Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie

Instalator Dodatków

<< < (5/8) > >>

Krzysiek626:
@kelcon, słuch zaginął po projekcie. Ostatni post autora jest z dnia 23 lutego. Spokojnie można przyjąć, że problemy przerosły możliwości autora.
Co do rzeczy o których piszesz i pytasz:

--- Cytuj ---jak rozwiązałeś problem zależności jednych pakietów od drugich i jaką zaplanowałeś ich strukturę (jedna duża paczka zawierająca wszystko vs podział na małe, atomowe części)?
--- Koniec cytatu ---

Zdaje mi się że ten problem powinien być rozwiązany na poziomie instalowanego dodatku który zawiera potrzebne do jego działania elementy. Struktura katalogów symulatora jest już i nie widzę możliwości jej zmiany.

--- Cytuj ---- jak planujesz rozwiązać temat wersjonowania (trasa A wersja 1, 2, itd) - zwłaszcza w konteście ew. zależności?
--- Koniec cytatu ---

To zależy od autora wersji tras, a nie od tego co zaplanuje autor instalatora.
-
--- Cytuj --- czy dopuszczasz możliwość współistnienia różnych wersji pliku o tej samej nazwie (czytałem wypowiedzi w wątku, ale mimo to zadam pytanie) w kontekście sytacji trasa A wymaga 1. wersje pliku, trasa B wymaga 2. wersje pliku a obie są niekompatybilne?
--- Koniec cytatu ---

W jednym katalogu nie mogą istnieć dwie różne wersje pliku pod tą samą nazwą. Jakbyś dobrze przejrzał pliki .scn to dla dwu różnych wersji trasy przykładowo Głupkowo.scn dajemy różne pliki z eventami  o nazwie evnt1_głupkowo.inc  i event2_głupkowo2.inc  Trasę odpalamy odpowiednio z pliku głupkowo1.scn i głupkowo2.scn.

--- Cytuj --- czy myślałeś o jakimś prostym zdalnym instalatorze (pobierz przez HTTP z serwera XML z listą pakietów > pobierz pobrane pakiety)?
--- Koniec cytatu ---

No cóż, za dwadzieścia parę lat a może mniej....
takie rzeczy to w programach antywirusowych. Symulator nie jest tworzony przez wielką firmę za ogromne pieniądze, siłą rzeczy nie wszystko w nim będzie.
Od siebie dodam że największym problemem nie jest brak programu z aktualizacją tras, lub brakiem ich instalatora. Największy problem to brak kompatybilności modeli, wielość różnych plików i ich modyfikacji. Kompletny brak trzymania się reguł tworzenia tras i modeli przez ich autorów. Tego nie załatwi żaden instalator, nawet zdalny.

kelcon:

--- Cytat: "Krzysiek626" ---@kelcon, słuch zaginął po projekcie. Ostatni post autora jest z dnia 23 lutego. Spokojnie można przyjąć, że problemy przerosły możliwości autora.
--- Koniec cytatu ---

Fakt. nie zauważyłem.

--- Cytuj ---W jednym katalogu nie mogą istnieć dwie różne wersje pliku pod tą samą nazwą. Jakbyś dobrze przejrzał pliki .scn to dla dwu różnych wersji trasy przykładowo Głupkowo.scn dajemy różne pliki z eventami  o nazwie evnt1_głupkowo.inc  i event2_głupkowo2.inc  Trasę odpalamy odpowiednio z pliku głupkowo1.scn i głupkowo2.scn.
--- Koniec cytatu ---

Mogą istnieć, ;) jeżeli przed uruchomieniem właściwa wersja zostanie przegrana ze znajdującego się na uboczu archiwum.

--- Cytuj ---

--- Cytuj --- czy myślałeś o jakimś prostym zdalnym instalatorze (pobierz przez HTTP z serwera XML z listą pakietów > pobierz pobrane pakiety)?
--- Koniec cytatu ---

No cóż, za dwadzieścia parę lat a może mniej....
takie rzeczy to w programach antywirusowych. Symulator nie jest tworzony przez wielką firmę za ogromne pieniądze, siłą rzeczy nie wszystko w nim będzie.

--- Koniec cytatu ---

To akurat nie jest specjalne trudne. Mógłbym pomóc przy tym. Jednakże skoro autor zarzucił projekt, to jest to dyskusja akademicka.

HappyHardcore123:
Witam wszystkich ponownie.

Projekt nie został zarzucony

Pytacie, czy nie przerosły mnie problemy nad programem.. Tak przerosły mnie, te domowe..

--- Cytuj ---
jak rozwiązałeś problem zależności jednych pakietów od drugich i jaką zaplanowałeś ich strukturę (jedna duża paczka zawierająca wszystko vs podział na małe, atomowe części)?

--- Koniec cytatu ---

Wszystko zależy od twórcy dodatku. Moze bez problemów spakować pojedyńczo każdy semafor, lub równie dobrze "wsadzić" je wszystkie w jedna paczke.

--- Cytuj ---

--- Cytuj ---
- jak planujesz rozwiązać temat wersjonowania (trasa A wersja 1, 2, itd) - zwłaszcza w konteście ew. zależności?

--- Koniec cytatu ---

To zależy od autora wersji tras, a nie od tego co zaplanuje autor instalatora.

--- Koniec cytatu ---

Musze jednak potwierdzić, że zależy to jednak ode mnie.
Na razie opracowalem taki system identyfikacji pakietów:

ID_AUT.ID_PACZ.ID_WER.ID_WYD.ID_BUD.KONTROLA

gdzie odpowiednio:

ID_AUT - liczbowy identyfikator autora (np. 6243523)
ID_PACZ - liczbowy identyfikator paczki (np. 9040)
ID_WER - wersja danej paczki (np. 2)
ID_WYD - identyfikator wydania (np. 4)
ID_BUD - identyfikator budowy (np. 415)
KONTROLA - pojedyncza cyfra kontroli

wszystkie liczby oddzielone są od siebie separatorem, w postaci kropki "."

przykładowy identyfikator paczki:

"6243523.9040.2.4.415.9"

--- Cytuj ---
- jaka jest struktura pliku z pakietem (to jakiś proste archiwum z XMLem z metadanymi w roocie, czy coś bardziej złożonego)?

--- Koniec cytatu ---

Tak, plik paczki jest to proste archiwóm zip. Jest w nim spakowana cała struktura paczki (dokładnie taka sama jak w katalogu symulatora), oraz plik manifestu (ze wszystkimi informacjami potrzebnymi do instalacji.

Instalacja "paczki" to po prostu kontrolowane rozpakowanie zawartości paczki do katalogu symulatora, oraz dodanie odpowiedniego wpisu do bazy danych.

--- Cytuj ---
- czy dopuszczasz możliwość współistnienia różnych wersji pliku o tej samej nazwie (czytałem wypowiedzi w wątku, ale mimo to zadam pytanie) w kontekście sytacji trasa A wymaga 1. wersje pliku, trasa B wymaga 2. wersje pliku a obie są niekompatybilne?

--- Koniec cytatu ---

Tak. Informacje o wymaganych do instalacji pakietach są zapisywane w pliku manifestu paczki, w sekcji "zależności". Instalator nie zainstaluje paczki do chwili, gdy wszystkie paczki zależnie od niej nie zostaną zainstalowane.

Krzysiek626:
Może napisałem zbyt dosadnie, ale jednak...
1. Cieszę się że projekt nie został zarzucony, a jedyne trudności jakie są, to te obiektywne. ( domowe ) Uwierz że to nie jest ironia. Czasem tak bywa.
2. Pomimo wszystko wydaje  mi się że taki instalator będzie posiadał pewne wymagania od autora dodatku. Wszystko zadziała poprawnie o ile autor będzie chciał spełnić wymagania instalatora. Tu właśnie przynajmniej ja widzę problem i z tego powodu napisałem że nie od Ciebie to zależy.
Taki instalator z możliwością wyboru pewnych opcji ( nadpisz/zrezygnuj )
skomplikuje i tak już trudną sytuację jaka panuje w plikach symulatora. Idąc tym tropem instalator nie zagwarantuje poprawnego działania dodatku. Poprawne działanie dodatku może zapewnić tylko jego autor który zadba o właściwy dobór potrzebnych do działania plików, modeli i t p ......

Nie jestem przeciwny, nie jestem też zbytnio krytyczny. Wierzę że Twoja wiedza jest znakomita do stworzenia instalatora.  Ale to nadal nie wystarczy. Z instalatora trzeba będzie umieć i chcieć skorzystać. Dotyczy to zarówno autora dodatku jak i jego końcowego odbiorcy.

Do napisania trasy trzeba spełnić kilka wymagań exe. Inaczej program się posypie. To samo dotyczy exeka, każde następne powinno obsługiwać poprzednią wersję, a jednak nie zawsze tak jest. Exeki nie są stabilne równierz dla wszystkich sterowników. Zestarzało się też start.exe. Lista problemów jest długa.

HappyHardcore123:
Tak, Instalator nie zapewni pełnej zgodności z symulatorem, ani też bezpieczeństwa. Jednak w pewien sposób ułatwi samo instalowanie i zarządzanie dodatkami.

--- Cytuj ---
skomplikuje i tak już trudną sytuację jaka panuje w plikach symulatora. Idąc tym tropem instalator nie zagwarantuje poprawnego działania dodatku. Poprawne działanie dodatku może zapewnić tylko jego autor który zadba o właściwy dobór potrzebnych do działania plików, modeli i t p ......
--- Koniec cytatu ---

Najlepszym wyjściem z tej sytuacji byłaby zgodność w dół wszystkich "dodatków" do symulatora. Wtedy istniała by niemal 100% pewność, że np. dana mapa zadziała tak i ze starszą wersją jakiegoś dodatku jak i z nowszą.

Ale do rzeczy:
Przez ten czas, który nie odzywalem sie na forum, cały program przeszedł " lekkie" zmiany.

Większość kodu programów została przepisana od nowa. Zmienil sie także sam wygląd instalatora.

Poprzednia wersja programu pozwalała na zainstalowanie jednocześnie tylko jednego pakietu. W przypadku większej ilości plików, program trzeba było uruchamiać od nowa (jeden z błędów TRS2004, poprawiony w TRS2006).

Priorytetowym zadaniem jest stworzenie mechanizmu sprawdzania autentyczności danego pakietu; tego mechanizmu nie moze zapewnic sam program. Potrzebna jest integracja z jakimś "systemem zarządzania użytkownikami".

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej