Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie

Instalator Dodatków

<< < (6/8) > >>

Mariusz1970:
Przypomina mi to jakąś akademicką dyskusję.
Najważniejsze jest to, aby autor dodatku był jak najbardziej staranny np. do paczki jakiegoś dodatku dodał wszystkie potrzebne pliki, konstrukcja trasy, eventy trasy etc.
Reszta jest że tak powiem nieważna, byleby interface instalatora był przyjazny, ładny, ergonomiczny itp.
Jakieś tam identyfikatory, kto to będzie przestrzegał, nie bądźmy naiwni.

janek32:
Program rzeczywiście dobrze został poprawiony, ale jak już będzie dostępny, to chciałbym też linka do starszej wersji.

HappyHardcore123:
Moze i nikt nie będzie tych identyfikatorów przestrzegał, ale taki mechanizm w moim mniemaniu sie przyda.

Juz prawie skonczylem prace nad interfejsem programu. Wyglada on teraz tak:

Pozostało mi juz tylko napisac kod bibliotek, które rozpakowywuja dodatek do katalogu, zarządzaniem wersjami, bazą zainstalowanych dodatków.

Zastanawiałem się też nad rozróżnieniem w programie dwóch typów paczek: paczki głównej, oraz paczek aktualizacyjnych; jednak doszedłem do wniosku, ze moze to zastąpić mechanizm zależności:

na przykład:

mamy paczke o numerze 404, wersji 1, wydania 1

czyli taki id: 404.1.1.1

autor paczki, zamiast wydawac po każdej zmianie nową wersje, tworzy paczke ze zmienionymi plikami.

np. aktualizacje do paczki 404.1.1.1 mogly by miec takie identyfikatory oraz zaleznosci:

404.1.1.15 - wymagala by paczki 404.1.1.1
404.1.1.25 - wymagala by paczek: 404.1.1.1 i 404.1.1.15
404.1.2.30 - wymagala by paczek: 404.1.1.1, 404.1.1.15 i 404.1.1.25

Program podczas instalowania paczek z aktualizacja, dbałby o to, zeby instalowac pliki we właściwej kolejności, ustalonej przez autora danej paczki:

Innym mechanizmem instalatora bedzie możliwośc odinstalowania paczki, bądź jej wyłączenia.

Mariusz1970:
Z całym szacunkiem, ale mam wrażenie, że to co robisz, to sztuka dla sztuki.
Jak sobie wyobrażasz wyłączenie paczki dodatku np. jakieś lokomotywy ze swojej MaSzyny raz już zainstalowanego tegoż dodatku?
podam przykłady:
1)Instalacja dodatku:Lokomotywy
a)zainstalować model w katalogu PKP
b)edytować swój własny plik dynamic.dat
c)edytować według własnego widzi mi się ten dodatek w poszczególnych własnych scn-ach lub jakiś includach związanych z daną scn.

Należałoby, aby ten dodatek odinstalować zrobić backup MaSzyny przed instalacją dodatku, zainstalować dodatek, a przy deinstalacji dodatku przywrócić MaSzynę z tego backupu.

Jak to się ma do tego instalatora?

2)Instalacja dodatku:Poprawinona jakaś tekstura modelu
tutaj podobny problem do pkt. 1

3)Instalacja dodatku:trasy, w której dodamy częściowo już pliki, gdzie dany user niektóre z nich ma.

Jak to się ma do tego instalatora?

Pomijam tutaj te jakieś tam idenfyfikatory, być może ważne, ale komu potrzebna jest tam jakaś biurokracja, kto je będzie nadawał, etc...

HappyHardcore123:
Chodzi o wpisy trainset w plikach .scn?

Wiem, ze jesli model nie istnieje fizycznie na dysku, symulator sie wywali. Ale jesli program start.exe mialby mozliwosc dynamicznej zmiany zawartosci tych trainset'ów (sprawdzajac czy dany model istnieje) mogl by "podmieniac" wpis brakujacego modelu, na ten najbardziej pasujacy.

Co do wpisów do jakichkolwiek plików: instalator nie tylko rozpakowywuje paczke do katalogu, ale i bez problemów mogl by dodawac/usuwac/edytowac takie wpisy. Jesli moze to zrobic czlowiek, dlaczego nie mozna tego nauczyc maszyny? Zwlaszcza, ze maszyna moze zrobic to bezblednie? Wiem, ze nie wszystko da sie zrobic.. ale dlaczego by nie odciazyc uzytkownika od zbednych czynnosci?

--- Cytuj ---Instalacja dodatku:trasy, w której dodamy częściowo już pliki, gdzie dany user niektóre z nich ma.
--- Koniec cytatu ---

Podczas, gdy w trakcie instalacji wystapi wlasnie "proźba" nadpisania pliku, zostanie on automatycznie zapisany do katalogu np. "backup".

--- Cytuj ---Instalacja dodatku:Poprawinona jakaś tekstura modelu
--- Koniec cytatu ---

Jesli plik nazywa sie tak samo, nie widze zadnego problemu. Zostaje zrobiona kopia zapasowa (ktora bedzie mozna oczywiscie przywrocic, np. po usunieciu aktualizaji).

Nawet jesli plik zapasowy zostanie uszkodzony, badz usuniety, zawsze mozna przywrócic go z pliku paczki. Bo kto w sumie usuwalby te pliki?

Jesli chodzi o tworzenie dla tworzenia.. realizuje się w muzyce ;)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej