W pewnym sensie jest to wątek nie tylko o polskiej motoryzacji, a o ogólnej. ;) Ja tym razem napiszę o nie zbyt udanym wytworze Jaguara z 2012 roku. Chodzi mi o model XKR-S. Jak wiadomo Jaguar zawsze na uwadze miał komfort, styl i klasę a nie prędkość. Lecz przy tym modelu skupili się tylko na prędkości. W tym modelu zamontowali silnik nowej generacji AJ-V8 o mocy 550 KM. Na długiej prostej wyciąga prędkość rzędu 300km/h. Wydaje się, że jest on samochodem marzeń, lecz przegrał wyścig na prostej, oraz na zakrętach z Nissanem GTR z 2011 roku, z silnikiem V6 3.8 o mocy 530 KM. Jaguar przegrał już na samym starcie, jak się okazało Nissan do setki rozpędził się w 3 sekundy z włączoną opcją "Start" . Na samych zakrętach Nissan pojechał o 14 km/h szybciej od Jaguara pomimo tego ze XKR-S wchodzi w zakręty chyba najlepiej jak kiedykolwiek widziałem. Jest to przykład, że często nie liczą się tylko konie pod maską... Być może jest to tak, że Jaguar bardzo rzadko skupia się na prędkości lecz na " Dizajnie " i nie ma takiego doświadczenia w prędkości jak Nissan. Taka jest moja skromna opinia po obejrzeniu tych dwóch samochodów w jednym z odcinków Top Geara. ;)