Autor Wątek:  Problemy z Paczką Całościową 2009  (Przeczytany 219674 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MaSzynowicz

  • Wiadomości: 162
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Paczką Całościową 2009
« Odpowiedź #420 dnia: 07 Lutego 2010, 14:03:45 »
Starter Ra odczytuje wszystkie możliwe do prowadzenia pojazdy. Twórcy trasy rozwiązali ten problem wpisując w okienku informację, że ten skład jest kierowany przez komputer.
No i ładnie mi odpowiedziałeś tak samo jak Krzysiek626 i wszystko jasne.

Offline Sebek821

  • Wiadomości: 9
  • The PKP Is Fantastic
    • Zobacz profil
    • Zajezdnia Autobusowa Klonowica Sp.z.o.o
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Problemy z Paczką Całościową 2009
« Odpowiedź #421 dnia: 07 Lutego 2010, 16:05:45 »
Witam kolegów i koleżanki. Miałem problem z kartą ATI no bo jak wiadomo to na niej PC09 nie działa jeszcze. Przeszedłem na laptopa  (mamy :D)  i ogółem jakoś działa, ale mam mały problemik:
1.Otóż trawa,drogi,perony,wzniesienia,semafory (semafory-widać tylko kolor światła) raz są a raz nie ma lecz częściej nie.
2.Problem dotyczy jazdy. Są sesje że trzeba łączyć wagony i rozłączyć. Otóż wcale nie chcą się połączyć z lokiem, ale jak dostane sygnał zielony to jade (bez wagonów) ale i tak sesję przechodze :)
Co może być?

Parametry laptopa:
Windows Vista Home Basic
Pentium(R) Dual-Core CPU    T4300  @ 2.10GHz
3.00 GB RAM
Mobile Intel(R) 4 Series Express Chipset Family
Teraz dobrze napisałem?
Projekt "ST-Symulator Tramwaju". Ktoś chętny do współpracy? Na GG pisać ;)

Offline dymus

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 1046
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 274
Odp: Problemy z Paczką Całościową 2009
« Odpowiedź #422 dnia: 07 Lutego 2010, 16:12:58 »
2.Problem dotyczy jazdy. Są sesje że trzeba łączyć wagony i rozłączyć. Otóż wcale nie chcą się połączyć z lokiem, ale jak dostane sygnał zielony to jade (bez wagonów) ale i tak sesję przechodze :)

Przy łączeniu wagonów z lokomotywą wychodzisz z kabiny i naciskasz dwa razy Insert, żeby połączyć lokomotywę ze składem? Bo wagony same się nie podłączą, tylko musisz "wyjść" z kabiny i podejść w okolice sprzęgu i tam nacisnąć 2 razy Insert (oczywiście po podjechaniu lokomotywą do składu).

Offline Sebek821

  • Wiadomości: 9
  • The PKP Is Fantastic
    • Zobacz profil
    • Zajezdnia Autobusowa Klonowica Sp.z.o.o
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Problemy z Paczką Całościową 2009
« Odpowiedź #423 dnia: 07 Lutego 2010, 16:26:35 »
2.Problem dotyczy jazdy. Są sesje że trzeba łączyć wagony i rozłączyć. Otóż wcale nie chcą się połączyć z lokiem, ale jak dostane sygnał zielony to jade (bez wagonów) ale i tak sesję przechodze :)

Przy łączeniu wagonów z lokomotywą wychodzisz z kabiny i naciskasz dwa razy Insert, żeby połączyć lokomotywę ze składem? Bo wagony same się nie podłączą, tylko musisz "wyjść" z kabiny i podejść w okolice sprzęgu i tam nacisnąć 2 razy Insert (oczywiście po podjechaniu lokomotywą do składu).
Robię tak:
-naciskam F4 jako "wyjście z loka"
-dociskam loka - daje pozycję 1
-naciskam Insert

Czasem robię też tak, że daje hamulec na 2 pozycję i luzuje loka, lecz to też nic nie daje.
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2010, 18:24:09 wysłana przez ZiomalCl »
Projekt "ST-Symulator Tramwaju". Ktoś chętny do współpracy? Na GG pisać ;)

Offline AtapiCl

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 4426
    • Zobacz profil
    • O warszawskiej części linii kolejowej nr 7 Warszawa – Lublin i nie tylko ;)
  • Otrzymane polubienia: 212
Odp: Problemy z Paczką Całościową 2009
« Odpowiedź #424 dnia: 07 Lutego 2010, 16:29:24 »
I jesteś między sprzęgami? Wysokość też jest dobra? (był już kiedyś taki przypadek, że user nie wiedział że klawiszami 'page up'/'page down'  zmienia się wysokość kamery).

Offline Sebek821

  • Wiadomości: 9
  • The PKP Is Fantastic
    • Zobacz profil
    • Zajezdnia Autobusowa Klonowica Sp.z.o.o
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Problemy z Paczką Całościową 2009
« Odpowiedź #425 dnia: 07 Lutego 2010, 16:32:04 »
I jesteś między sprzęgami? Wysokość też jest dobra? (był już kiedyś taki przypadek, że user nie wiedział że klawiszami 'page up'/'page down'  zmienia się wysokość kamery).
O klawiszach to wiem, że zmieniają wysokość kamerki :) Ale to ja mam wejść między loka, a wagony?
A co do trawy itp. to ktoś mi pomoże? :(
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2010, 18:25:40 wysłana przez ZiomalCl »
Projekt "ST-Symulator Tramwaju". Ktoś chętny do współpracy? Na GG pisać ;)

Offline jageer

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 1410
  • Jak Sz to tylko na Tm....
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 48
Odp: Problemy z Paczką Całościową 2009
« Odpowiedź #426 dnia: 07 Lutego 2010, 16:35:46 »
Ale to ja mam wejść między loka a wagony?
Po prostu tak ustaw kamerę, abyś widział sprzęg (tak jakbyś tam stał). Jak podepniesz wagony to zauważysz, że hak się "zarzuci" i podłączą wężyki.
Co do naciskania klawisza Insert, to z tego co wiem to trzeba trzy razy.
Musi to robić delikatnie, bo jak nie umie to semafor opadnie...

Offline siodemkanaoporach

  • Wiadomości: 295
  • EU07
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Paczką Całościową 2009
« Odpowiedź #427 dnia: 07 Lutego 2010, 16:49:31 »
Dokładnie to jest tak:
pierwszy raz- sprzęg śrubowy,
drugi raz- czerwony wąż (hamulce),
trzeci raz- żółty wąż (powietrze dla innych celów),
czwarty raz- ukrotnienie.
quidquid Latine dictum sit, altum videtur

Offline muri

  • Wiadomości: 627
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 5
Odp: Problemy z Paczką Całościową 2009
« Odpowiedź #428 dnia: 07 Lutego 2010, 17:27:16 »
1.Otóż trawa,drogi,perony,wzniesienia,semafory (semafory-widać tylko kolor światła) raz są a raz nie ma lecz częściej nie.
(...)
Mobile Intel(R) 4 Series Express Chipset Family
U mnie semafory są, ale trawa, zawiesia bramowe, lasy i czasami tekstury podsypek się nie wyświetlają. Widać to na screenach, tekstura jest nałożona tylko na niektóre trójkąty. W przypadku zawiesi bramowych jak widać z jednej strony wyświetla się pół tekstury (trójkąt), a z drugiej nic się nie wyświetla. Również używam laptopa ze zintegrowaną grafiką intela, więc podejrzewam że o to chodzi. W logu wszystko ok, żadnych faili. Chyba nowe exe lubi tyko geforce'y ;)

Offline Mariusz1970

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 3927
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 287

Offline Sebek821

  • Wiadomości: 9
  • The PKP Is Fantastic
    • Zobacz profil
    • Zajezdnia Autobusowa Klonowica Sp.z.o.o
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Problemy z Paczką Całościową 2009
« Odpowiedź #430 dnia: 07 Lutego 2010, 20:06:25 »
Ale to ja mam wejść między loka a wagony?
Po prostu tak ustaw kamerę, abyś widział sprzęg (tak jakbyś tam stał). Jak podepniesz wagony to zauważysz, że hak się "zarzuci" i podłączą wężyki.
Co do naciskania klawisza Insert, to z tego co wiem to trzeba trzy razy.
Dziękuje! Podziałało,_chociaż musiałem wejść między loka a wagon :)
Panowie, a co zrobić z tą trawą? Bo jej nie mam (wyżej jest załącznik)

Odpowiedź już padła odnośnie trawy. Poczekaj na poprawkę exe.
ZiomalCl
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2010, 20:40:20 wysłana przez ZiomalCl »
Projekt "ST-Symulator Tramwaju". Ktoś chętny do współpracy? Na GG pisać ;)

Offline hunter

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 1126
    • Zobacz profil
    • kolej.banda.pl
  • Otrzymane polubienia: 5
Odp: Problemy z Paczką Całościową 2009
« Odpowiedź #431 dnia: 07 Lutego 2010, 20:54:08 »
Starter Ra odczytuje wszystkie możliwe do prowadzenia pojazdy. Twórcy trasy rozwiązali ten problem wpisując w okienku informację, że ten skład jest kierowany przez komputer.
No i ładnie mi odpowiedziałeś tak samo jak Krzysiek626 i wszystko jasne.
Z tego powodu proponuje, by w starterze byla gdzies dodatkowa opcja - "Pokazuj sklady z plikow inc" - to by rozwiazalo klopot zbyt duzej ilosci skladow w kazdym trybie programu.
Z pozdrowieniami,
Grzegorz Durbajło

http://www.kolej.banda.pl/ - moje kolejowe zdjęcia.

Offline Ra

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 6320
  • Ostatni gasi światło...
    • Zobacz profil
    • Instalator+Starter+Edytor
  • Otrzymane polubienia: 349
Odp: Problemy z Paczką Całościową 2009
« Odpowiedź #432 dnia: 07 Lutego 2010, 23:10:42 »
Z tego powodu proponuje, by w starterze byla gdzies dodatkowa opcja - "Pokazuj sklady z plikow inc" - to by rozwiazalo klopot zbyt duzej ilosci skladow w kazdym trybie programu.
Taka opcja jest w postaci zmiany trybu. W prostym i zwykłym składy z dodatkowych plików nie są pokazywane (a przynajmniej takie jest założenie). Problem może być jedynie dla składów z lokomotywami, które wcześniej nie miały kabiny (np. SU45 w Quarku) i dlatego nie były pokazywane przez start.exe. Teraz trzeba je opisywać //$o -Tekst opisu (z minusem po spacji). Sam brak opisu nie jest miarodajny, ponieważ są scenerie z nieopisanymi składami. Mógłbym wprowadzić ukrywanie składów bez opisu, jeśli choć jeden ma opis. W trybie dla betatesterów pokazywane są wszystkie składy, gdyż taka była potrzeba. Ale ten tryb nie jest przeznaczony do normalnego użytku.
¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯ Ra

Polecam: kręgarz Wojciech Walczak, projekt masarni

Offline Dolmio89

  • Wiadomości: 1185
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 9
Odp: Problemy z Paczką Całościową 2009
« Odpowiedź #433 dnia: 08 Lutego 2010, 15:16:59 »
Z kartami Intela w laptopach sprawa wygląda podobnie jak z ATI - trzeba czekać na nowe exe. Sam mam w laptopie kartę Intela i te same problemy.

Jednocześnie w związku z wiadomościami pojawiającymi się w mojej skrzynce PW informuje że nie znam terminu wydania poprawionego exe, proszę nie kierować do mnie pytań na ten temat. Sprawą zajmuje się ShaXbee, nam pozostaje na razie cierpliwie czekać.

Offline jageer

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 1410
  • Jak Sz to tylko na Tm....
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 48
Odp: Problemy z Paczką Całościową 2009
« Odpowiedź #434 dnia: 08 Lutego 2010, 18:54:31 »
Po raz drugi zdarzyło się, że jadąc misję pośpieszną1 na linii nocnej 053, gdy stoję pod semaforem wjazdowym na Psie Pole, jadący z przeciwka M62 + TEM2 z beczkami skład jest rozrywany. Tzn M62 jedzie dalej, a drugi lok i beczki blokują mi drogę.
Musi to robić delikatnie, bo jak nie umie to semafor opadnie...

Offline Michu46

  • Wiadomości: 115
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Paczką Całościową 2009
« Odpowiedź #435 dnia: 08 Lutego 2010, 19:25:12 »
(...) M62 + TEM2 z beczkami skład jest rozrywany. Tzn M62 jedzie dalej, a drugi lok i beczki blokują mi drogę.
To pewno dodałeś więcej beczek, lub zmieniałeś tam, gdzie było przez autora napisane by nic nie zmieniać.
« Ostatnia zmiana: 08 Lutego 2010, 21:40:28 wysłana przez ZiomalCl »

Offline MKdudu

  • Wiadomości: 360
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2
Odp: Problemy z Paczką Całościową 2009
« Odpowiedź #436 dnia: 09 Lutego 2010, 01:34:57 »
To pewno dodałeś więcej beczek, lub zmieniałeś tam, gdzie było przez autora napisane by nic nie zmieniać.
Nie><koniecznie..., ja nic nie ruszałem w pliku ze składami a u mnie równierzż rozrywa skład, maszyny jadą osobno a wagony za nimi;). Próbowałem dać inny lok i pomogło ale tylko co drugie wczytanie scenerii skład jedzie beż urywania...

Krzysiek626
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2010, 07:26:48 wysłana przez Krzysiek626 »
^^PR Rzeszów^^

Offline AtapiCl

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 4426
    • Zobacz profil
    • O warszawskiej części linii kolejowej nr 7 Warszawa – Lublin i nie tylko ;)
  • Otrzymane polubienia: 212
Odp: Problemy z Paczką Całościową 2009
« Odpowiedź #437 dnia: 09 Lutego 2010, 01:58:52 »
http://eu07.pl/forum/index.php/topic,14330.msg151678.html#msg151678

Ponieważ obecnie zgłaszane tu błędy w większości już były omawiane w tym temacie (i co niektórym nie chce się go czytać, żeby znaleźć odpowiedź) wątek zamykam. W uzasadnionym przypadku (gdy jest pewność, że jakiś błąd nie został opisany w tym temacie) proszę założyć nowy temat z opisem problemu.
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2010, 21:17:40 wysłana przez ZiomalCl »