Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Nagrania PKP z jaką częstotliwością nagrywac do potrzeb symulatora?.
youBy:
Chciałbym jeszcze zasugerować jedną uwagę. Mianowicie dźwięk przepróbkowany w górę (np. z 11 na 22, czy z 8 na 44 {z tendencją na to drugie, tzn. niecałkowite wielokrotności}) ma wyraźnie metaliczny pogłos. Dlatego ja bym osobiście nagrywał w 44,1 kHz i tylko przed eksportem zapisywał jako 22kHz; wszak dane łatwo wyciąć, a trudno je potem "stworzyć".
Grzegorz KK:
Czyli nagrywac na 44,1 ?. Zgłupiałem już całkowicie mam niestety już pokaźny zbiór nagrań pozapisywanych na 8 Khz i przed eksportem tylko przekonwertowywałem na 22 Khz?. Od następnego razu jak pójde nagrywac to lepiej spróbowac próbkowania na 44,1 i obniżyc do 22 niż np z 8 Khz podnosic do 22 ?. Tak jak napisałeś.
Pozdrawiam.
PS:Czy te konwertowane nagrania z 8 na 22 Khz aż tak źle wyszły??. :// Od jutra będe nagrywał na 44,1 zobaczymy jak wyjdzie:)).
MuNiO:
--- Cytat: Grzegorz KK w 31 Stycznia 2008, 21:06:07 ---Czyli nagrywac na 44,1 ?.
--- Koniec cytatu ---
Jak masz malo miejsca na dysku to nagrywaj do pliku mp3 160kbps. Z mp3 mozna sobie przerobic na dowolny format.
80min w pliku wav zajmie ok 750 mega
80 min w pliku mp3 160 zajmie ok 100mega
--- Cytat: Grzegorz KK w 31 Stycznia 2008, 21:06:07 ---Czy te konwertowane nagrania z 8 na 22 Khz aż tak źle wyszły??.
--- Koniec cytatu ---
W przypadku zmiany bitrate trzeba czyms zastapic puste miejsca. Wlasnie przez to wytwarza sie taki metaliczny poglos
Inny przyklad :
- plik graficzny wielkosci znaczka pocztowego - z tego nie da sie wydrukowac ladnego obrazka na kartce A4
- plik graficzny wielkosci kartki A4 - z tego da sie zrobic bardzo ladny znaczek pocztowy
Grzegorz KK:
--- Cytuj ---Jak masz malo miejsca na dysku to nagrywaj do pliku mp3 160kbps. Z mp3 mozna sobie przerobic na dowolny format.
--- Koniec cytatu ---
Z dyskiem raczej problemu nie mam około 300 GB.Więc nie robi mi różnicy czy nagrywam wav czy mp3 a z mp3 nie musze się już bawic w konwertowanie do wav.
Pozdrawiam.
Mariusz1970:
--- Cytat: youBy w 31 Stycznia 2008, 19:35:52 ---Chciałbym jeszcze zasugerować jedną uwagę. Mianowicie dźwięk przepróbkowany w górę (np. z 11 na 22, czy z 8 na 44 {z tendencją na to drugie, tzn. niecałkowite wielokrotności}) ma wyraźnie metaliczny pogłos. Dlatego ja bym osobiście nagrywał w 44,1 kHz i tylko przed eksportem zapisywał jako 22kHz; wszak dane łatwo wyciąć, a trudno je potem "stworzyć".
--- Koniec cytatu ---
A ja nagrywałbym w 8k i konwetował na 22 k. Ów metaliczny pogłos słyszę, gdy właśnie nagranie jest w 44 k. Przekonwetowanie jak sugerujesz z 44 na 22 z logicznego punktu widzenia nic nie daje. Lepiej wtedy od razu nagrywać w 22 k.
Ponadto wspomnę, to co już raz napisałem, po co nagrywać w większą f prób., gdy max. częstotliwość górnego pasma według danych, które podał mechatronik, to 5000 Hz. Nagrywanie z 8 k ma tę zaletę, iż jest najmniej zniekształceń i szumów, a mowa najwyraźniejsza. Przekonwertowanie później z 8 na 22 k, to tylko konieczność ze względu na symka, ale pozbywamy się tych zniekształceń metalicznych i szumów. Jednynie wadą jest to, iż wtedy jest efekt, który mogę porównać do "puszki", gdyż wycinane są czętotliwości powyżej 4kHz.
To tylko moje zdanie i logika i nie musicie się wcale moim zdaniem sugerować. Ponadto mój słuch a tym samym subiektywne odczucia może mieć wiele do życzenia :).
Nawigacja
Idź do wersji pełnej