Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Jak zrobić budynek np. Dworca PKP w 3ds maxie?
RooteK:
Tworzysz plane o odpowiednich wymiarach i teksturujesz go swoim zdjęciem/planem
przepioramarcin:
Jeszcze jedna sprawa.
Jak umieścić model w scenerii korzystając ze skryptów.
Ewentualnie jak powinien wyglądać wpis w scenerii do takiego modelu i co oznaczają
poszczególne elementy kodu?
Proszę o krótki instruktaż.
Pozdrawiam. Marcin
Rozi:
Witam. Zrobiłem swój pierwszy model... [proszę się nie śmiać] fotel :] Oto zdjęcie:
Mój problem polega na tym, że tekstura od góry jest dobra, jednakże bo bokach jest rozciągnięty tylko jeden piksel. Jak to zmienić?
Pozdrawiam
JONIN_EZT:
--- Cytat: przepioramarcin w 22 Sierpnia 2008, 10:18:20 ---Jeszcze jedna sprawa.
Jak umieścić model w scenerii korzystając ze skryptów.
Ewentualnie jak powinien wyglądać wpis w scenerii do takiego modelu i co oznaczają
poszczególne elementy kodu?
Proszę o krótki instruktaż.
Pozdrawiam. Marcin
--- Koniec cytatu ---
Postępujesz w taki sposób
1. Otwierasz skrypt
2. Klikasz zakładkę Model (przy grupie INCLUDE)
3.
name - (tutaj możesz dac none albo jakąś nazwę np) DOM
Model - [współrzędne t3d twojego modelu !Pod warunkiem że znajduje się w folderze Symek\models\] np DOM.t3d ; mojemodele/DOM.t3d
4. Na koniec CREATE.
5. Jeżeli pojawi Ci się różowy sześcienny punkt z 3 strzałkami to znaczy że model jest już postawiony.
6. Ustawic wedle własnego uznania (najlepiej tak zrobic model by jego środek ciężkości był najlepiej środkiem tego sześciennego punktu i byc odwróconym zgodnie z kierunkami osi X Y Z, bo mogą byc problemy z umiejscowieniem, ale to już mniej ważne)
!w nowszych wersjach skryptu do maxa pojawiają się jeszcze dodatkowe tabelki dotyczące tekstury lub podobnych zagadnień i najlepiej nic w nich nie dopisywac!
Pozdrawiam
[EDIT]
Dodatkowo możesz utworzyc plik .inc do tego modelu dla innych potrzeb.
--- Kod: ---// (p1) none lub jakaś nazwa (p2) (p3) (p4) wspolrzedne (p5) rotacja
origin (p2) (p3) (p4)
rotate 0 (p5) 0
node -1 0 none model 0 0 0 0 mojemodele/dom.t3d none endmodel
rotate 0 0 0
endorigin
--- Koniec kodu ---
mk1992:
A ja sobię zrobiłem mini salon, wyszło to tak:
Brakuje tylko zdjęć na tekstury i można by tutaj nocować... ;)
Pozdrawiam!
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej