Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Nagrania PKP z jaką częstotliwością nagrywac do potrzeb symulatora?.
mechatronik:
To ja dodam coś od siebie nie wdając się w dyskusję :).
Otóż nie bardzo pamiętam jaki typ zespołu nadawczo odbiorczego najczęściej stosowany jest obecnie w lokach ale np. dla :
FM-302-01/W (dawniej stosowanego):
pasmo częstotliwości akustycznych wynosi: 300-3000 Hz
zniekształcenia nieliniowe: 10%
Mikrofonu MD-0133:
użyteczne pasmo przenoszenia wynosi: 250-5000 Hz
Głośnika typu 304-04:
użyteczne pasmo przenoszenia wynosi: 180-8000Hz
Także nie wiem czy jest sens nagrywać na f =44kHz skoro i tak oryginalna jakość dźwięku nie będzie najlepsza :). Natomiast jeśli istnieje możliwość nagrywania 44kHz to czemu nie :).
Pozdrawiam.
EDIT
Kiedy pisałem nie było prośby o zamknięcie :). Jak się komuś przyda to co napisałem to dobrze a jak nie to trudno :).
Mariusz1970:
Po tych danych od mechatronika uważam, iż najlepiej nagrać z czętotliwością próbkowania 8 kHz i przekonwertować na 22 kHz.
Teoretycznie nie powinny się wtedy nagrać dzwięki o wyższej czętotliwości niż 4000 Hz, co jest przede wszytkim szumem, jeżeli mamy na względzie pozbycie w max. stopniu szumów.
MuNiO:
--- Cytat: Mariusz1970 w 19 Stycznia 2008, 17:21:25 ---najlepiej nagrać z czętotliwością próbkowania 8 kHz i przekonwertować na 22 kHz.
--- Koniec cytatu ---
Ale co to da ?
Niech juz lepiej nagrywa na 22kHz 8bit i nie trzeba bedzie przerabiac, albo nagrywanie bezposrednio na format mp3 z jakoscia 128 wystarczy, mala objetosc plikow i wzgledna jakosc.
Przy nagrywaniu 8kHz wychodzi belkot. To tak jakby z miniaturki grafiki drukowac plakat
Mariusz1970:
No da co napisałem, przynajmniej w teorii. Czytaj proszę ze zrozumieniem to co napisałem.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_Kotielnikowa-Shannona
Jeśli twierdziśz, iż 8 kHz, to bełkot, współczuję, nie powinieneś nic zrozumieć przy rozmawianiu przez telefon.
Najpierw łyknij trochę teorii, później się wypowiadaj.
Mihau:
Wtrące tu swoje dwa słowa.
Nie znam sie za bardzo na nagrywaniu dzwięków ale szumy zawsze jakieś muszą być bo inaczej nie bedzie to realne.
To tyle dziękuje i pozdrawiam.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej