby buffer nie czyścił się poprawnie.

Komputer:
CPU: i7-4770k 4.0GHz
GPU: MSI GTX 1080 8G
Sterownik: 24.21.13.9907
RAM: 16GB HyperX 2400MHz