Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Program do tworzenia tekstur + dyskusja o kompresji, trochę o fotografii...
Krzysiek626:
Wedle możliwości i jakości:
RAW - (NEF), cyfrowy negatyw.
TIFF - kompresja bez stratna.
JPG - najgorszy i niestety bardzo popularny format w aparatach cyfrowych.
Cesky Kretek:
--- Cytat: Akvin w 07 Października 2007, 17:49:50 ---Nie zapominajmy że JPEG to kompresja stratna. Dlatego pojęcie "pierwotnego JPEG'a" może być mylne. Np w moim aparacie ustawienie nawet najlepszej jakoś JPEG jest związane z współczynnikiem kompresji na poziomie 1:4. Jeżeli ktoś chce rzeczywisty negatyw z cyfrówki to musi użyć RAWu. Jeżeli się mylę poprawcie.
--- Koniec cytatu ---
Tyle to wiem i zgadzam się z Twoją opinią, tylko że koledze @BNdQu chodziło o coś innego. Gdy aparat zrobił już zdjęcie w JPG, to wtedy BNdQu chciał to skonwertować do TIFFa, w nim obrabiać, a potem znowu do JPG. Czy widzisz tutaj coś logicznego? Dla mnie to jest utrudnianie sobie życia, bo nic dodatkowego nie zyskujemy.
BNdQu:
--- Cytat: CeskyKretek ---Bo nie masz co. ;) A powtarzać się nie wypada. ;]
--- Koniec cytatu ---
Trudno komuś powtarzać coś kilka razy a on dalej swoje. Ksiądz dwa razy kazania nie mówi.
--- Cytat: Cesky Kretek ---Ale powiedz mi 'Panie Kulturalny' co to za różnica czy pracujemy na TIFF czy na pierwotnym JPG? Przecież dopiero przy zapisie kolejnej kopii jakość się pogorszy przez kompresję. Zastanów się najpierw zanim coś napiszesz, bo póki co mam śmiech z niektórych Twoich wypowiedzi przy których chcesz zabłysnąć, a tylko się błaźnisz.
--- Koniec cytatu ---
Widzisz znowu powracasz do punktu wyjścia, patrz wyżej. A błaźnić to się ty błaźnisz, nie masz nic do powiedzenia w temacie i chcesz zabłysnąć.
--- Cytat: Akvin ---Nie zapominajmy że JPEG to kompresja stratna. Dlatego pojęcie "pierwotnego JPEG'a" może być mylne. Np w moim aparacie ustawienie nawet najlepszej jakoś JPEG jest związane z współczynnikiem kompresji na poziomie 1:4. Jeżeli ktoś chce rzeczywisty negatyw z cyfrówki to musi użyć RAWu. Jeżeli się mylę poprawcie.
--- Koniec cytatu ---
Tak tylko jeszcze aparat musi zapisywać w RAW-ie. Potrzebny jest też program, który to odczyta.
Akvin:
--- Cytat: BNdQu w 07 Października 2007, 23:26:00 ---Potrzebny jest też program, który to odczyta.
--- Koniec cytatu ---
GIMP + wtyczka. Aż mi się śmiać chciało jak mi Nikon napisał w instrukcji że tylko ich programem można wyświetlić NEFy.
Cesky Kretek:
--- Cytat: BNdQu w 07 Października 2007, 23:26:00 ---Trudno komuś powtarzać coś kilka razy a on dalej swoje. Ksiądz dwa razy kazania nie mówi.
--- Koniec cytatu ---
Jakbyś jeszcze coś mądrego mówił... Na razie to się wymądrzasz, a z tego nic dobrego nie wynika. ;]
--- Cytuj ---Widzisz znowu powracasz do punktu wyjścia, patrz wyżej. A błaźnić to się ty błaźnisz, nie masz nic do powiedzenia w temacie i chcesz zabłysnąć.
--- Koniec cytatu ---
Człowieku. Ogarnij się w końcu! Dyskusja z Tobą, to jak rozmowa z dzieckiem - ty swoje [popierasz dowodami i własnym doświadczeniem], a dziecko swoje [a ja i tak wiem lepiej]. To co napisałeś w poprzednim poście, mija się z jakąkolwiek logiką, no ale cóż. Ty tutaj jesteś profesjonalistą. Ciekaw jestem, ile przepracowałeś w jakimś programie graficznym poza paintem... Albo i nie... można takiego programu używać i 10 lat, a nic pożytecznego z tego nie będzie.
Ja nie mam nic do powiedzenia w temacie... Dobra. Dobra.
Pokaż Panie Kulturalny jakąś swoją zrobioną teksturę. Chociaż jedną, może być repaint, bo nie wiem czy więcej mogę od Ciebie wymagać.
Określiłbym Cię w pewien sposób, ale dostanę kolejnego warna, lub muta na miesiąc... Ważne, że ja mam swoje odczucia i kilka osób z forum podobne. :) A więc... śmiech to zdrowie! ;]
Dobra, dobra... dyskutujecie rzeczowo na argumenty albo kończymy zabawę. Od tego momentu koniec takich postów.
"Ksiądz dwa razy kazania nie mówi." Ja też nie...
Akvin
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej