Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Program do tworzenia tekstur + dyskusja o kompresji, trochę o fotografii...
Mariusz1970:
--- Cytuj ---Zaraz, zaraz... panowie... chrzanicie tu o Bóg wie czym..
--- Koniec cytatu ---
Ależ mistrzu, ja (ten niedouk) poszerzam swoje horyzonty poprzez forum.
Masz coś przeciwko?
Ale rozumiem i wybaczam, bo jak to się mówi: z młodej piersi się wyrwało....
Mariusz1970:
Ponieważ jestem czepialski, to przyczepię się do tego zdania:
--- Cytuj ---A większość tutaj chciała by mieć podane wszystko gotowe.
--- Koniec cytatu ---
To musi być wszystko wypośrodkowane, czyli w granicach rozsądku.
Rozumiem, że zaliczasz się również do tych osób, co wysnuwam z innego wątku.
Ponadto, jeśli ktoś się na czymś dobrze zna, może przekazać wiedzę w dostępny i w max. ściśnięty sposób + opis własnych doświadczeń czy obserwacji. Po to m.in. tutaj na forum jest tak dużo tutoriali.
Niektórzy owszem przeginają z pytaniami.
Jeśliby przyjąć sztywno twój punkt widzenia, to wątków na forum cirka 3/4 byłoby mniej (m.in. ten z tzw. burdelem na forum, który założyłeś, wiem chciałeś zabłysnąć, a wyszedleś na...), gdyż można dotrzeć do innych źródeł informacji.
Teraz przejdźmy do konkretów:
1)tutaj to znaczy gdzie? w tym wątku, czy ogólnie na forum?
2)kogo miałeś na myśli i dlaczego
Pamiętaj jeszcze, że tutaj na forum nie Tobie o tym roztrzygać. Prywatne zdanie sobie możesz mieć (w sumie nawet to mnie nie intersuje), ale czy ktoś przegina, to już sprawa adminów/modów.
Generalnie jakbym miał Cię określić, to łatwym przypadkiem na forum nie jesteś, czyli jakoś trudno się mi z Tobą rozmawia i nie tylko mnie.
Cesky Kretek:
--- Cytat: BNdQu w 06 Października 2007, 20:17:19 ---Jakość zdjęcia:
1. Jeśli to ma być do wydruku to nim większy rozmiar w pikselach tym lepiej.
2 Mpx 1600x1200 9x13
3 Mpx 2048x1536 10x15
6 Mpx 2816x2112 18x24
Przy większym rozmiarze w pikselach można wykadrować zdjęcie. Przykładowo ze zdjęcia 2816x2112 pikseli można wyciąć fragment 2048x2112 pikseli i zrobić wydruk w formacie pocztówki.
Jeśli to ma być zdjęcie tylko do oglądania na monitorze nie widzę potrzeby stosowania dużego rozmiaru w pikselach.
2. Ważnym paramtrem przeważnie zapominanym jest rozmiar matrycy w milimertrach.
tani kompakt cyfrowy - 5,27x3,96
zaawansowany kompakt cyfrowy - 7,18x5,32
popularna lustrzanka cyfrowa - 22,7x15,1
profesjonalna lustranka - 36,0x24,0
Jeśli na małej powierzchni upakuje się dużą ilość pikseli, to istnieje prawdopodobieństwo powstania szumów na zdjęciach.
3. Obiektyw wiadomo dobrej jakości obiektyw kosztuje.
4. Czułość matrycy nalepiej ustawić najmnieszą (nie działa w AUTO), przy wiekszej czułości mogą powstać szumy.
5. Format zapisu. Większość aparatów zapisuje zdjęcia w formacie .jpg, tylko aparaty z wyższej półki mogą zapisywać w formacie bezstratnym .raw lub .tiff. Nim mniejsza kompresja tym lepiej.
6. Ogniskowa lub wielkość zoomu. Przy małej ogniskowej, małym zoomie powstaje dystorsja beczkowta. Jeśli przesadzimy w drugą stronę i ustawimy maksymalny zoom, wtedy powstanie dystorsja poduszkowata. Najlepiej ustawić minimalny zoom
7. Nastawiona przysłona. Nim większa przysłona tym większa głębia ostrości. Na głębie ostrości ma też wpływ zastosowna ogniskowa (zoom) i ustawiona odległość. Ale nim ustawimy większą przysłonę (mniejszy otwór), tym bardziej trzeba zwiększać czas naświetlenia lub czułość. Przy większej przysłonie ogólna ostrość się obniża, efekt dyfrakcji. Obiektyw na krawędziach soczewek może powodować błędy. Dlatego lepiej minimalnie przymknąć przysłonę.
8. Odległość od fotografowanego przedmiotu. Aby zdjęcie wyszło ostre należy ustawić odległość, czyli odlegość obiektywu od matrycy. Dawniej przy aparatach analogowych można było odczytać z obiektywu, przy cyfrówkach już nie ma mozliwości. Jeśli będziemy przedmiot odsuwać, odległość między obiektywem a matrycą będzie się zmniejszać. W końcu dojdziemy do punktu w którym odległość obiektywu od matrycy będzie równa ogniskowej. Czyli odległość jest nastawiona na nieskończoność. Odległość od której zaczyna się nieskończoność zależy od ogniskowej. Można przyjąć w uproszczeniu że wszystko co się znajduje dalej niż 5m od aparatu to nieskoćzoność.
Odnosi się to do aparatów z średniej półki, aparaty z niskiej pólki przeważnie pracują w trybie AUTO i nie mają tyle możliwości ustawień.
Jakość zdjęcia zależy też od osobistch odczuć.
--- Koniec cytatu ---
Eee... przepisywałeś jakąś książkę czy coś? Czy ktoś tu wspominał o jakimś drukowaniu zdjęć? Na drugi raz zastanów się co piszesz i na jaki temat. Nawet mi się tego nie chciało czytać gdy zobaczyłem pierwszy pkt.
--- Cytuj ---Tylko zapominasz o tym, że osoby które się tu udzielają to NIE SĄ zawodowi fotografowie
--- Koniec cytatu ---
Ja też nie jestem zawodowym fotografem.[/quote]
Ale statyw posiadasz? Posiadasz ok, nie posiadasz też ok. I nikt Ci nie mówi że statyw jest wymagany. Mówiąc to że 'każdy szanujący się...' w pewien sposób możesz kogoś urazić.
--- Cytuj --- Większość to osoby które posiadają zwykły aparat, głównie przeznaczony do robienia zdjęć 'wszystkiemu', a nie tylko kolei
--- Koniec cytatu ---
A co ja posiadam aparat niezwykły. Zwykły kompakt z możliwością ustawień manualnych, cóż pozostało mi to z czasów aparatu analogowego. To do fotografowania obiektów kolejowych potrzebny specjalny aparat.[/quote]
Nie wiem jaki posiadasz i nie interesuje mnie to. ;] Nie niezwykły, tylko Twoje 'wymagania' są nieco dziwne.
--- Cytuj ---Zapomniałeś także, że nie każdego stać na statyw
--- Koniec cytatu ---
Nie każdego stać na komercyjny program graficzny. Ale program spiracić można a statywu się nie da.[/quote]
No widzisz... wystarczy nietrzęsąca się ręka, silne ręce, coby nie poruszyć aparatu przy naciskaniu spustu, no i trochę umiejętności. I co? Statyw niepotrzebny.
--- Cytuj ---A coś się tak doczepił tego statywu. Twoja odzywka, "to kup każdemu statyw". Jak kto nie ma to trudno, ale dobrze mieć. Zobacz jak fotografują profesjonaliści. A czy to ważne, czy kto ma własny aparat, czy porzyczony. Przecież ja w to niew wnikam. Jeśli Ty masz idiotaparat pracujący tylko w trybie auto, jedyne ustawienia to portret, krajobraz, sport itp. To wybacz aby kto zniżał się do tego poziomu. Tak jak sobie kupisz lustrzankę cyfrową Canon EOS-1Ds MarkII, to sobie kupisz statyw.
--- Koniec cytatu ---
Widziałem jak fotografują profesjonaliści. I rzadko kiedy widziałem aby robili zdjęcia ze statywu. Chyba, że wymagała tego sytuacja lub warunki były niesprzyjające. Być może posiadają oni statyw (a prawie na pewno, bo każdy szanujący się fotograf takowy posiada), ale jakoś gdy takowego (profesjonalistę) widzę, to rzadko robią zdjęcia ze statywu.
Nie, nie ograniczam się jedynie do kręcenia kółeczkiem, jednak mój aparat nie posiada nie wiadomo jakich możliwości ustawień. Co się da, to staram się wycisnąć. Jednak nie rozumiem, co skłoniło Cię do wyciągnięcia takich wniosków na temat mej osoby. Być może masz jakieś przywidzenia.
--- Cytuj ---To nie jest tak jak Ty myślisz kupić aparat i robić zdjęcia, ale przeczytana literatura:
Biblioteczka Komputer Świat Nr 2/03 (22) Fotografia cyfrowa - poradnik od podstaw i Nr 3/2005 (32) Wszystko o fotografii cyfrowej - poradnik dla każdego.
Doświadczenie z fotografią analogową i literatura w tym temacie.
--- Koniec cytatu ---
A to tylko literatura? A warsztaty fotograficzne? ;) A jak to mówią: ćwiczenie czyni mistrza.
--- Cytuj ---A większość tutaj chciała by mieć podane wszystko gotowe.
--- Koniec cytatu ---
Hę? Tzn. co? ;] (tak wieeeem... za głuuupi jestem!)
Krzysiek626:
Proszę o przeniesienie do działu inne, tego miłego kółka fotograficznego.
Ja dodam jeszcze że im (właśnie, co to znaczy: NIM ?) większa ogniskowa obiektywu tym bardziej potrzebny statyw. Dla średnio sprawnej ręki zwykło się przyjmować, że czas 1/30 sek dla obiektywu standart - czyli około 50 mm dla małego obrazka - to czas bezpieczny. Dobrze mieć pod tym względem, aparat cięższy bardziej bezwładny na trzęsące się łapki. Polemizowałbym z paroma tezami tutaj podanymi. Podawanie za przykład tego aparatu Canon EOS-1Ds MarkII jest pozbawione sensu ze względu na jego cenę. Jeszcze coś: Można przeczytać górę książek, należeć do kółka foto w pcimiu, mieć aparat Canon EOS-1Ds MarkII i nadal robić g.. warte zdjęcia. Trzeba mieć jeszcze talent który nie mozna kupić.
Cesky Kretek:
--- Cytat: Krzysiek626 w 06 Października 2007, 21:15:35 ---...należeć do kółka foto w pcimiu...
--- Koniec cytatu ---
Tak, ale chodząc na to mam pewien cel. Po coś się ta takie 'kółka' chodzi. Talent? A czym jest talent? Talent idzie w parze z umiejętnościami. Wystarczy je dobrze wykorzystywać i mieć jakieś swoje 'wizje' - czyli jak powinno wyglądać zdjęcie, aby przyciągnęło uwagę i żeby było ciekawe...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej