Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić
Edytorski koncert życzeń
jakubg1:
Swego czasu układałem tory w formie spline w Trainzie i szczerze jest to faktycznie zbyt dowolne. Do utrzymywania odpowiedniej odległości między torami, do tworzenia wymiarowych łuków i rozjazdów trzeba wstawić szablon, skonfigurować go, ustawić go w pożądane miejsce a następnie dostawić tory poprzez wpasowanie się co do piksela kursorem myszy. Na dłuższą metę jest to frustrujące i moim zdaniem powinny być po prostu szablony najpopularniejszych rozjazdów. Fajna byłaby możliwość tworzenia łuków ze skrzyżowań torów - na przykład jeżeli chcemy zrobić przejście rozjazdowe między dwoma równolegle biegnącymi torami [1], to najpierw wstawiamy jeden rozjazd z szablonu (powiedzmy 1:9 R190) [2], następnie przedłużamy drugi tor oraz tor odchodzący od pierwszego rozjazdu tak, aby się przecięły [3], a następnie w punkcie przecięcia generujemy łuk łączący oba tory z zadanym promieniem (190m) [4], następnie usuwamy nadmiarowe odcinki [5] i mamy idealne przejście rozjazdowe [6]. Bez przeliczania długości wstawki rozjazdowej czy frustrującego wpasowywania się w piksel. Powyższy proces przedstawiłem na rysunku.
Poza tym, fajna by była możliwość "przyklejania" elementów, na przykład wysięgników do słupów trakcyjnych, czy zwisów bramek wraz z wysięgnikami do samych bramek, ale i jednocześnie elementów sieci trakcyjnej do torów, tak jak w TD2 czy chociażby w postaci obiektów typu przytorowe w Trainzie.
kawup:
Jeszcze mam pytanie, czy dało by się dodać do edytora w blenderze opcji automatycznego drutowania słupów energetycznych i telefonicznych, a później eksportu ich do osobnego pliku ?
jakisrandomowynoob:
Ja najchętniej bym przytulił wstawianie i edytowanie dróg i placy, ogólnie rzeczy, których w edytorze nie da się zrobić a robienie w notatniku lub Rainstedzie jest po prostu upierdliwe.
Balaclava:
--- Cytat: Kolej w Polsce w 06 Marca 2022, 14:29:02 ---Jeszcze mam pytanie, czy dało by się dodać do edytora w blenderze opcji automatycznego drutowania słupów energetycznych i telefonicznych, a później eksportu ich do osobnego pliku ?
--- Koniec cytatu ---
Da
matek123:
Tylko wtedy trzeba by przerobić skrypty dla słupów, żeby były punkty przed i za słupem, żeby już nie było kombinowania. :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej