Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Skrypty do 3ds max
Krzysiek626:
Dostałem taką informację na temat błędu w skryptach. Błąd o ile istnieje został zauważony przez Miłosza Mindaka:
Zauważony błąd uwidacznia się podczas eksportu obiektów do pliku *.t3d. Polega on na tym że obecne skrypty nie definiuja pliku jakim obiekt zmapowano. Pokażę to na przykładzie, pierwszy kod pochodzi z pliku ekspotowanego obecnymi skryptami, a drugi kod pochodzi ze skryptów oryginalnych:
Parent: none
Type: Mesh
Name: Box01
Anim: false
Ambient: 149.94 149.94 149.94
Diffuse: 149.94 149.94 149.94
Specular: 229.5 229.5 229.5
SelfIllum: false
Wire: false
WireSize: 1.0
Opacity: 100.0
Map: none
MaxDistance: 1000
MinDistance: 0
Parent: none
Type: Mesh
Name: Box01
Anim: false
Ambient: 149.94 149.94 149.94
Diffuse: 149.94 149.94 149.94
Specular: 229.5 229.5 229.5
SelfIllum: false
Wire: false
WireSize: 1.0
Opacity: 100.0
Map: skyaj.bmp
MaxDistance: 1000
MinDistance: 0
dziękuje i pozdrawiam, Miłosz "pol102" Mindak
Dostałem nowe pliki skryptów.
Zaktualizowane pliki skryptów są już na serwerze.
Linki pozostają takie same.
17-03-2008
firleju:
Naprawdę miło, że także inne osoby zajmują się skryptami, bo ja nie za bardzo mam czas... Jeśli jest ktoś chętny to do opracowania jest cały import danych :D
firleju:
I kolejnych parę zmian w skryptach:
--- Kod: ---ver. 29.01.2009
1. Narzedzie do exportu
a) Poprawiony blad przy eksporcie torow z przypisanymi eventami
ver. 22.01.2009
1. Narzedzie do torow
a) Poprawka umozliwiajaca nadawanie przechylen dla flexa
ver. 07.01.2009
1. narzedzie do importu
a) Ulepszone rozpoznawanie includow roslinnosci z dostosowaniem wielkosci wyswietlnej w maxie.
ver. 05.01.2009
1. Narzedzie do importu
a) Import includow
b) Rozpoznawanie typow includow dla stworzonych przez ta wersje
2. Tworzenie includow
a) Dodanie rozpoznawania typu includow na potrzeby importera
--- Koniec kodu ---
Nowy adres do pobierania plików (w mojej stopce). Wszystkie update'y są teraz robione poprzez oddzielne pliki z poprawionymi plikami, aż uznam, że warto zrobić paczkę całościową (czyli aż nie będzie za dużo plików poprawek).
Niestety ze względu na moje gapiostwo nie mam poprawionego pliku eksportu do *.t3d.
firleju:
Wrzucam poprawki jakie zostały zrobione dzisiaj:
--- Kod: ---ver. 31.03.2009
1. narzedzie do eksportu
a) Poprawione odczytywanie wlasciwosci w elementach trakcji.
ver. 13.02.2009
1. Narzedzie do importu
a) Poprawiony blad, ktory powodowal brak tworzenie nowego toru bez powiazania z kierunkiem
toru zaimportowanego z pliku scenerii.
--- Koniec kodu ---
Została wydana poprawka zbiorcza.
Ogłoszenie:
Ze względu na brak czas rozwój skryptów zostaje przeze mnie wstrzymany.
Osoby, które chciałyby się zająć rozwojem skryptów proszę o jakąś oficjalną informację w tym wątku.
Jeśli ktoś wprowadzał własne poprawki nieuwzględnione w ostatniej wersji prosiłbym o przysłanie poprawionych plików. Postaram się zrobić z tego paczkę całościową i wydać.
Jeśli nikt się nie zgłosi to pozostanie tak jak obecnie jest.
Doombringer:
Wiem, że dość dawno było pisane w tym wątku ale mam problem, a ponieważ jestem początkujący i nie znam jeszcze zasad tworzenia skryptów na tyle, żeby sobie poradzić więc opiszę co se dzieje przy próbie uruchamiania skryptów w gmax. Podczas ładowania skryptów z aktualizacjami aż do 31.03.2009 wyskakuje błąd: "--Compile error: Unepected end-of-script"
Z tego co widzę funkcja "CreateSwitch" jest poprawnie zakończona a gmax wskazuje na koniec skryptu. Dla mnie jest to dość dziwne, że wykrył nieoczekiwany koniec skryptu a niestety nie ma debugera żeby sprawdzic co dokładnie wywala błąd.
Jeśli coś robię źle to proszęmnie oświecić a jeśli jest narzędzie do debugowania takich skryptów to byłbym wdzieczny za info
Pozdrawiam
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej