Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Program do tworzenia tekstur + dyskusja o kompresji, trochę o fotografii...

<< < (7/10) > >>

Mariusz1970:

--- Cytuj ---Proszę o przeniesienie do działu inne

--- Koniec cytatu ---

Moje zdanie jest takie, aby to tutaj zostało. Przecież tekstury robi się ze zdjęć, a o tym tutaj mowa jest, choć nie zawsze.

Krzysiek626:

--- Cytat: Cesky Kretek w 06 Października 2007, 21:19:23 ---
--- Cytat: Krzysiek626 w 06 Października 2007, 21:15:35 ---...należeć do kółka  foto w pcimiu...
--- Koniec cytatu ---
Tak, ale chodząc na to mam pewien cel. Po coś się ta takie 'kółka' chodzi. Talent? A czym jest talent? Talent idzie w parze z umiejętnościami. Wystarczy je dobrze wykorzystywać i mieć jakieś swoje 'wizje' - czyli jak powinno wyglądać zdjęcie, aby przyciągnęło uwagę i żeby było ciekawe...

--- Koniec cytatu ---
Miałem na myśli skrajne niepowodzenie. Starania, duże zakupy, kółka, przeczytane tony papieru i mierne wyniki. Przecież Ciebie to nie dotyczy. A talent? Miałem na myśli to coś co pozwala bezbłędnie się ustawić, wykorzystać walory sprzętu, ustawić kadr i nacisnąć spust w odpowiednim momencie, a to wszystko tylko dzięki intuicji. Czasem taki talent można nieopatrznie zabić durnymi naukami.
Proszę niech nikt nie bierze moich słów do siebie.
@Mariusz miałem taki pomysł żeby przenieść, bo tytuł wątku powinien brzmieć: Garść wiadomości na temat fotografowania. Jak zostanie tu - też będzie dobrze.

Cesky Kretek:
Ah... I te edycje postów... Teraz zauważyłem dopiero Twój dopisek.

--- Cytuj ---Zauważyliscie. Zdjęcie które stanowi materiał wejściowy z aparatu ma rozmiar 2816x2112 pikseli 6Mpx, 24 bitowa paleta kolorów i jest zapisane jest w formacie .jpg. Zdjęcie wyjściowe tekstura ma rozmiar 512x512 pikseli, 24 bitowa paleta kolorów i zapisane w formacie .tga.
Nie wiem jak były dokonywane przekształcenia i korekty. Ale należy najpierw zdjęcie z aparatu zapisać w formacie bezstratnym .tiff. Na tym formacie wykonywać wszelkie operacje. Aby w końcu gotowe zdjęcie po obróbce zapisać w formacie .tga.
Oczywiście cały czas pracujemy na kopii, bo jakby coś nie wyszło...
--- Koniec cytatu ---
To teraz przeczysz samemu sobie, albo pojęcia nie masz co mówisz. Wiesz co mówisz? ;] Ale należy najpierw zdjęcie z aparatu zapisać w formacie bezstratnym .tiff. - jeżeli sam powiedziałeś, że aparat zapisuje w formacie jpg, to po co to później w TIFF wrzucać? Co mi to da?

Chyba że chodzi Ci o to, żeby aparat zapisywał domyślnie w TIFF. Tylko może nie wiesz, ale zaawansowane aparaty mają taką możliwość.

Zaraz dalej to ja się pogubiłem... Gotowe zdjęcie po obróbce, zapisać w TGA. Hm... To Tobie może chodzi o to, żeby podstawową teksturę przerobić do TIFF, potem na niej przerabiać na nową teksturę i po skończonej zabawie skonwertować to do TGA? Hm... tę operację pozostawię bez komentarza.

mechatronik:
Widzę, że dyskusja nieźle się rozwinęła, a na dodatek można się sporo dowiedzieć ;).
Ja dodam coś od siebie.

1. Co do statywu to gdybym miał iść robić fotki na tekstury to bym go nie brał bo:
-wadzi w czasie "podróży" (oczywiście, że są mini statywy ale takie się do niczego nie przydadzą w terenie)
-często tabor stoi gdzieś w "polu" i grunt nawet jeżeli się nadaje do ustawienia statywu to zazwyczaj coś po drodze rośnie :/
a na dodatek tekstura i tak traci na jakości więc po co się męczyć

Poza tym jak ktoś robi już takie zdjęcia to z tego co widzę nie robi tego na "odwal się" tylko się w miarę możliwości   przykłada do roboty.
Z robieniem takich zdjęć jest jak ze strzelaniem z pozycji stojącej. Chwilkę przed zrobieniem zdjęcia wolno wypuszczamy powietrze z płuc i pstryk! a dodatkowo nie stoimy w jednej linii tylko dajemy jedną z nóg przed siebie i dzięki temu uzyskujemy niezłą stabilność. A na dodatek jak ktoś ma wysuwany obiektyw to trzymamy go (obejmujemy) od spodu jedną dłonią. I tyle z mojej strony co do techniki robienia zdjęć.

2. Co do formatu w jakim zapisuje aparat, to w większości jest *.jpeg .Oczywiście są aparaty, które zapisują w *.tiff ale jak kiedyś zobaczyłem cenę takiego sprzętu to mnie zgięło (ok. 6tys zł) więc jeżeli ktoś zawodowo fotek nie robi albo nie jest fanatykiem to raczej takiego sprzętu nie potrzebuje :).
Co ciekawe aparat zapisuje w naprawdę dobrym jpeg, np: po zrobieniu zdjęcia ma ono np: 2MB ale kiedy weźmiemy zapisz jako i jeszcze raz damy format *.jpeg to wyjdzie nam ok 1MB -czyli jakość początkowa jest lepsza. Chwilę temu zrobiłem z ciekawości takie doświadczenie. Otworzyłem fotkę w  *.jpeg (~1MB) i zapisałem ją jako *.tiff. I co? otóż rozmiar nowej fotki tyle, że w *.tiff wyniósł ~11MB :O a jakość ta sama bo z gorszego lepszego nie zrobimy :). Więc według mnie nie ma sensu bawić się w konwersję *.jpeg na *.tiff a później na *.tga

Cesky Kretek:

--- Cytat: mechatronik w 06 Października 2007, 22:10:52 ---1. Co do statywu to gdybym miał iść robić fotki na tekstury to bym go nie brał bo:
-wadzi w czasie "podróży" (oczywiście, że są mini statywy ale takie się do niczego nie przydadzą w terenie)
-często tabor stoi gdzieś w "polu" i grunt nawet jeżeli się nadaje do ustawienia statywu to zazwyczaj coś po drodze rośnie :/
a na dodatek tekstura i tak traci na jakości więc po co się męczyć
--- Koniec cytatu ---
Oprócz tego co powiedziałeś, ja bym dodał jeszcze, że nie zawsze jest czas na jego ciągłe rozkładanie, przymierzanie się, odpowiednie ustawianie. To też jest minus.

--- Cytuj ---Poza tym jak ktoś robi już takie zdjęcia to z tego co widzę nie robi tego na "odwal się" tylko się w miarę możliwości   przykłada do roboty.
Z robieniem takich zdjęć jest jak ze strzelaniem z pozycji stojącej. Chwilkę przed zrobieniem zdjęcia wolno wypuszczamy powietrze z płuc i pstryk! a dodatkowo nie stoimy w jednej linii tylko dajemy jedną z nóg przed siebie i dzięki temu uzyskujemy niezłą stabilność. A na dodatek jak ktoś ma wysuwany obiektyw to trzymamy go (obejmujemy) od spodu jedną dłonią. I tyle z mojej strony co do techniki robienia zdjęć.
--- Koniec cytatu ---
No ale jak widać nie każdemu to wystarcza sądząc po wypowiedzi poprzedniego rozmówcy. Wg niego idealną ostrość, 0 rozmazania, 0 ruchów uzyskamy tylko i wyłącznie, gdy zakupimy statyw i będziemy z niego robić zdjęcie. ;)

--- Cytuj ---2. Co do formatu w jakim zapisuje aparat, to w większości jest *.jpeg .Oczywiście są aparaty, które zapisują w *.tiff ale jak kiedyś zobaczyłem cenę takiego sprzętu to mnie zgięło (ok. 6tys zł) więc jeżeli ktoś zawodowo fotek nie robi albo nie jest fanatykiem to raczej takiego sprzętu nie potrzebuje :).
Co ciekawe aparat zapisuje w naprawdę dobrym jpeg, np: po zrobieniu zdjęcia ma ono np: 2MB ale kiedy weźmiemy zapisz jako i jeszcze raz damy format *.jpeg to wyjdzie nam ok 1MB -czyli jakość początkowa jest lepsza. Chwilę temu zrobiłem z ciekawości takie doświadczenie. Otworzyłem fotkę w  *.jpeg (~1MB) i zapisałem ją jako *.tiff. I co? otóż rozmiar nowej fotki tyle, że w *.tiff wyniósł ~11MB :O a jakość ta sama bo z gorszego lepszego nie zrobimy :). Więc według mnie nie ma sensu bawić się w konwersję *.jpeg na *.tiff a później na *.tga

--- Koniec cytatu ---
Do tego dążyłem w poprzednim poście, jednak Ty to jeszcze dokładniej i zrozumiale ode mnie napisałeś za co Ci dziękuję.

IMO w tym temacie wszystko zostało powiedziane... chyba, że jeszcze ma ktoś coś do dodania...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej