Symulator EU07 (i nie tylko) > Na warsztacie
Generator wpisów taboru
ROBO89:
--- Cytuj ---
--- Cytuj ---Butchy_83 napisał:
ten wpis został dodany zanim kolega @PEKAP napisał swój post
--- Koniec cytatu ---
Przepraszam, że zmieniam temat ale jak pisałem swój post (Wto Gru 05, 2006 08:22) to adnotacja dotycząca Frameworka nie była jeszcze uwzględniona. Zapewne pojawiła się ona o tej godzie, o której był zmieniany post kolegi ROBO89 (Wto Gru 05, 2006 19:15)
--- Koniec cytatu ---
Zgadza się - adnotacja pojawiła się potem. Kolega @PEKAP ma rację.
Dodano po 3 minutach:
Mariusz1970 sprubuję zrealizować choć część twoich ciekawych słusznych pomysłów, chociaż pomału. ;-) Rzeczywiście kwestia pełnej automatyzacji jest tu trudna.
Dodano po 1 godzinach 12 minutach:
Świeży, działający link do programu:
http://www.filefactory.com/file/59ccdc/
(wersja 1.alfa)
Butchy_83:
--- Cytat: "PEKAP" ---
--- Cytat: "Butchy_83" ---ten wpis został dodany zanim kolega @PEKAP napisał swój post
--- Koniec cytatu ---
Przepraszam, że zmieniam temat ale jak pisałem swój post (Wto Gru 05, 2006 08:22) to adnotacja dotycząca Frameworka nie była jeszcze uwzględniona. Zapewne pojawiła się ona o tej godzie, o której był zmieniany post kolegi ROBO89 (Wto Gru 05, 2006 19:15)
--- Koniec cytatu ---
Oczywiście, że tak:) Próbowałem bronić kolegi @PEKAP a wyszło na opak;) miało być oczywiście: ten wpis został dodany po tym jak kolega @PEKAP napisał swój post
Przepraszam za zamieszania i off.
@ROBO89 dzieki za nowy link, juz sciagam
Pozdrawiam
Mutopompka:
--- Cytat: "Mariusz1970" ---Tak sobie myślę nad pomysłem Mutopomkowym pełnej automatyzacji i chyba bez bazy bedzie ciężko...[ciach]
--- Koniec cytatu ---
Nie musi! Wystarczy odczytywać wpisy w DYNAMIC.DATa dokładniej 3 linijkę, czyli:
--- Cytat: "w pliku dynamic.dat twórca" ---//1 linia: nazwa pliku mmd (UpperCase), 2 linia - Nazwa wyświetlana, 3 linia (0 - domyslnie, 1-wagon z wnetrzem, 2-pojazd do prowadzenia z kabina,) 4 linia - odstęp, pusta
--- Koniec cytatu ---
I teraz kwesita odczytu 3 linijki.
Program zapamiętuje, czy pojazd jest sterowany przez Nas,. czy nie. Następnie gdy np. wybieram loka eu07 (program "wchodzi do katalogu z lokiem") i tu odczytuje pliki textur (i tu jest właśnie małe kuku do rozwiązania: jak rozróżnić textury loków/wagonów od innych elementów, np. zderzaków...
[/quote]
Mariusz1970:
Niemniej jednak dynamic.dat to też baza i wielu młodych adeptów MaSzyny ma z nim problem, co poruszyłeś wyżej, że baza odpada, bo nowi mogą mieć problemy. Więc teraz jednak przekonałeś się do bazy.
Jeszcze jedna sprawa: moje wywody na temat trudności wykonania tego zadania dotyczyły założenia, że potraktowałem poważnie Twoje założenie, iż program nie korzysta z żadnej bazy, a użyte tam algorytmy doprowadzą do takiej samej funcjolnalności jak z bazą.
Kilka postów wyżej napisałeś:
--- Cytuj ---
Nie chodziło mi o to, abym jeszcze nawet w pliku TXT coś kombinował (bo naprawdę user z ZEROWYM pojęciem nie będzie tego modyfikować umiał, bo nawet nie będzie wiedział, jakch wpisów, gdzie szukac itp. nie znajdzie...
--- Koniec cytatu ---
Ponadto ilość typów informacji w dynamic.dat jest niewsytarczająca do zrobienia takiego generatora full wypas. Ponadto właśnie takie kuku, o którym wspomiałeś. Jeszcze jedna informacja przydałaby się nazwa pojazdu, bo mam kaktalog 102e i jak to ma zapamiętać użytkownik, że to jest EP08. Na upartego można np też poprzez sciągniećie nazwy tekstury mini w dynamic, ale to półśrodek.
Reasumując, potrzebna jest baza, w której znalazłyby się wszystkie potrzebne informacje. Cudów nie ma.
Konstrukcja bazy i programu powinna być taka, aby np. te dokuczliwe wielkie litery i spacje na końcu nie przeszkadzały w odpowiedniej interpretacji danych, co jest wadą programu start.exe, a z czym najwięcej mają problemy młodzi adepci.
Teraz może być argument z Twojej strony, no tak to teraz jest 1 baza, a później będą dwie. No jakaś prawda jest, ale nie ma nic za darmo.
ROBO89:
No więc chyba zastosuję bazę w Generatorze. Następna wersja wyjdzie więc za jakiś czas i wtedy podam specyfikację bazy. A może nawet dodam jeszcze mały programik do modyfikowania tej bazy... Ale to jeszcze zobaczę (to może wtedy, jak będzie nowa wersja z bazą przetestowana).
A tymczasem zabieram się do roboty (chociaż czasu zbyt dużo nie mam) i dziękuję za wiele propozycji i uwag.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej