Symulator EU07 (i nie tylko) > Poszukuję, chcę zrobić
Edytorski koncert życzeń
fuji8:
Przydałaby się zakładka dla trybu normalnego i developerskiego, gdzie w jednej zakładce mielibyśmy jakieś podstawowe rzeczy potrzebne tylko do zbudowania podstawowej scenerii typu TD, a w wersji zaawansowanej już bardziej skomplikowane atrakcje. Chodzi o to, żeby szary użytkownik miał rozdzielone rzeczy tak, że jak wejdzie w edytor to żeby się nie przestraszył że znów będzie trzeba męczyć się z jakimiś pierdołami żeby wyeksportował sobie scenerie. Ewentualnie kilka zakładek gdzie mielibyśmy to wszystko ładnie opisane, na przykład gdzie zakładka zalesianie, no to rzeczy do zalesiania, typu drzewka, zmniejszanie, powiększanie itd. gdzie drogi to rzeczy to dróg, gdzie sceneria to rzeczy do budowania scenerii.
matek123:
Przydałoby się wg mnie:
* Automatyczne przyciąganie do końcówki toru na który się kliknie. Najlepiej nie tylko w planie, ale też profilu.
* Możliwość definiowania parametrów wstawionego toru (długość, promień łuku poziomego/pionowego) coś jak w 3DS.
lololux:
Na wishlistę poruszę temat stawiania torów, dróg, ścieżek itp. , oraz ogólny zamysł otoczenia Według mnie dla mniej wtajemniczonych ludzi którzy wciąż chcą spróbować coś stworzyć lecz w mniej zaawansowany sposób, proponuje w trybie edytora (F11) zakładkę "Tory, drogi, ścieżki itp." gdzie przechodząc do głównego tematu - możliwość stawiania takich obiektów jak. np. stawianie torów w Transport Fever 2, czy w Trainz. Czyli bardziej otwarte stawianie torów, lecz oczywiście bardziej zaawansowany jeśli chodzi o dokładność przepisów oraz z ograniczeniami. We wcześniej przedstawionych grach Takim sposobem bardzo przyjemnie mi się tworzyło różne scenerie, oraz jeśli się zna kryteria "realistyczności" wcale nie wyglądały jak raki, czy komiczne twory. Myślę że ułatwiłoby to prace oraz więcej osób by mogło spróbować swoich sił, może nawet skutecznie :)
A gdybyśmy skończyli robić torowisko, oraz otoczenie to myślę że również ułatwiającą pracę ficzerem mógłby być samodzielny zapis, bardziej prosty w stosunku do zapisywania wszystkich obiektów, czy torów które postawiliśmy, tak samo z edytowaniem oficjalnych już scenerii.
Celuś:
Tory w formie spline to pomysł pomylony, bo nie daje to absolutnie żadnej gwarancji poprawności geometrii. Według mnie, hybryda Td2+rainsted - tory w kawałkach, funkcje zaczerpnięte z obu edytorów dałyby bardzo dobry wynik pomiędzy dokładnością a intuicyjnością.
lololux:
Myślę że przy stawianiu torów w formie spline można by było pokazać wszyskie zależności które jakkolwiek by na poprawność geometri wpływały, lub wybrać automatyczne dopasowanie względem tego, na jakim poziomie równym, lub innym chcemy postawić owe tory. Alternatywą mógło by być rozwiązanie fuji8, czyli oddzielenie trybów, bądź pomysłów w dwóch zakładkach tryóbw. Ale napewno hybryda TD2 i Rainsted też nie jest najgorszym pomysłem :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej