Co do modeli, chodzi mi tylko o pozbycie się pliku
l61_lampy_noc.scm.
@Ra. Jarku nie obraź się, ale skończ najpierw jeden projekt. Rozgrzebałeś kilka scenerii w symku, zarówno obecnych jak i tych, które wyleciały z paczek całościowych.
Doprowadziłem je do takiego stanu, do jakiego mogłem. Mam nadzieję, że lepszego niż poprzednio. Jeśli coś kuleje, to proszę o wskazanie konkretnych rzeczy do poprawienia, bo mnie skończyły się ogólne pomysły organizacyjne i nie wiem, co miałbym dalej robić z tymi sceneriami. Obecnie moim priorytetem jest połączenie linii 61 z 144, do czego potrzebne jest ułożenie torów zgodnie z mapą. W dalszej kolejności będę tam wprowadzał sterowanie ruchem zbliżone do tego na Quarku.
Manewrowo3 jest scenerią realistyczną, obecnie zgodną w planie z mapą — łączenie z innymi sceneriami nie ma sensu, jedynie przedłużanie jako scenerii realistycznej. Tarniowo2 można modyfikować pod kątem poprawienia estetyki, tory za rzeką wymagają dorobienia terenu. L456 i SDR wymagają zbyt wiele pracy na chwilę obecną, żeby doprowadzić do stanu używalności. Quark wymaga przebudowy układów torowych, na co nie mam pomysłów — traktuję to jako bardziej rozbudowaną wersję TD.
Jeśli masz jakieś poprawki do Linii 61, to wrzucaj je na SVN — po obróceniu torów mogą się już nie nadawać do dodania.
Dodano: 15 Lutego 2015, 12:54:40
Wczorajsze prace (dostępne w dzisiejszej paczce) zakończyły się na wydzieleniu 50% torów do osobnego pliku. Około 25% wpisów torów było identycznych we wszystkich klonach, kolejne 25% miały jedynie inną teksturę podsypki w klonie "regio". Nie umiem powiedzieć, jaką wartość miała ta zmiana podsypek. Poza tym powymieniałem pomiędzy klonami odczyty semaforów, ustawianie S1 i obsługę przejazdów. Mogą przez to występować podwójnie (tzn. np. odczyt w dwóch kolejnych torach, podczas gdy wcześniej był tylko w jednym, ale różnym w różnych klonach). Krótki przegląd scenerii ujawnił niepotrzebne skopiowania eventów z innych klonów (co poza zalogowaniem braku eventu nie powinno rzutować na symulację) oraz zdublowane tory (tzn. różne tory mają w klonach te same nazwy, np.
b_tor1,
hs_ai_dkor1 — ktoś sobie uprościł przestawianie taboru poprzez przesunięcie nazwy na inny tor).
Już po spakowaniu paczki odkryłem, że algorytm podmieniający podsypkę do przetestowania alternatywnego wpisu w "regio" ma błąd, przez co nie wszystkie tory były sprawdzane z alternatywną podsypką. Po drobnej poprawce okazało się, że kolejne 20% ma jedynie inną podsypkę w "regio". Po tej operacji zostało nieco ponad 1000 torów do uwspólnienia (z pierwotnej liczby około 3600). Udało mi się również posortować wpisy w "regio" w takiej kolejności, jaka jest w pozostałych klonach, co by ułatwiło porównanie pozostałych parametrów. Jednak po tym sortowaniu odkryłem różnice w podsypkach, więc zamiast kontynuować z posortowanym plikiem, wydzieliłem te tory. Dziś zamierzam ponownie posortować krótszy już plik i następnie wydzielać tory z przypisanymi eventami. Efekty prac będą dostępne jutro rano.
Dodano: 16 Lutego 2015, 03:01:23
Na ten moment zintegrowane jest już około 83% torów. Scenariusze "osobowy" przetestowałem na okoliczność logowanych błędów oraz przypisałem semafory do torów. Pozostałych nie sprawdzałem — mogą się logować duplikaty torów i braki eventów. Im mniej torów zostaje, tym trudniej sprawić, by wpisy były identyczne. Dodatkową trudnością są obrócone tory albo podzielne na krótsze. Zdecydowałem się jednak wstawiać puste eventy
Multiple w te klony, które nie używają danego eventu wpisanego w tor. Rano będzie kolejny zrzut z trwających prac.