Symulator EU07 (i nie tylko) > Infrastruktura kolejowa
Sposoby ustawiania wskaźnika W27.
hejnal:
Ma być tak:
Macierzewo--------Całkowo--------Williś----------Jarkawki
----------------------------------4><7----------------------
40 i 70 wskazuje jeden wskaźnik
Mariusz1970:
Chyba nie,
70 jest z Macierzewa do Wilisia, a z Wilisia do Jarkawek 40.
Z rysunku wynika, że Całkowa do Jarkawek jest 40, co nie jest prawdą, chyba, żeby przesunąc bardzie w prawo to 4, że to jest nie przy wyjeździe z Całkowa, tylko przy wjeździe do Wilisa.
Skoro przyjąć ten punkt widzenia, to pociąg relacji Wilis-Jarkawki nie miałby przed sobą W27, pytanie, czy to dobrze, moim zdaniem źle, a cofając się od Macierzewa, to przy wyjeździe z Macierzewa, też nie powinno być W27 z Twojego punktu widzenia, a W27 jest postawiony przy wyjeździe z Macierzewa, co inforuje nas, że prędość szlakowa jest 70, a Twoim zdaniem W27 gdzieś przed Macierzewem jest postawiony.
hejnal:
W27 jest ustawiony przy wyjeździe z Wilisia w strone Macierzewa i informuje o szlakowej 70. wjeżdrzajac do Wilisia ten sam wskaźnik informuje że szlakowa zmienia się z 70 na 40. Wyruszajac z wilisia do Jarkawek wiemy że szlakowa jest 40 bo mamy to w służbowym rozkładzie jazdy. Jak nie masz rozkładu to jak ty chcesz wyjechać na szlak??
Mariusz1970:
Przyjmując Twoj punkt widzenia, to relacja Wilis-Macierzewo, mech ma w rozkładzie jazdy i W27, natomiast relacja Wilis-Jarkawki tylko rozkład jazdy. Jakaś niekonsekwencja, moim zdaniem niesłuszna.
Relacja mam na myśli początek-koniec drogi pociągu, albo jak kto woli start-stop.
No to na upartego W27 są zbędne, bo wystarczy rozkład jazdy?
I ostatnie pytanie, czy dobrze, że W27 jest postawiony przy wyjeżdzie z Macierzewa?
Według mnie pociąg opuszczając stację obojętnie w którym kierunku jedzie i skąd zaczynał pociąg jechać, mech powinien minąć W27, co inforuje go oprócz rozkładu jazdy o max. dopuszczalnej prędkości na danym szlaku. Ja tam specem nie jestem, ale z tego co zauważyłem w realu, to obojętnie z jakiej stacji dużej nie wyjadę w którą stronę bym nie jechał, pociąg zawsze mija W27.
hejnal:
--- Cytat: "Mariusz1970" ---I ostatnie pytanie, czy dobrze, że W27 jest postawiony przy wyjeżdzie z Macierzewa?
--- Koniec cytatu ---
Skoro jest tam ustawiony znaczy że w Macierzewie jest inna szlakowa. Pytanie jaka bo nie mam rozkładu na ta linie a W27 nie wskazuje jaka tam jest prędkość.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej