Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić

Przeliczenie scenerii "Stary Jawor" na linię 315

<< < (5/7) > >>

fuji8:
O ile dobrze pamiętam, to SKP wzorował się bardziej na linii 137, od Rogoźnicy w stronę Przybyłowic i 331 od Jawora w Stronę Roztoki. Więc jaki sens jest pasowanie scenerii do Malczyc?

Ra:
Malczyce i linia 315 leżą już jakieś 13 lat i nie znalazło to dużej użyteczności. Jest to niewielki fragment zrobionej wtedy trasy z Opola do Zielonej Góry. Okazało się jednak, że symulacja nie działa na tym poprawnie — urywają się wagony, nieobserwowane pociągi jeżdżą inaczej niż te w pobliżu kamery, AI nie radzi sobie z profilem pionowym, a nawet zatrzymywanie na S1 nie zawsze działa dobrze, nie wspominając już o czasie ładowania i braku koncepcji sterowania (łącznie z ignorowaniem W4). W efekcie od 2011 zabrałem się za poprawianie symulacji, żeby ten ogrom torów jednak wykorzystać (orientacyjnie razem z wieloma odnogami to było 6 razy więcej niż "Kaliska" oraz 20 razy więcej niż "Linia 61+144" od Stradomia do Ozimka albo "Linia 053" łącznie z Całkowem). W 2013 uruchomiłem wstępne zarządzanie ruchem, a w 2014 zacząłem przerabiać scenerie pod kątem rozpoznania zagadnień związanych z obsługą terenu i otoczenia w edytorze. Udostępnione w 2014 roku dane NMT-100 budziły nadzieje na sensowniejszy teren niż SRTM (o dokładności 5m w pionie). Natomiast w 2015 zostały wybrane inne cele rozwoju MaSzyny, a ja skupiłem się na "bardziej kompletnej" i znacznie krótszej scenerii, żeby ją doprowadzić do stanu większego podobieństwa do rzeczywistości. Z różnych przyczyn zakończyłem ten proces (połączenie z Opolem) dopiero rok temu, a w tym roku mam wypracowany mniej więcej stan, jaki chciałem mieć 10 lat temu (czyli podział na komórki, aczkolwiek bez ich dynamicznego wczytywania z RSF). Jednocześnie z przeliczeniem zachodniej części Linii 61 przymierzyłem się do scenerii "Kaliska" i obecnie uważam przeliczanie scenerii za ciekawą możliwość. Do nieco innego przeliczenia mam trasę Katowice – Żywiec oraz CMK z Open Rails, ale to jeszcze wymaga lepszego rozpoznania formatów danych (i Goode homolosine na początek).

Tak patrzę teraz na ten obrazek i do linii 315 bardziej pasuje ten fragment toru na dole po prawej. ;) W sumie to mógłbym to poprzestawiać tak, aby było trochę w stronę Jaworzyny i trochę w stronę Legnicy. To i tak by były dalsze testy przeliczania, bo póki co 150km trasy Łódź – Ostrów to trochę za dużo jak na obszar testowy. A jak wszyscy dojdą do wniosku, że tego lepiej nie ruszać, 053 lepiej nie ruszać, to może zabiorę się w końcu za Szczecin... Tylko że tam nie ma otoczenia, więc to mi nie da wiele.

Jaco:
@Ra: czy w Jaworze poprawisz te tramwajowe "esy floresy" na wjeździe od strony Roztocza? Ostatnio trochę "ujeżdżam" Stary Jawor i delektuję się tym, co tam się dzieje i jedynie w/w psuje trochę odbiór...

RooteK:

--- Cytat: Jaco w 09 Kwietnia 2023, 16:38:54 ---@Ra: czy w Jaworze poprawisz te tramwajowe "esy floresy" na wjeździe od strony Roztocza? Ostatnio trochę "ujeżdżam" Stary Jawor i delektuję się tym, co tam się dzieje i jedynie w/w psuje trochę odbiór...

--- Koniec cytatu ---

Zobaczyłbyś sobie jak wyglądają drogi zwrotnicowe w Krakowie Płaszowie po "modernizacji".

Nie cytuj w całości poprzedniej wiadomości.
Matek123

SKP:
Cześć!
Oddany przeze mnie odcinek scenerii rzeczywiście był inspirowany linią 315, choć tak jak @fuji8 słusznie zauważył, moim (zdecydowanie zbyt ambitnym) celem było skupienie się na odcinku Rogoźnica - Przybyłowice (i w kierunku "Rogoźnicy" położyłem dość dużo terenu - nie wiem, czy ktoś z Was kiedyś się zapuszczał w tamte rejony w MaSzynie).

Na grafice zamieszczonej przez @Ra widać, że im dalej od centralnej stacji scenerii ("Jawora"), tym więcej odbiega od rzeczywistości. Może stację Jawor i wyjazd w kierunku Jasnowidzy (czyli Snowidzy) bylibyście w stanie wykorzystać. Dalej może być ciężko, bo to 100% fikcji. Dodam jeszcze, że "Roztocze" z Roztoką (na linii 331) ma raczej mało wspólnego - inspiracja nazwą.

Na temat samego przebiegu linii w terenie wiem niewiele. Ale jeśli byłbym w stanie jakkolwiek pomóc, dawajcie proszę znać. Może jestem mało obiektywny, ale myślę, że to dobry fragment na (dawnej) kolejowej mapie Polski, aby go odtworzyć. Ten obszar Dolnego Śląska nie ma jakichś niezwykle oryginalnych elementów krajobrazu, które ciężko by było odzwierciedlić. Nie ma spektakularnych gór, jezior ani dużych miast. Ten fragment trasy, który ja kojarzę (właśnie początkowy), to typowe Całkowo - pola, drzewa, drogi polne i asfaltowe, typowa zabudowa wsi.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej