Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Nagrania PKP z jaką częstotliwością nagrywac do potrzeb symulatora?.

<< < (3/10) > >>

Mariusz1970:
Przede wszystkim częstotliwość próbkowania ma związek z częstotliwością górnego pasma przenoszenia dźwięku, np aby zapisać dźwięk o częstotliwości 10 kHz, częstotliwość próbkowania musi być conajmniej dwa razy większa od częstotliwości 10 Khz, czyli w tym wypadku 20 kHz.
Przenosząc to do rozmów z radia pkp, górna granica pasma przenoszenia jest raczej niższa niż 22 kHz, więc częstotliwość próbkowania 44 kHz jest zbyteczna. Będą występowały próbki, które będą takie same, więc zbyteczne.
Ponadto policzmy np. dla 8 kHz odstęp pomiędzy próbkami jest co 0.000125 sek, a dla 44000 jest 0.000022 sek. Myślę, że nawet do profesjonalnych zastosowań odstęp danych co 0.000125 sekundy wystarczy do obróbki.

PROSTE?

MuNiO:

--- Cytat: Mariusz1970 w 19 Stycznia 2008, 16:16:36 ---Przede wszystkim częstotliwość próbkowania ma związek z częstotliwością górnego pasma przenoszenia dźwięku, np aby zapisać dźwięk o częstotliwości 10 kHz, częstotliwość próbkowania musi być conajmniej dwa razy większa od częstotliwości 10 Khz, czyli w tym wypadku 20 kHz.
Przenosząc to do rozmów z radia pkp, górna granica pasma przenoszenia jest rczej niższa niż 22 kHz, więc częstotliwość próbkowania 44 Khz jest zbyteczna. Będą występowały próbki, które będą takie same, więc zbyteczne.
Ponadto policzmy np. dla 8 KHz odstęp pomiędzy próbkami jest co 0.000125 sek, a dla 44000 jest 0.000022 sek. Myślę, że nawet do profesjonalnych zastosowań odstęp danych co 0.000125 sekundy wystarczy do obróbki.

PROSTE?

--- Koniec cytatu ---

Zle rozumujesz , tutaj wyliczenia matematyczne mozna wsadzic sobie wiadomo gdzie.

Zrob prosty eksperyment

Ten sam material nagraj w probkowaniu 44 i 22 i zrob porownanie np. sluchajac sluchawkami

Grzegorz KK:

--- Cytat: Mariusz1970 w 19 Stycznia 2008, 16:16:36 ---PROSTE?

--- Koniec cytatu ---
Mariusz wiesz co "kopara w dół" ja zapytałem o jedną rzecz a tu rodem filozoficzne wywody, ja bym poprosił o bardziej prosty  język i po prostu jaka częstotliwośc będzie uniwersalna?. :))
Pozdrawiam.

Mariusz1970:
Wymyśl coś mąderzjeszego.
Ta wiem, matematyką można sobie tyłek podetrzeć.
Wszak matematyka, pomimo, iż jest królową nauk, Ty rozumiem masz ją za nic.
Wiesz co nagraj rozmowę telefoniczną która ma pasmo przenoszenia od 0.3 do 3.4 kHz w różnych formatach np. 8 kHz i 44 kHz, wtedy może coś do Ciebie też dotrze.  

PS ten post jest skierowany do Munio

MuNiO:

--- Cytat: Mariusz1970 w 19 Stycznia 2008, 16:24:26 ---
Wszak matematyka, pomimo iż jest królową nauk, Ty rozumiem masz ją za nic.

--- Koniec cytatu ---

Matematyka w przypadku muzyki nic nie wnosi, ja sie kieruje dobrym sluchem i wykresem z analizatora widma

--- Cytat: Mariusz1970 w 19 Stycznia 2008, 16:24:26 ---Wiesz co nagraj rozmowę telefoniczną która ma pasmo przenoszenia od 0.3 do 3.4 kHz w różnych formatach np. 8 kHz i 44 kHz, wtedy może coś do Ciebie też dotrze.  

--- Koniec cytatu ---

Muzyka zajmuje sie na codzien , obrabianiem , przerabianiem, nagrywaniem muzyki i wiem co mowie

Jest taka zlota zasada : jak na poczatku zle zrobisz to dalej juz tylko mozna pogarszac, to ty decydujesz co masz nagrac a co stracic a nie urzadzenie ktore nagrywa w niskiej jakosci.

Skoro ty wszystko wiesz najlepiej to powiedz dlaczego polowa dzwiekow w symulatorze jest zaszumiona i brzmi okropnie ?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej