Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Program do tworzenia tekstur + dyskusja o kompresji, trochę o fotografii...
Krzysiek626:
--- Cytat: Akvin w 07 Października 2007, 23:31:45 ---
--- Cytat: BNdQu w 07 Października 2007, 23:26:00 ---Potrzebny jest też program, który to odczyta.
--- Koniec cytatu ---
GIMP + wtyczka. Aż mi się śmiać chciało jak mi Nikon napisał w instrukcji że tylko ich programem można wyświetlić NEFy.
--- Koniec cytatu ---
Tu wypada powiedzieć że właśnie Nikon wydaje się dobrą propozycją. Za około 1800 zł dostaniemy 6MP, niezły obiektyw i matrycę formatu dx, czyli połowa małego obrazka.Na dokładkę możemy pochwalić się lustrzanką. Po za tym że aparat zapisuje w formacie RAW, to jego zapisy JPG też nie są najgorsze. To nie jest prawda że trzeba wydać 6000 zł na dobry aparat. Określenie dobry należy odpowiednio rozumieć,
super Canon nie jest aparatem dla wszystkiech, większość jego funkcji i tak nam na nic.
Akvin:
--- Cytat: Krzysiek626 w 08 Października 2007, 08:25:55 ---Za około 1800 zł dostaniemy 6MP, niezły obiektyw
--- Koniec cytatu ---
Puszka tak... ale szkło to już się w tej cenie nie mieści - mówimy o niezłym (i względnie tanim) szkle.;)
--- Cytuj ---i matrycę formatu dx, czyli połowa małego obrazka.
--- Koniec cytatu ---
Na pewno połowa bo już się gubię w tym: >porównanie<
--- Cytuj ---To nie jest prawda że trzeba wydać 6000 zł na dobry aparat.
--- Koniec cytatu ---
Zgadzam się.
Krzysiek626:
@Akvin, jeśli uznać że body Nikona D40 jest w miarę dobre, a nie ma powodu by myśleć inaczej to propozycja jest prosta: http://www.sklep.fotojoker.pl/produkt.php?id=10340
Jeśli do tej puszki doajemy obiektyw to można mniemać że jest to propozycja prawie doskonałą. Ten aparat bije na głowę wszystkie kompakty stosunkiem ceny do jakości, nawet jeśli dodawany do zestawu obiektyw jest tylko przeciętny. Na dokładkę można myśleć o uzupełnieniu innymi obiektywami, ale to dla wybrednych i potrzebujący. Wymiary matrycy są podane w danych technicznych sprzętu.
Zaznaczam że rozmawiamy o sprzęcie dla amatora, nie profesjonalisty.
PS: W czerwcu Nikonem D50 zrobiłem około 2000 zdjęc przez około 48 godzin. Nie licząc nietrafionych i źle skadrowanych ujęć wszystkie zdjęcia były przynajmniej poprawne. Obydwa aparaty należą do tej samej klasy sprzętu.
JONIN_EZT:
Dziś zainstalowałem GIMPa i jestem bardzo zadowolony z tego programiku. Chwila nauki przy nim i jest ok. Dużo przydatnych opcji itd. Też bardzo polecam ten program..
Nawigacja
Idź do wersji pełnej