Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Skrypty do 3ds max
Benek:
Myślałem o tym, jeśli import jest bezstratny to wszystko gra i buczy :)
Czy jest możliwość tak przerobić skrypty, by np. ustawiając wysokie drzewa, co kliknięcie wybierana była tekstura losowo? Jeśli tak, to tylko trzeba by posprawdzać zgodność wpisów z teksturami z nazwami tekstur, bo nie wszystkie się zgadzają na chwilę obecną. Brakuje #. Zabieg ten ułatwiłby mi prace.
szczawik:
Przecież jest funkcja "losuj drzewko". Wpisy # poprawiałem, widocznie coś przeoczyłem. Jutro wrzucę poprawki.
Benek:
--- Cytat: szczawik w 27 Listopada 2011, 22:30:04 ---Przecież jest funkcja "losuj drzewko". Wpisy # poprawiałem, widocznie coś przeoczyłem. Jutro wrzucę poprawki.
--- Koniec cytatu ---
To mi nie wystarcza. Potrzebuję rozgraniczenia na 3 typy: drzewa wysokie, niskie i trawa. Wiadomo, że na pierwszym planie będzie trawa, w tle drzewa niskie, a na samym końcu drzewa wysokie. Potem ewentualnie plane.
OK.
Przerobiłem sobie skrypty na własne potrzeby. Wystarczyło znaleźć funkcję RandomTree. Np. gdy chcemy wstawiać tylko drzewa niskie, to tak należy zmodyfikować wpis:
--- Kod: ---function RandomTree =
(
RandTre= random 0 5
if RandTre == 6 then
(
RandWT = random 1 List2.items.count
List2.selection = RandWT
eFileName.text = Wname
eName.text = (List2.selected as string)
ePar6.text = Wwys as string
ePar7.text = Wsze as string
ePar8.value = Wrand as integer
)
if RandTre <= 5 then
(
RandWT = random 1 List1.items.count
List1.selection = RandWT
eFileName.text = Mname
eName.text = List1.selected
ePar6.text = Mwys as string
ePar7.text = Msze as string
ePar8.value = Mrand as integer
)
if RandTre == 7 then
(
RandWT = random 1 List3.items.count
List3.selection = RandWT
eFileName.text = Tname
eName.text = List3.selected
ePar6.text = Twys as string
ePar7.text = Tsze as string
ePar8.value = Trand as integer
)
--print RandTre
--- Koniec kodu ---
Lub inaczej, kwestia zabawy na liczbach. W ten sposób tylko wstawiamy drzewa (niskie) z losową teksturą. Fajnie ktoś wymyślił, że zwiększył prawdopodobieństwo wstawiania wysokich drzew do 3/6, a drzewa niskie i trawy przyrównał do 1/6. Modyfikacja wpisów z # nie stanowi problemu. Jednak fajnie by było, by można stworzyć jakiś panel, w którym zaznaczalibyśmy jaki obiekt chcemy wstawić. Nie jest wygodne grzebanie w źródłach, gdy się sadzi las :)
szczawik:
Chodzi Tobie o panel wyboru kategorii, z którego ma być losowane drzewko?
Benek:
Tak.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej