Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Program do tworzenia tekstur + dyskusja o kompresji, trochę o fotografii...
Mariusz1970:
--- Cytuj ---Po drugie zamiana palety 256 kolorów na paletę 32bitową nic Ci nie da, ponieważ na obrazku i tak zostanie użyte 256 kolorów
--- Koniec cytatu ---
Nie, Kretek nie o to mi chodziło, już druga osoba źle mnie zrozumiała, to napiszę jeszcze raz (mam nadzieję, że jaśniej :):
mam dwie sytuacje:
1)format bmp 800x600 256 kolorów
2)format jpg 1024x768 32 bit kolorów
Pomimo, iż jedynka jest bezstratna, to i tak będzie gorsza jakość.
I to mi chodziło.
Ponadto, czy kotś się orientuje na jakiej zasadzie głębokość kompresji w jpg ma wpływ na jakość (jaki parametr lub parametry ulegają pogorszeniu)?
Cesky Kretek:
--- Cytat: Mariusz1970 w 06 Października 2007, 16:00:22 ---Nie, Kretek nie o to mi chodziło, już druga osoba źle mnie zrozumiała, to napiszę jeszcze raz (mam nadzieję, że jaśniej :):
mam dwie sytuacje:
1)format bmp 800x600 256 kolorów
2)format jpg 1024x768 32 bit kolorów
--- Koniec cytatu ---
2ka będzie lepsza. Przepraszam Cię, ale z Twojej poprzedniej wypowiedzi zrozumiałem, że chciałeś tego BMPka do JPG konwertować.
--- Cytuj ---Pomimo, iż jedynka jest bezstratna, to i tak będzie gorsza jakość.
--- Koniec cytatu ---
Tak jest. Będzie mniejsza rozdzielczość, przez co szczegóły będą mniej widoczne, oraz paleta kolorów będzie pogarszać jakość.
--- Cytuj ---I to mi chodziło.
--- Koniec cytatu ---
No to dobrze myślisz.
--- Cytuj ---Ponadto, czy kotś się orientuje na jakiej zasadzie głębokość kompresji w jpg ma wpływ na jakość (jaki parametr lub parametry ulegają pogorszeniu)?
--- Koniec cytatu ---
Z tego co pamiętam, chodzi głównie o krawędzie, oraz miejsca w którym widocznie kolory mają swoje 'granice', ale mogę się mylić.
Więcej na ten temat na wiki można znaleźć: http://pl.wikipedia.org/wiki/Jpg#Algorytm_stratny_JPEG
Pozdrawiam,
Czeski.
Mariusz1970:
--- Cytuj ---Przepraszam Cię, ale z Twojej poprzedniej wypowiedzi zrozumiałem, że chciałeś tego BMPka do JPG konwertować.
--- Koniec cytatu ---
Nie, to ja się niezbyt jasno wyraziłem :)
kurak303E:
Kurcze, nie wiem jak inni, ale ja sie tylko chciałem dowiedzieć co zrobić z tak wielkim zdjęciem, aby po pomniejszeniu nie wychodziły takie kontrasty i badziewie...
EU05:
Zaraz, zaraz... panowie... chrzanicie tu o Bóg wie czym, a problem polega na czymś innym.
Zwróćcie uwagę na wymiary tekstur! Ta "gorsza" - 231 jest w rozdzielczości 512x512 a ta lepsza - 250 w rozdzielczości 1024x1024!
Jeśli zmniejszymy 45-250 do rozmiaru 512x512, będzie wyglądała podobnie jak 231.
Wniosek - wystarczy zrobić teksturę 231 od nowa w rozdzielczości 1024x1024 piksele.
I nie obrażać mi tu Gimpa, bo Gimp ma zarówno interpolację liniową i sześcienną. Trzeba trochę spotrzegawczości, a nie programów typu PSP.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej