Autor Wątek:  Problemy z Paczką Całościową 2009  (Przeczytany 216669 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ShaXbee

  • Administrator
  • Wiadomości: 1984
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2
Odp: Problemy z Paczką Całościową 2009
« Odpowiedź #270 dnia: 19 Stycznia 2010, 16:49:39 »
Cytuj
Cytuj
...
Ten sprzęt nie obsługuje tekstur .dds, nawet w wersji .tga nie wróżę więcej niż 2 FPS na tej karcie.

Inne programy/gry 3d wyświetlają mi .dds bez problemu. To nie wina starej karty. Nie ma możliwości obejścia w jakiś sposób tego problemu?

Pewnie dla tego że używają DirectX, nie ma sposobu obejścia tego.

Offline Rozi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 1931
  • Są zdjęcia = są modele.
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 135
Odp: Problemy z Paczką Całościową 2009
« Odpowiedź #271 dnia: 19 Stycznia 2010, 16:54:11 »
To samo tyczy się semaforów. Jaki sygnał jest na nim wyświetlony widać dopiero ok 700-500m a wyhamować kilku-tysięczne brutto przy prędkości 40km/h nie jest łatwo. Czy 500t pośpiech tak aby pasażerowie mieli wygodę. Ja osobiście przejechałem 4 S1.

Pewnie hamujesz numerem 2 na numerycznej. W praktyce wiem i sprawdziłem, że w rzeczywistości jakby hamować pociągi dwójką, to by nie wyhamowały. Maszyniści hamują tak jakby numerem 5.

Offline jageer

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 1410
  • Jak Sz to tylko na Tm....
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 48
Odp: Problemy z Paczką Całościową 2009
« Odpowiedź #272 dnia: 19 Stycznia 2010, 16:56:57 »
Odpaliłem misję z SM31 sceneria bałtyk.

Wyjeżdżam po platformy, cofam się zwrotka po wagony kryte się nie przestawia.
Potem ET22 nie wjeżdża na tor obok tylko jeden dalej i stoi w połowie, tak że ostatnie wagony zajmują rozjazdy, tak samo EU07 z wagonami nie dostaje sygnału wjazdowego.
Musi to robić delikatnie, bo jak nie umie to semafor opadnie...

Offline Mannerheim

  • Wiadomości: 106
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Problemy z Paczką Całościową 2009
« Odpowiedź #273 dnia: 19 Stycznia 2010, 16:58:56 »
Nie wiem jak to wygląda w dziennych scn, ale w nocnych jest nawet całkiem całkiem, aczkolwiek wskaźnik widać dopiero ok 100m przed nim a założę się że tak w w rzeczywistości nie jest.
To samo tyczy się semaforów. Jaki sygnał jest na nim wyświetlony widać dopiero ok 700-500m a wyhamować kilku-tysięczne brutto przy prędkości 40km/h nie jest łatwo. Czy 500t pośpiech tak aby pasażerowie mieli wygodę. Ja osobiście przejechałem 4 S1.
O ile w przypadku semaforów nie widzę problemu (jeśli nie ma mgły sygnały widać wyraźnie z ponad kilometra) o tyle wskaźniki istotnie są trudno dostrzegalne. Według mnie smuga jest zbyt mało przezroczysta, za biała (zamglona), do tego dochodzi brak retrorefleksji obiektów.
Na kilku screenach z tematu "Na początku była ciemność..." inne wersje smugi wydają się bardziej "podświetlać" otoczenie, może zmiana smug by pomogła.

Offline chyzy17

  • Wiadomości: 248
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 12
Odp: Problemy z Paczką Całościową 2009
« Odpowiedź #274 dnia: 19 Stycznia 2010, 17:03:11 »
Celowo screen robiony z dalsza bo jak robię z bliska to ładnie wychodzi. Akurat cofałem bo przerżnąłem wskaźnik, ale to nie zmienia nic. Tak widzę jak nie gorzej nawet, przy mijaniu wskaźnika rzecz jasna.

Offline Rozi

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 1931
  • Są zdjęcia = są modele.
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 135
Odp: Problemy z Paczką Całościową 2009
« Odpowiedź #275 dnia: 19 Stycznia 2010, 17:19:26 »
Celowo screen robiony z dalsza bo jak robię z bliska to ładnie wychodzi. Akurat cofałem bo przerżnąłem wskaźnik, ale to nie zmienia nic. Tak widzę jak nie gorzej nawet, przy mijaniu wskaźnika rzecz jasna.

Jest to fakt. Podczas jazdy wskaźników praktycznie nie idzie odczytać.

Offline 333Wojtas333

  • Wiadomości: 191
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Problemy z Paczką Całościową 2009
« Odpowiedź #276 dnia: 19 Stycznia 2010, 17:54:08 »
Po pierwsze chcialbym przeprosic za pisownie z powodu awarii klawiatury.

Moj problem polega na tym, ze po zaladowaniu scenerii wywala mi blad typu: "Wystąpił problem z aplikacją MaSzyna EU07-424 i zostanie ona zamknięta." itd.

Wiem, ze to wina exe, bo na innych mi odpala ale zadne z tych exe nie odczytuje plikow .dds.

Czy ktos wie w czym problem?

Offline dymus

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 1046
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 274
Odp: Problemy z Paczką Całościową 2009
« Odpowiedź #277 dnia: 19 Stycznia 2010, 17:57:14 »
Taa pół wątku jest o tym, masz po prostu kartę Radeona/AIT i dlatego nowe exe nie działa poprawnie.

Offline surgeon

  • Wiadomości: 659
  • Zmierzły, opryskliwy, czepialski i mądrala :D
    • Zobacz profil
    • SCN
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Paczką Całościową 2009
« Odpowiedź #278 dnia: 19 Stycznia 2010, 17:58:46 »
Może należałoby coś ustalić. Problemem są wadliwe karty lub sterowniki ATI czy błędnie działające EXE?
Ra: Ostatnio dochodzę do wniosku, że cybernetycznie to kura ma podobne skomplikowanie, co obecne komputery. A jest tańsza, zdrowsza, a jak się zepsuje, to wywalić na kompost można.

Offline puma2091

  • Wiadomości: 463
  • ...
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Problemy z Paczką Całościową 2009
« Odpowiedź #279 dnia: 19 Stycznia 2010, 18:06:03 »
Co do tych kart ATI to chyba nie jest do końca prawda.
Moja karta: ATI Radeon HD 4670 1Gb. Wersja sterów to 8.561 i problemów nie mam. Trochę to dziwne że tylko u mnie działa. Mam tylko problem z bipami gdzie widzę przez szybę tory itd., ale to chyba nie jest wina KG. 

Offline 333Wojtas333

  • Wiadomości: 191
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 1
Odp: Problemy z Paczką Całościową 2009
« Odpowiedź #280 dnia: 19 Stycznia 2010, 18:22:05 »
Ja mam Radeona HD 2600 2GB i jest ten problem. Słyszałem, że trwają prace nad patchem który ma wyeliminowac błędy. Czy można by było także wziąśc pod uwagę ten problem?

Offline Dolmio89

  • Wiadomości: 1185
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 9
Odp: Problemy z Paczką Całościową 2009
« Odpowiedź #281 dnia: 19 Stycznia 2010, 18:24:22 »
Jest to główny problem brany pod uwagę.

Offline Doktor M

  • Wiadomości: 83
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Paczką Całościową 2009
« Odpowiedź #282 dnia: 19 Stycznia 2010, 18:28:56 »
Z innej beczki:
Trasa Tarniowo - Konieckowo, pociąg ME1402 (EU07-216). Z pliku rozkładu jazdy wynika, że przez całą trasę prowadzimy skład z prędkością 120 km/h. Problem polega na tym, że na trasie, przynajmniej w początkowej części, nie występują przed zakrętami wskaźniki W8 i W9, co powoduje, że skład rozpędzony do ponad 100 km/h pakuje się w dość ciasny zakręt, co oczywiście kończy się wykolejeniem.
Moczniki EP09 - ED72 nie zatrzymuje się na peronie w Mocznikach, tylko sunie powoli dalej mijając S1 na semaforze.

Mimo przeinstalowania paczki, nadal wysypuje mi się program w Krzyżowej 2, gdy wjeżdżam EP 09 w perony w Drawowie Głównym.
« Ostatnia zmiana: 19 Stycznia 2010, 19:46:29 wysłana przez Doktor M »

Offline firleju

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 1588
  • bawię się (w) exe...
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 121
Odp: Problemy z Paczką Całościową 2009
« Odpowiedź #283 dnia: 19 Stycznia 2010, 20:08:14 »
Co do kart Intela to na X4500MHD problemy nie występują. I FPS nawet znośny.
Skrypty do Blendera dostępne tutaj
W miarę aktualne wiki EXE wiki.eu07.es

Offline MKdudu

  • Wiadomości: 360
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2
Odp: Problemy z Paczką Całościową 2009
« Odpowiedź #284 dnia: 19 Stycznia 2010, 20:34:44 »
Mimo przeinstalowania paczki, nadal wysypuje mi się program w Krzyżowej 2, gdy wjeżdżam EP 09 w perony w Drawowie Głównym.
Zależy od sterowników jakie masz na własnym komputerze, ja kiedyś miałem podobnie bo z byle powodu na stacji Wielki Kac (Quark Mce3, Quark2007) wywalało mi raport o błędach, po zainstalowaniu starszej wersji sterowników raport juz się nie wyświtlał, taki sam problem miałem również na innych sceneriach pomimo poprawnego wczytania scenerii.

P.S.
Wie ktoś może jak będzie działać Paczka Całościowa w systemie Windows 7 Ultimate i ewentualnie jakie sterowniki są najlepsze pod ten system, aby symulator działał poprawnie?
Z Góry Dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 19 Stycznia 2010, 20:43:40 wysłana przez ZiomalCl »
^^PR Rzeszów^^

Offline MichałŁ

  • Wiadomości: 1179
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 37
Odp: Problemy z Paczką Całościową 2009
« Odpowiedź #285 dnia: 19 Stycznia 2010, 20:45:24 »
Ja zauważyłem takie błędy:
- w EZT PG jest zasilany tylko na pozycji luzowanie EP.
- w wagonach nie mogę zmieniać nastawienia hamulca
- SU46 nie rusza na pozycji S

Offline tusik

  • Wiadomości: 23
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Paczką Całościową 2009
« Odpowiedź #286 dnia: 19 Stycznia 2010, 20:53:18 »
O ile ja pamiętam to SU46 nie ma ruszać na tej pozycji tylko na kolejnej. ;p

Offline firleju

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 1588
  • bawię się (w) exe...
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 121
Odp: Problemy z Paczką Całościową 2009
« Odpowiedź #287 dnia: 19 Stycznia 2010, 21:37:16 »
P.S.
Wie ktoś może jak będzie działać Paczka Całościowa w systemie Windows 7 Ultimate
Na W7HP 64-bit działa bezproblemowo.

Na W7Prof 64-bit również.
Quark-t
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2010, 08:23:40 wysłana przez Quark-t »
Skrypty do Blendera dostępne tutaj
W miarę aktualne wiki EXE wiki.eu07.es

Offline samja

  • Wiadomości: 52
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Paczką Całościową 2009
« Odpowiedź #288 dnia: 19 Stycznia 2010, 21:49:02 »
Witam.
Ja mam natomiast problem związany z misją osobowym na Zwierzyńcu.
Otóż gdy ładuję ową misję, po czasie wywala mi błąd w postaci "Wystąpił nieoczekiwany błąd ..."
Podaje loga w zał.

Offline Krzysiek626

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 5925
  • EXIT
    • Zobacz profil
    • Krzysiek626
  • Otrzymane polubienia: 443
Odp: Problemy z Paczką Całościową 2009
« Odpowiedź #289 dnia: 19 Stycznia 2010, 22:14:46 »
Witam.
Ja mam natomiast problem związany z misją osobowym na Zwierzyńcu.
Otóż gdy ładuję ową misję, po czasie wywala mi błąd w postaci "Wystąpił nieoczekiwany błąd ..."
Podaje loga w zał.
Otwórz plik zwierzyniec _osobowy.scn w notatniku. Znajdź taki wpis taboru:
trainset none dekoracja_23 0.0 0.0
node 800 0 ET22-456 dynamic PKP\ET22_v1 201E-456.dds 201E 0.0 nobody 3 0 enddynamic
node 800 0 EU07-116 dynamic PKP\4E_v1 4E-116-hist.dds 4E 0.0 nobody 0 0 enddynamic
endtrainset
Wykasuj jedną z tych linijek, z bykiem lub z siódemką. Możesz także postawić przed daną linijką taki znak: //
Zapisz zmiany i odpal scenerię. Miłej jazdy.
« Ostatnia zmiana: 19 Stycznia 2010, 22:28:50 wysłana przez Krzysiek626 »

Offline tusik

  • Wiadomości: 23
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Paczką Całościową 2009
« Odpowiedź #290 dnia: 20 Stycznia 2010, 05:00:55 »
Co do kart Intela to na X4500MHD problemy nie występują. I FPS nawet znośny.
Na moim intelu (X3100) też fps jest znośny, ale są pewne kłopoty, które już przedstawiałem powyżej. Mam nadzieje, że uda się ustalić przyczynę i rozwiązać ten problem. Bardzo mi zależy na tej MaSZynie! ;p

Offline adamst

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 354
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 75
Odp: Problemy z Paczką Całościową 2009
« Odpowiedź #291 dnia: 20 Stycznia 2010, 06:06:00 »
Nie wiem, czy należy to zgłaszać jako problem z PC2009 czy z taborem, w każdym razie:

Smugi reflektorów (przynajmniej w siódemkach) widoczne są tylko przy jeździe w kabinie A. Na zewnątrz, lub przy prowadzeniu pojazdu z kabiny B - nie wyświetlają się.

Konfiguracja: AMD Athlon64x2, 2GB RAM, WinXP SP3, karta graficzna GF7600GS.

Offline MichałŁ

  • Wiadomości: 1179
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 37
Odp: Problemy z Paczką Całościową 2009
« Odpowiedź #292 dnia: 20 Stycznia 2010, 07:01:27 »
Jaszcze jedno zawór knorr'a H14K1 na napełnianiu daje tylko 6 atm a powinien tyle ile jest w zbiorniku głównym
Co do SU46 i pozycji S jeżeli grzanie jest wyłączone to pozycja S to to samo co pozycja 1. Jeżeli grzanie jest włączone to na pozycji S dołącza się rezystor w obwodzie wzbudzania żeby lokomotywa płynniej ruszała.

Offline jussi19

  • Wiadomości: 178
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 7
Odp: Problemy z Paczką Całościową 2009
« Odpowiedź #293 dnia: 20 Stycznia 2010, 14:34:43 »
Czy u was na linii 053 jak ustawicie pogodę na np. altostratus004 trakcja ma zielony kolor ?. Gdy ustawię na inną jasną pogodę to także mam zieloną trakcję. Można to jakoś zmienić, bo chcę także jeździć w dzień na linii 053, ale ta trakcja trochę przeszkadza.

Offline piotpal

  • Wiadomości: 104
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Paczką Całościową 2009
« Odpowiedź #294 dnia: 20 Stycznia 2010, 14:38:03 »
Mimo usilnych starań (z wykorzystaniem antynulltrack'a) nie mogę pozbyć się błędu nulltrack w scenerii Dębica-Sandomierz. Czy ktoś mógłby umieścić pliki z poprawionymi torami dla tej scenerii? Wiem, że prowadzone są prace nad poprawką paczki całościowej, ale nie wiadomo kiedy wyjdzie.
I na koniec: jestem pełen podziwu dla osób, które tworzyły paczkę. Świetna robota!
Piotpal

Offline adsim

  • Moderator
  • Wiadomości: 3934
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 12
Odp: Problemy z Paczką Całościową 2009
« Odpowiedź #295 dnia: 20 Stycznia 2010, 14:53:53 »
Czy u was na linii 053 jak ustawicie pogodę na np. altostratus004 trakcja ma zielony kolor ?. Gdy ustawię na inną jasną pogodę to także mam zieloną trakcję. Można to jakoś zmienić, bo chcę także jeździć w dzień na linii 053, ale ta trakcja trochę przeszkadza.
To nie jest błąd związany z PC. Miedziana sieć także w rzeczywistości ma taki kolor, bo pokrywa się patyną. Idź na stację i sobie zobacz. Poza tym ta sprawa była już kiedyś poruszana i jak się nie chce takiej sieci, to trzeba zmienić jej wpisy z CU (miedziana) na AL (aluminiowa).
(: ɯɐıʍɐɹpzod

Offline MKdudu

  • Wiadomości: 360
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2
Odp: Problemy z Paczką Całościową 2009
« Odpowiedź #296 dnia: 20 Stycznia 2010, 15:01:29 »
Witam.
Po przejechaniu pierwszej scenerii na lini053 (misja "Barbakan" 1612) oprócz tego że skład Orlenu z cysternami po dojechaniu do celu wyjeżdża poza tor to jest wszystko wporządku. Jednak martwi mnie jedna rzecz. Gdy jechałem po tej scenerii to symulator działał płynnie, poza kilkoma przycięciami, natomiast podczas tej płynnej jazdy symulator co 30s. przez 1s. zacinał się, nie wiem co jest przyczyną, może to że mam słaby procesor lub karte graficzna i nie nadążają wczytywać obrazu którego mam przed sobą albo może i za duża częstotliwość odświeżania monitor w ustawieniach komputera. Proszę o radę.
Z Góry Dziękuję.
Pozdrawiam, Daniel.
^^PR Rzeszów^^

Offline Methody

  • Wiadomości: 37
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 0
Odp: Problemy z Paczką Całościową 2009
« Odpowiedź #297 dnia: 20 Stycznia 2010, 15:53:37 »
Bry,
To może i ja przedstawię swoją wersję.
Sprzęt: Lapitok Asus F5
Ati Radeon Xpress 1100;
DUO Genuine Intel(R) CPU T2130 1.86GHz;
1024MB RAM.
Log'ów nie mam gdyż testowałem taśmowo i nie dałem rady zapisać,parametry sterowników karty zapodam w późniejszym terminie.
Misja: krzyzowa2_ET22-R002
Gdy dostałem S1 na semaforze postanowiłem sprawdzić co się dzieje i wyczaiłem to:

Następne testowane misje to:krzyzowa2 - PE9742 EU07-150;L053-sluzba-1-night;L053-sluzba-brutto-posp;Baltyk SM31-165 - we wszystkich po dojechaniu do pewnego miejsca symek nagle sie wysypywał...
Jeżeli dziś mi się uda to spróbuje porobić zrzuty błędów,chyba,że błędy znikną ;)
Tak czy inaczej na tej nowej paczce i moim sprzęcie wyciągam całkiem niezły FPS niż na zeszłych EXE (np. L053,Krzyżowa,chociaż Bałtyk i Moczniki już gorzej się prezentowały).
Poza tym niebawem mam zamiar zakupić nowy sprzęt więc mam nadzieję,że będzie elegancko,kwestia tylko właściwego doboru podzespołów.

Screeny umieść jako załączniki do wiadomości (podczas edycji rozwijasz roletę 'opcje dodatkowe...').
ZiomalCl


Wersja sterownika karty graficznej: 8.342.0.0
Gdy jechałem po tej scenerii to symulator działał płynnie, poza kilkoma przycięciami, natomiast podczas tej płynnej jazdy symulator co 30s. przez 1s. zacinał się
Mam to samo,tylko może w innych częstotliwościach.
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2010, 16:59:26 wysłana przez REWIZOR »

Offline pinokio

  • Zasłużony dla Symulatora
  • Wiadomości: 183
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 43
Odp: Problemy z Paczką Całościową 2009
« Odpowiedź #298 dnia: 20 Stycznia 2010, 17:45:09 »
L053 misja brutto+pospiech, po podpieciu poc. pospiesznego, na wjezdzie do Zernik wywala null track.    Ale co wywala?   pociag ktorym jedziemy       
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2010, 18:07:09 wysłana przez pinokio »
Miejsce pracy: FH14 500

Offline libertyn89

  • Wiadomości: 2002
    • Zobacz profil
  • Otrzymane polubienia: 2
Odp: Problemy z Paczką Całościową 2009
« Odpowiedź #299 dnia: 20 Stycznia 2010, 18:01:46 »
Ale co wywala?
Pozdrawiam, Karol