Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu

Program do tworzenia tekstur + dyskusja o kompresji, trochę o fotografii...

<< < (3/10) > >>

Akvin:
Panowie... jeżeli @BNdQu odpowiadał na post @kurak303E to wydaje mi się że pojęcie "cyfrówka" znaczyło tyle co aparat w telefonie komórkowym.

Szymoniak:
A może mu o Anologi chodzi...:-)
Pozdr.

Cesky Kretek:

--- Cytat: BNdQu w 05 Października 2007, 22:36:47 ---No cóż możesz się mylić.
--- Koniec cytatu ---
Owszem mogę, bo wprowadziłeś mnie w błąd, więc próbowałem odczytać Twe jakże trudne do wywnioskowania myśli.

--- Cytuj ---Jeżeli pomniejszamy rozmiar zdjęcia to jakość zdjęcia się pogarsza i przestań gdybać. Aby poprawić jakość można zwiększyć ostrość. Oczywiście wszystko zależy od jakości materiału źródłowego.
--- Koniec cytatu ---
Co masz na myśli mówiąc rozmiar? Rozmiar w pikselach [rozdzielczość] czy rozmiar w kB [wielkość, waga]?
Jeżeli chodzi o rozmiar w pikselach: Pomniejsz sobie z łaski swojej obrazek o rozdziałce 2048xcoś na 1024xcoś - różnica jest? Praktycznie niewidoczna. Jeżeli pomniejszysz 1024xcoś do 320xcoś to chyba naturalne, że jakość zacznie ginąć. Postaw sobie pudełko od zapałek na stole, a potem oddal się od niego na odległość 10 metrów. Widzisz wszystkie szczegóły?

--- Cytuj ---Ustawienie mniejszej rozdzielczości w aparacie a zmniejszanie jej potem programem graficznym to nie jest to samo.
--- Koniec cytatu ---
Tia? Udowodnij. Bo co - bo tam aparat pomniejsza, a tutaj program graficzny? ;]

--- Cytuj ---Ciekawe że sam autor pisze:

--- Cytuj --- I zauważyłem, że zdjęcie w duuużo mniejszej jakości i rozdzielczości z komórki ma już prawie odpowiednią wielkość, za czym nie trzeba go dużo zmniejszać i jakość tekstury wychodzi lepsza.

--- Koniec cytatu ---

--- Koniec cytatu ---
Porównaj zdjęcie cyfrowym aparatem, a aparatem z telefonu. :)

--- Cytuj ---Oprócz rozdzielczości w aparacie sa lub mogę być takie funkcje:
jakość zdjęcia - należy ustawić najlepszą
kompresja - należy ustawić najmniejszą
--- Koniec cytatu ---
Eee... a na jakiej zasadzie ustawia się jakość zdjęcia? No właśnie poprzez ustawienie kompresji. Podałeś jedno i to samo.

--- Cytuj ---ostrość - nalezy ustawić najlepszą
--- Koniec cytatu ---
No trudno żeby robić zdjęcie naszego obiektu jako nieostre... Też żeś pouczył. Chyba każdy [nawet laik] wie jakie powinno być zdjęcie, chyba że chcesz celowo rozmyć. W cyfrówkach średniej klasy ostrość aparat łapie sam, co jest często uciążliwe.

--- Cytuj ---zdjęcia wykonywać ze statywu
--- Koniec cytatu ---
Nie każdy takowy posiada, ale chyba jesteś chętny aby każdemu fotografowi kolei taki za sponsorować.

--- Cytuj ---aparat wyzwalać samowyzwalaczem.
--- Koniec cytatu ---
A to czemu? Na to pytanie nie znam odpowiedzi...

ABu:

--- Cytuj ---
--- Cytuj ---Ustawienie mniejszej rozdzielczości w aparacie a zmniejszanie jej potem programem graficznym to nie jest to samo.
--- Koniec cytatu ---
Tia? Udowodnij. Bo co - bo tam aparat pomniejsza, a tutaj program graficzny? ;]
--- Koniec cytatu ---

Różnica jest zasadnicza. Chociażby dlatego, że jakiejkolwiek obróbki zdjęć należy dokonywać przy jak największej rozdzielczości. Dopiero po wykonaniu wszystkich czynności powinno się zmniejszyć obraz do pożądanych rozmiarów. Kto robi inaczej dużo na tym może stracić.

Mariusz1970:
A ja się nie znam, ale zadam pytania odnośnie jakości zdjęcia:

1)

--- Cytuj ---Eee... a na jakiej zasadzie ustawia się jakość zdjęcia? No właśnie poprzez ustawienie kompresji. Podałeś jedno i to samo.

--- Koniec cytatu ---

Dla mnie jakość to rozdzielczość + ilość kolorów, znaczy się im wyżej tym lepiej.
Drugorzędna dla mnie jest kompresja stratna np. do jpg.
Czyli według mnie lepszą jakość osiągnę, gdy skompresuje do jpg 1024x768 32 bit kolorów, niż jakbym pozostawił w bmp (czyli bez kompresji) rozdzielczość 800x600 256 kolorów.
Dobrze myślę?
Jeśli tak, to no nie wiem co kryje się pod pojęciem "jakość zdjęcia" w aparacie.

2)Czy są do grafiki formaty kompresji bezstratnej i czy są dostępne w aparatach?
Na pewno są bezstartne do dźwięku, ale do grafiki nie pmiętam (pewno są, bo czego to ludzie nie wymyślą)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej