Symulator EU07 (i nie tylko) > Pomoc w tworzeniu
Program do tworzenia tekstur + dyskusja o kompresji, trochę o fotografii...
Wilu:
Ja również tylko GIMP 2.
ShaXbee:
Hm, polecam dla początkujących Paint.NET - jest dostępny pod adresem http://www.getpaint.net/
kurak303E:
A czy istnieje funkcja, albo raczej opcja, w której przy zrobieniu pomiejszenia doskonałej jakości zdjęcia, nie zrobi sie kicha jak tu: (akurat przykład z TRSa):
spójrzcie na jakość zdjęcia na przybliżeniu
i Efekt pomniejszenia
Robie to w Gimpie 2.2 sposobem zmień rozmiar. I zauważyłem, że zdjęcie w duuużo mniejszej jakości i rozdzielczości z komórki ma już prawie odpowiednią wielkość, za czym nie trzeba go dużo zmniejszać i jakość tekstury wychodzi lepsza.
Jakim cudem udało się (nie mi opczywiście) zrobić coś takiego, w porównaniu do mojego repaintu SU45-231:
Jak temu zradzic
ShaXbee:
--- Cytat: BNdQu w 04 Października 2007, 22:48:20 ---Aparat ma przecież lepszy obiektyw od cyfrówki. Zgadza się jeśli zrobimy zdjęcie o dużej rozdzielczości przy pomniejszeniu stracimy na ostrości.
--- Koniec cytatu ---
Toś wyskoczył... Że niby analogi mają domyślnie lepsze obiektywy? Wszystko zależy od aparatu kolego.
Cesky Kretek:
--- Cytat: BNdQu w 04 Października 2007, 22:48:20 ---Jesteś w błedzie, napewno lepsze zdjęcia wychodzą robione aparatem niż cyfrówką.
--- Koniec cytatu ---
Hahaha... a cyfrówka to nie aparat? ;]
--- Cytuj ---Aparat ma przecież lepszy obiektyw od cyfrówki.
--- Koniec cytatu ---
Zakładam że nazywany przez Ciebie 'aparat' to lustrzanka, to zależy od modelu aparatu fotograficznego (jak to ShaXbee zaznaczył). Rozumiem, że dla Ciebie 'cyfrówka' to badziew za 100 zł w realu, który posiada tylko zoom cyfrowy 8x... No ale cóż...
--- Cytuj ---Zgadza się jeśli zrobimy zdjęcie o dużej rozdzielczości przy pomniejszeniu stracimy na ostrości.
--- Koniec cytatu ---
Hmm... jeżeli zdjęcie było ostre, to pomniejszenie w zależności od jego stopnia faktycznie może spowodować utratę ostrości. Zależy to też od filtru jakiego używasz przy pomniejszaniu zdjęcia.
--- Cytuj ---Ale w programie graficznym powinna być opcja wyostrzenia, poprawienia ostrości.
--- Koniec cytatu ---
Tak, ale zazwyczaj to wyostrzenie nie wygląda naturalnie.
--- Cytuj ---Możesz zmienić też rozdzielczość w aparacie na mniejszą.
--- Koniec cytatu ---
Ale to da ten sam efekt. :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej