Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Nagrania PKP z jaką częstotliwością nagrywac do potrzeb symulatora?.
Krzysiek626:
--- Cytuj ---Przyklad :
popularny kaseciak - jakosc taka sobie z uwagi na wolny przesuw tasmy
magnetofony szpulowe - nadal uzywane w studiach do tworzenia tasm matek, szybki przesuw tasmy = wysoka jakosc nagran nawet lepsza niz zapis cyfrowy
--- Koniec cytatu ---
To nie ma nic do rzeczy z częstotliwością próbkowania.
Prędkość przesuwu taśmy jest ściśle związana z możliwością zapisania maksymalnej częstotliwości u góry pasma akustycznego. Jest to związane z nośnikiem magnetycznym jakim powleczone są taśmy do zapisu. Jest także związane z szerokością szczeliny głowicy zapisującej. Po za tym, do zapisu na taśmie magnetycznej stosowany jest jeszcze tak zwany prąd podkładu. Tu nie ma żadnej analogii z zapisem cyfrowym.
Jeśli chodzi o częstotliwość próbkowania w symku to 22 khz.
Jednak jeśli chodzi o jakość nagrań to 44 khz na pewno ma przewagę, tyle że nie ma absolutnie żadnego powodu by tworzyć tak duże pliki. Z tego co będziesz nasłuchiwał jej nie uzyskasz i nie odtworzysz w symulatorze.
@Munio, sadzisz przykłady typu, jak wystrzelić orzeszka z armaty 200 mm
Żeby zapisywać w 44 khz, trzeba mieć co zapisywać w takiej rozdzielczości.
--- Cytuj ---Skoro ty wszystko wiesz najlepiej to powiedz dlaczego polowa dzwiekow w symulatorze jest zaszumiona i brzmi okropnie ?
--- Koniec cytatu ---
Chcesz nam wmówić że były nagrane jako 22khz ?
No więc nie dlatego, są do kitu bo taki był materiał wyjściowy. Takie mikrofony i inny sprzęt.
Mariusz1970:
Munio
Słuchaj stary, mnie nie obchodzi co Ty robisz na codzień. Mam to gdzieś, ale piszesz bzurdy. Pytam się dlaczego 44 kHz jest prościej obrabić, piszesz mi, aby było więcej danych. Wyliczyłem Ci jaka jest różnica w odstępach próbek dla czętotliwości próbkowania 8 i 44 kHz. Udowodiłem Ci, że to co napisałeś nie ma sensu.
Jesli pytasz mnie o symka, tam częstotliwość próbkowania jest 22 kHz, przekonwetuj to na 44 Khz. Jeśli owe szumy znikną i będzie lepsza jakość, to czapki z głowy. Zgodnie z tym co mówisz, wtedy nie powinno być tych szumów i dźwięk będzie HiFi.
Grzegorz jeśli pytasz z jaką częstotliwością nagrywać, nagrywaj z taką jaką łyka symek czyli 22 kHz (choć najlepiej nagrywać na czętotliwości 2 razy większej niż pasmo przenoszenia radia i później przekonwertować na poterzby symka na 22kHz-tylko pytanie brzmi jakia jest ta górna częstotliwość- ja jej nie znam). Iość bitów na próbkę daj na maxa, bo symek łyka wszystko, jeśli mono czy stereo, daj mono. Symek co prawda łyka stereo, ale rozmowy z radia są mono, więc jeśli dasz na stereo, to na obu kanałach będzie to samo, a ilość bajtów się tylko niepotrzebnie zwiększy.
Grzegorz KK:
Witam.
Czyli rozumiem 44 Khz nie ma sensu a uniwersalna i najlepsza do symka to 22Khz?.A jak nagrywam na 44 to mi papa smerf-y wychodzą czasem czytac:Szybko mówią.
Pozdrawiam.
PS:Dzięki serdeczne wszystkim za odpowiedzi.
Mariusz1970:
Słuchaj i tak na końcu będziesz musiał konwetować pod symka do 22 kHz.
Nagrywanie z częstoliwością 44 kHz nic nie da, ale nie zaszkodzi (choć mogą nagrać się szumy większe). Niższa częstotliwość próbkowania, to jakbyś nałożył filtr, który nie przepuści większych częstotliwości niż 2 razy mniejsza częstotliwość próbkowania. Np w nagraniu występuje szum o częstotliwości 15 kHz, jeśli nagrasz w 44 kHz, to ten szum będzie słyszalny, jeśli w 22 kHz ten szum nie będzie slyszalny.
Ot i wszystko.
Grzegorz KK:
Wszystko w temacie można zamykac.
PS:Nie widze zbytniej różnicy przy tych częstotliwościach a to nagranie z 22Khz.Mam niezłej klasy odbiornik WIĘC NIE ROBI MI TO WIĘKSZEJ RÓŻNICY.Przed chwilą zarejestrowana rozmowa na 22Khz
Link-->
http://www.speedyshare.com/273851791.html
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej